Gyűlölt Ellenségeink

Az alkalmazott nemzetkarakterológia vezető szakmai műhelye.
A világ népei hamis előítéletektől mentesen, a tények és összefüggések tükrében. Minden, amit a másoknak és önmaguknak hazudozó, politikailag korrekt szemforgatók sosem mondanak ki.

Komoly? Vagy vicc?
Vagy mégis komoly?
Hát mit fognak ehhez szólni mások?!

Állandóan időszerű

Ha nem egyértelmű, hogy hol jársz, olvasd el a tudományos alapvetést!

A gyűlölködés szakmódszertana

Ha nagyon gyűlölöd bármilyen csoport tagjait, vagy a többi kommentelőt, vagy egy részüket, add ki magadból a személyeskedőposztban!
Gyűlöllek te rohadék...! - személyeskedőposzt

Gyűlölködj a Fácsén!

Innen gyűlölködtök

Friss hozzászólások

  • Marcvs: Nagyon jókat nevettem, bár nem szeretem, amikor nem tudom eldönteni, hogy az egész vicc vagy komol... (2017.06.25. 00:04) A szlovének
  • Martin87656: Abszolút egyetértek veled. Sok orosz barátnőm volt. 3 orosz leányzóval hosszú, komolyabb kapcsolat... (2017.06.06. 21:02) Az oroszok
  • Bajtay_Csordáss_Jusztícia: OMG most triggerelve érzem magam! Nem értem, miért kell hazudozni! Mi nők erősek, okosak és bátrak... (2017.03.14. 15:19) A nők
  • Egy Másik Ember: Én nekem nincs gondom egyik európai néppel sem, akit ezen a blogon megemlítenek. De azért nem a ma... (2017.02.20. 20:14) A csehek
  • vNHM: Fasza lett, ennyi ev tavlatabol is. (2016.12.29. 20:50) A románok
  • A magyarok istene: Fald fel amerikát? Inkább kapd be, ja nem... MERT EGY FARKATLAN FÉLKONTINENSNYI SZARDARAB AZ EGÉSZ! (2016.09.03. 23:01) Fald fel Amerikát!
  • A magyarok istene: Igen, valóban "gyűlölettel telített, áthallásokkal, sztereotípiákkal, közhelyekkel szürkített fröc... (2016.09.03. 22:54) Az amerikaiak

Fald fel Amerikát!

2014.09.24. 12:21 - Kurtz ezredes

images (4).jpgAz Egyesült Államok nagyszerűségét hosszasan méltattuk már korábban is blogunkon. Az általánosságokon túl több külön részben emlékeztünk meg parádés és roppant ízléses városépítészetükről. Ezeken felbuzdulva pedig hasonló logikával következzék behatóbban a méltán világhíres amerikai gasztronómia, amelyet hiba lenne csupán a felszínes hamburger-hotdog-steak közhelyekkel letudni, hiszen jó germánokhoz méltóan a mélyben ennél sokkal, de sokkal betegebb dolgok mérgeznek.

A poszt elkészítése során némi bűntudatunk támadt a sokszor kikacagott szlovákokkal kapcsolatban, ugyanis bár joggal gúnyolódtunk a történelmi(???) tót ételsor magyarhoz képest nyúlfarknyi hosszán, azt mégis készséggel elismerjük, hogy szlovák barátaink a minimális alapanyagokból hozták ki a keveset. Ahhoz, hogy az ember népe fekete földeket, zsíros legelőket, halban gazdag bővízű folyókat birtokolhasson, legelőször is létezni kell, majd bátran, a túlerő ellenében is elfoglalni, megtartani, vagy túlélni az ellenség hódításait. Innentől érthető, hogy ezen kritériumokból gyakorlatilag semmit sem teljesítve, minként jutottak a szlovákoknak a meredek hegyoldalak és a borókafenyők, az aranykoronák és a saját súlyukat megtartani alig képes gyümölcsösök helyett. Az viszont már nincs rendjén, hogy a szlovák mutatókat majdnem mindenben teljesítő amerikaiaknak sokkal szerencsésebb sors jutott. Ők ezt a hallatlan szerencsét azzal próbálták tompítani, hogy a végtelen lehetőséget biztosító korlátlan erőforrásokból kihozták a lehető legminimálisabbat. Tényleg annyit, hogy ennél kevesebbet már szánt szándékkal se lehetne elérni.

Monte_Cristo_Sandwich.jpgUgye minden kedves olvasónk előtt megvan még, amikor Hevesi Tamás MB1-es edző lett? Eleinte fergetegesen mókás volt az ötlet, azután realizálódik a dolog, és napról-napra, percről percre szembesültünk a kőkemény valósággal. Ugyanez a helyzet az amerikai ételkultúrával, amely sebesen forgatott csíkos napernyők helyett eperzselével megkent sonkás szendvicseket, és kukoricasziruppal dúsított giszpkartont kínál emberi fogyasztásra. Aki túlzásnak véli ezeket, annak ajánljuk a világhíres Monte Cristo szendvicset, amely a nevezetes francia Croque-mosieur sonkás-sajtos szendvics továbbgondolása, némi eperdzsemes-porcukros csavarral.  Sajnáljuk ezek után, hogy az amerikaiak nem ismerik a magyar ételeket? Tényleg jó lenne, ha Baradlay szendvicsként ebédelnék a porcukros zsíroskenyeret lekváros lilahagymával? Na jó, valamennyien voltunk gyerekek, mindannyian csináltunk ilyesmit, ha a szüleink elmentek otthonról, és beszabadultunk a konyhába. A különbség csak az, hogy az amerikai hotelek vezető éttermeinek tányérjai helyett az ilyenek többnyire a magyar szemeteskukákban vagy vécécsészékben végezték, a kakaós májkrém és a tejszínhabos húsleves társaságában. omen1.jpgTermészetesen nem győzzük leszögezni, hogy a magyar gyerek szocializációjánál fogva nem germán – valamint magyar felnőtt lesz belőle, akinek idővel teljesen kifejlődik az az érzéke, amit ízlésnek nevezünk. Sajnos bizonyos germán népek szocializációjuknál fogva képtelenek ilyesmire, valamint sosem válnak igazán felnőtté.

Képzeljünk el egy csapat vérszomjas, gátlástalan, kiéheztetett, az élelemért ölni képes gyereket! Hirtelen adjunk a kezükbe rengeteg, alapvető élelmiszert, majd hosszú időre távolítsuk el a szülőket otthonról! Ilyen puskaporos hordón máris létrejött az amerikai konyhaművészethez szükséges valamennyi veszélyforrás. Már-már kevesebb kárt okozna, ha automata lőfegyverekkel játszanának, gonosz karmaik alatt ugyanis könnyedén létrejön a baconos-banános-nutellás pizza, vagy a kólaszirupos-tortadarás popcorn, amely fogások harmonikus, kifinomult ízvilága önmagában is megmutatja az amerikai kultúra felsőbbrendűségét. Híres nemzeti ételük még a sajtos makaróni, amit halál komolyan képesek közölni a világ összes többi, sajtos makarónit fogyasztó népével. Néhány kreatív séfjüknél előfordul, hogy ezt a sajtos makarónit roppant szellemesen pizzára vagy két szendvicskenyér közé merik, így létrehozva egy állítólag különleges, és még állítólagabbul önálló fogást. Sajnos nekünk csak a sajtos-tejfölös lángos jött össze, pedig ezerszer izgalmasabb lenne a teljesen önálló magyar specialitásként létező sajtos-tejfölös tésztát, egy merész csavarral, sajtos tejfölös-tésztás lángossá transzformálni.amerikaiak - csokis szalonna.jpg

Picikét a gusztustalan végeredmény mögé kukkantva, pillantsunk rá az amerikai élelmiszertermelés leggyönyörűbb megoldásaira is, ahol kivillan az amerikaiak valódi protestáns-puritán germán énje. A Szárnyát vagy combját-ból ismert, hírhedt Tricatel nagyvállalat tibeti jakpásztornak hat az amerikai húsipar know-how-ja mellett. Saját maguk által deklaráltan sem állatokat nevelnek, hanem húst állítanak elő, ezért állataik legfőbb tápláléka az antibiotikum, amely még ideig-óráig késlelteti a teljesen természetes és fenntartható futószalag összeomlását. 1024px-Cicis-Mac&Cheese-Pizza.jpgNéha előfordul ugyan, hogy néhány homok, azaz ürülékszem kerül a gépezetbe, és néhány fogyasztó elhalálozik, de pár ilyen apróság igazán nem nagy ügy. A hozzátartozók vigasztalódhatnak némi kukoricasziruppal, ami olyan finom, hogy az amerikai élelmiszerlobbi majdnem mindenbe csurgat belőle egy picikét. Nem maradhat ki a sorból az olyan alapvető élelmiszer sem, mint a tej vagy a liszt. Ebbe is belegusztustalankodnak, hiszen nem jó az úgy, ahogy van. Nézzük rögtön a tengerentúli élelmiszeripar egyik legnagyszerűbb találmányát, a grahamlisztet, ami táp- és rostanyagától teljesen megfosztott, majd művileg, részben újratápanyagosított és újrarostosított lisztet jelent. A régebben is a grahamliszthez hasonló feldolgozási eljáráson átesett tejet a modern időkben igyekeztek némileg színesebbé, izgalmasabbá tenni, ezért stylistok segítségével, a tejtelenített tejhez a végén nem tejet, hanem csokoládé vagy eperaromát adnak. Talán szükségtelen megemlíteni, de értelemszerűen ne fehér tejet keressünk a polcokon! A tej itt a gyűlölt fehér helyett a nemzetközi liberalizmus két imádott másságszínében tündököl.

HZN_PP_Hero_Milk_StrawPrsma.jpgEzek után joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy mi lehet undorítóbb annál, amit az amerikaiak esznek. Nos az, ahogyan eszik. Az esztelenül önpusztító pazarlás mintapéldánya a hazánkban indokolatlan népszerűségnek örvendő „Fald fel Amerikát!” című dokumentum-reality, amely visszavezet bennünket a már oly sokszor körbehányt germán lélek legsötétebb bugyraiba. Miután a germánmentes kontinensre érkezve, a germán szisztematikusan kiirtotta a kontinens embereinek és állatainak nagy részét, megdöbbenve szembesült vele, hogy a világ nem minden pontján kell napi 65 órát kőkeményen dolgozni azért, hogy vért izzadva befalhassa utána az esővizes fűrészporból elkészített, a másnapi túlélést épphogy garantáló ínyencfogásokat. A germánok természetesen több ezer ilyen év után nem csendes visszafogottsággal és személyiségükben bekövetkezett alapvető változásokkal reagáltak erre, hanem kitombolva a több ezer évi éhezést, ugyanott folytatták, ahol Angliában, Dániában, Hollandiában, Németországban, Svédországban, Norvégiában, Luxemburgban és Belgiumban abbahagyták.

Természetesen mi is csináltunk már ilyesmit, leginkább a GTA San Andreasban, ahol poénból megnéztük, hogy öt gigaadag elfogyasztása után a hatodikra már tényleg odahány-e virtuális énünk a gyorsétterem pultjára. A való életben azonban nincs okunk ilyesmire, mert a Magyar Ember évezredek óta bőven jut finom és ízletes táplálékhoz, ezért kialakult benne ezeknek a remek táplálékoknak az élvezete iránti igény. Eszébe se jut, hogy Borbás Marcsit nézze, amint a férfiassági próbán éppen két kiló húst próbál legyűrni 45 perc alatt, a világ legmaróbb ecetének társaságában, és a legnagyobb tragédia, hogy ha eszébe is jutna, akkor sincs rá lehetősége, Borbás Marcsi ugyanis nem készít ilyen jellegű műsorokat. Két kiló húst egyébként nem lehetetlen megenni, csak egyrészt egészségtelen, másrészt már egy kiló után is eléggé telítve érezheti magát még a legnagyobb zabagép is. Márpedig a Magyar Ember nem szereti magát kellemetlenül érezni táplálkozás közben, hiszen kollektív tudattalanjában a táplálkozás szó alatt nem egy 200 éves, rendkívül friss élmény keveredik a múlt sötét, ködös, nyirkos ürességével.

Marshmallow Popcorn - Blog - 02.jpgHa már a tévéműsoroknál tartunk, következzen egy igazi kuriózum! Médiatörténeti eseményként emlékezhetünk a Fear Factor amerikai valóságshow egyik leghíresebb botrányrészére, amelyben az emberiség kultúrtörténetének egyik legpompásabb fejezeteként, a vállalkozó kedvű amerikai fiatalok szerény dollárnyereményekért, különösebb rábeszélés nélkül fogyasztottak el a kamera előtt szamárondót, szamárvizeletet, használt, összeizzadt frotírzoknikból kicsavart szennylevet, turmixolt földigilisztát és sok egyéb, hasonlóan ötletes „kihívást”. Magyarként ösztönösen undorodunk ennek már elolvasásától is, hiszen magyarként nem eszünk amerikai ételeket. Ezeknek élvezeti értéke ugyanis kevéssé különbözhet mondjuk egy pohárka, frissen csapolt szamárondótól. Pillecukorral bevont pattogatott kukorica, pizzatésztás Kitkat, mogyoróvajas-banános-baconos szendvics. Bizonyára ékei lehetnének ezek bármelyik magyar vasárnapi ebédnek, kiszorítva asztalunkról például a zöldborsólevest, a paprikás csirkét vagy a túrós rétest.exps841_PSG143429C03_04_2b.jpg

A pillecukornál gusztustalanabb állagú édesség egyébként aligha lehetséges. Az ízéről csak azért nem tudunk véleményt mondani, mert még sosem jutottunk el a megkóstolásáig. Az egészet annyira tartanánk hasznosnak, hogy körbetekerhetnénk vele a csehek karácsonyi kapros pontyát. Bizonyára elképesztően undorító íze, külleme és állaga lenne, de a csehek boldogan fogyasztanák az új gazdira való tekintettel. Rögtön ezután jelentkezik az undorítósági desszertlistán az úgynevezett hazafias saláta, amely lehet salátalevelekre ízlésesen halmozott eperzselé, amelyhez zselésített majonéz és áfonyazselé adja a további árnyalatokat. Ezzel a deluxe változattal szemben a pórias üres zselatin izgalmas, pofás piros-fehér-kék színorgiával örvendezteti meg az amerikai hazafit, valamint további előnye, hogy étkezés közben rögtön fogat is moshatunk vele.

 

Címkék: pina usa amerikai étel pénz angol náci angolszász frusztráció komplexus

A bejegyzés trackback címe:

http://gyuloltellensegeink.blog.hu/api/trackback/id/tr566695571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2014.09.24. 19:23:15

@peetmaster:
A rendes steaket azért igyekeznek leönteni valami émelyítően édes bbqszósszal, de ha ügyesen megelőzöd őket, akkor több államban valóban van nem műmarhából készült steak. Ezzel azonban össze is foglaltuk ennek a 300 milliós fantasztikus olvasztótégelynek az összes említésre méltó fogását.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.09.24. 22:30:13

'56-os emgráns rokon családi képei a faszbúkon: emigráns (nagypapa) fitt, mint atom, fia és menye dagadoznak, kerekfejű benszülöttek, unokái meg mint két rizspuding, akkorák, megfelelő méretű és ellenkező nemű párjaikkal egyetemben. a dédunokák vajon mekkorák lesznek? mint egy kombájn?

joska61 2014.09.25. 09:52:33

Szó se róla, jó sok ízléstelen szeméttel tömik magukat, de azért a címben említett műsorfolyamban található fogásokból párat csak megkóstolnék én is.

VogelZsigmond 2014.09.25. 10:08:18

@manson karcsi: A kepen nincs viszonyitasi alap. Megnyugtatlak, maris akkorak mint egy kombajn! :)

Rwindx 2014.09.25. 10:11:49

rég jártam erre, de megérte

031052 2014.09.25. 10:18:49

@manson karcsi: még szerencse, hogy a magyar ember egyáltalán nem elhízott az egészséges zsírban tocsogó házias ételektől.

gigabursch 2014.09.25. 10:20:38

Az egészben a legszőrnyűbb mégis a gátlástalan pazarlás.
Mert - szerintük - megtehetik.
Miből, kiből?- hát az elnyomó háborúikból, a fedezet nélküli dollárjukból.

Pécsi bölcsész 2014.09.25. 10:47:03

@031052: a zsírral semmi gond.
ezek az amcsik nem a zsírtól dgadt disznók, hanem a cukortól meg a keményítőtől.

MiKeyRuLeS 2014.09.25. 11:14:43

@Pécsi bölcsész: Most voltam több hétig Kaliforniában. A helyzet az, hogy nálunk fajlagosan jóval több kövér van, mint ott kint.
Csak könnyebb elhinni a propagandát, mint megénzni a tényeket.

trillárom 2014.09.25. 11:15:35

Azt hittem több példa lesz a kajákra, több kép. Kicsit csalódtam.

Nick Leeson 2014.09.25. 11:22:39

Hát azért nálunk is meg lehet nézni a hentespultokat...
Általában a pult felét teszi ki sertéshús, 25-30%-ot a csirke, a maradékon osztozik a marha és az egyéb kategória (pl. belsőségek).
Ezzel csak az t akarom mondani, hogy mi alapból a legzsírosabb hússal vagyunk kénytelenek tömni magunkat, mert azt tudjuk megfizetni. A köret, meg a leves meg ilyen ökörségek is azért vannak kitalálva, hogy húsból ne egyél túl sokat, mert drága. (pontosabban nem is annyira drága, csak a lakosság jelentős része alig tudja megfizetni.) Nem tudom ez miért jobb annál amikor kint jóformán azt esznek amit akarnak, és annyit amennyit akarnak...

Túrós (törölt) 2014.09.25. 11:23:52

Mi ezen olyan rossz? Ha nem nyelsz le belőle írtózatosan sokat egész nap és közben fel is emeled néha a segged a tv vagy a számítógép elől akkor nem leszel egy hájsegg.

Dacia Dubstep 2014.09.25. 11:24:03

@MiKeyRuLeS: nnnaaaa. egyezzünk ki döntetlenben... + kaliban nem olyan rossz a helyzet

TrollSlayer 2014.09.25. 11:38:29

lazán kapcsolódik ide, azért érdemes megnézni:

www.youtube.com/watch?v=qSrT5MTmR4g

dukeekud 2014.09.25. 11:51:31

"népszerűségnek örvendő „Fald fel Amerikát!” című "

Na ezert a musoert, en is olni tudnek, de azt se hagynam eletbe, aki ezt Magyarorszagon musorra tuzi.

Felhaborito, ahogy ezt a gatlastalan, pazarlo, elmebeteg tobzodast eltetik egy tv musorban. Raadasul egy olyan orszagban, ahol az emberek 80%-a eletveszelyesen elhizott.
Es ezek emberek akarjak uralni az egesz vilagot.

Miniszterelnökúr 2014.09.25. 11:57:15

@Nick Leeson:
Ön átlépte az oldal modorküszöbét.

A magyar konyha, köszönhetően a környező különféle gasztrokultúrák jótékony behatásainak, rendkívül változatos és sokszínű.
Amíg a rossz ízű sztereotípiák az amerikai gasztrokultúrát a hamburgerrel és a steak-kel kötik össze, addig ezek nálunk a szalonna és a gulyás (amit meg kell jegyezni, hogy általában marhából csinálják).

A rendkívül sokféle leves, pörkölt mellett megtalálhatók a pecsenyék, sült húsok, káposztás ételek, sütemények, édességek színes választéka is. A zöldségekkel, fűszerekkel talán még a mediterrán konyhában bánnak ennyire zseniális módon, mit Magyarországon. A magyar gasztrokultúra egyesíti az északi, déli, keleti országok konyháinak előnyeit.

Néhány dolog, amivel máshol nem nagyon lehet találkozni: levesek (a nyugati kultúrából szinte teljesen hiányoznak), pörköltök, trappista sajt, fűszeres kolbász, szalámi és még vég nélkül lehetne sorolni.

Tehát az Ön koncepciója, miszerint a magyar konyha abból áll, hogy vegyünk disznóhúst, mert olcsó (a csirkefarhát olcsóbb), meg hozzá köretet, mert olcsó, meg szegények vagyunk, nem áll meg.

mojoking77 2014.09.25. 11:57:28

@MiKeyRuLeS: +1.
New York szinten magasan veri Magyarorszagott fittseg tekinteteben.. Hiaba na, jol esik az embernek durrogtatni a sztereotipia-petardakat...
Steak, rengeteg haletel, friss zoldsegek, tejtermekek (nem a szart kell megvenni .49 centert, hanem a fresh milk-et),
Ja, nem a Keymarkt-ba kell menni bevasarolni
Mas kerdes, hogy aki kitalalta a juharszirup ipari jellegu felhasznalasat, azt abban kellene tartositani.

mojoking77 2014.09.25. 12:03:35

@Miniszterelnökúr: Sajnos egy dolog miat nem eszunk marhahust (jobban mondva ketto az az egy)
-Nincs a magyar piacon eheto marhahus. A magyar vagyo marhaallomany kb 85%-a meg vagas elott elhagyja az orszagot deli iranyba, hogy utana az olasz konyha resze lehessen, a maradek, elso sorban kioregedett tenyeszallatok husa kerul a pultokra
-A magyar kultura szamara a hus csak teljesen atsutve ertelmezendo. A marhahus pedig szaraz es ragos teljesen atsutve, pontosan ezert nem is vallaljak a garanciat a teljesen atsult steak-re egyetlen magara valamit ado etteremben sem.

Kb ennyi. arrol nem is beszelve, hogy a kultura is inkabb erolteti a "jo fajta sult csulkot", a "nyers marhaval" szemben.
Sajnos, mellesleg

deckard_r 2014.09.25. 12:16:42

@MiKeyRuLeS: Kalifornia nem az USA (mint ahogy New York sem) :))) nézz körül egyszer Ohioban... akkora elefántokat, mint ott én itthon még sohasem láttam.

Miniszterelnökúr 2014.09.25. 12:26:41

@mojoking77: A steak-et általában sertés tarjából csináljuk. A marhából nagyon jó gulyás és pörkölt készül. Vagy szalámi.

Sword 2014.09.25. 13:33:10

Lehet, hogy a magyar konyha sem a legegészségesebb, de a magyar háziasszonyok jó része legalább önmaga főzi az ételeket, feldolgozatlan alapanyagokból. Biztos vagyok benne, hogy egy átlag amerikai erre képtelen. Mindent készen kapni a boltban, telis-tele a legundorítóbb vegyi anyagokkal,szinte csak melegíteni kell. Ha a gyárilag kikevert porból palacsintát csinálnak, azt már komoly szakértelmet kívánó konyhai műveletnek hívják. Szóval azért az ámerikai "konyhát" ne hasonlítsuk már a magyarhoz.
Oké, mi is sok tésztát zabálunk, meg fehér kenyeret és sokkal egészségesebb egy mediterrán étrend, de legalább nem a műanyag szemetet nyomatjuk és az emberek nagy részéről nem teljesen idegen a főzés.

mojoking77 2014.09.25. 13:54:20

@Miniszterelnökúr: Jajjaszivem....
Ne tessek itt szorakozni az etelekkel, mert el lesz verve egy egesz Jamon-nal, ami nagy es faj ha utnek vele..
(Medium serteshus- fene a gusztusat egyeseknek..)

mojoking77 2014.09.25. 13:56:28

@Sword: "Biztos vagyok benne, hogy egy átlag amerikai erre képtelen"
Miert muszaly ilyeneket irni?
Nem gondolsz bele, hogy ha hulyesegeket irogatsz, akkor idovel annak fognak tartani?

Sword 2014.09.25. 14:01:28

Mondanám, hogy azért mert tapasztalat, de nem lenne igaz.
3 ismerősöm is élt kint az USA-ban fél-1 évig. Tudnának erről mesélni. Mindent készen kapnak, nemcsak az élelmiszereket. Semmit nem kell kitalálniuk. Nem kell megtanulniuk főzni és lassan a gondolkodással sem kell foglalkozniuk, mert mindent megcsinál helyettük más. Olyan, aki ebből él.

Abendsen 2014.09.25. 14:02:27

@mojoking77: Látom nem sikerül megérteni ezt a blogot. Nem csodálom, hogy ennyire jól érezted magad Amerikában.

mojoking77 2014.09.25. 14:15:53

@Abendsen: Herr Kurtz mar akkor is szarul nyomta a szarkasztikus humort, mikor ModorTibi mellett volt okos, es mindenhez nagyon erto. Azota sajnos nem sikerult kb semennyit csiszolodnia....
Amugy meg f@#sz vagy, pont az a lenyeg, mar ha ez a blog is megmaradt a Modoros blog hagyomanyain, hogy etessuk a trollt.

Abendsen 2014.09.25. 14:22:05

@mojoking77: "Herr Kurtz mar akkor is szarul nyomta a szarkasztikus humort, mikor ModorTibi mellett volt okos, es mindenhez nagyon erto. Azota sajnos nem sikerult kb semennyit csiszolodnia...."

Minek fejlődni egy olyan blogon ahol kb. negyedévente van egy bejegyzés?

" Amugy meg f@#sz vagy, pont az a lenyeg, mar ha ez a blog is megmaradt a Modoros blog hagyomanyain, hogy etessuk a trollt."

Feltéve, hogy ez rossz dolog.

fogyasztói magastartás 2014.09.25. 14:31:29

gratulálok, áttörő jellegű poszt, csodás szövegezés, jó fordulatok!

és akkor még nem beszéltünk az inuitok döbbenetes ételeiről!

mhxmqz 2014.09.25. 15:07:05

Hm, a pillecukrot azért érdemes kipróbálni, ám nem magában -azt tényleg szar- , hanem tűz/gáztűzhely fölött megpirítva, és beleforgatva valamibe (kókusz, mogyoró, akármi)...azért az nem rossz

turulpina 2014.09.25. 15:08:33

@joska61: jaja, az a műsor azért dühített csak engem is, mert a fószer tényleg csupa elképesztően jól (és amcsi szinten háziasnak nevezhető módon) elkészített finomságot (húst, szendvicset, osztrigát) kóstolhatott meg, de mindegyikből annyira hülyére zabálta magát, hogy a végén tutira nem arra emlékezett, hogy milyen finom volt, hanem hogy hány óra múlva múlt el a hányingere

ott vagy egy elképesztően durván fűszerezett és pácolt pasztrami hús elkészítésekor, majd kérsz belőle egy 1.5kg-os szenyát + 2l turmixot, WTF

mondjuk nyilván kellett valami csavar, amiért pénzt kapott a műsorra, ez pedig jobb híján az lett, hogy bár fasza helyeket mutat be, de mindenhol 4 főre való adagot próbál bezabálni

Provokat Úr 2014.09.25. 15:58:51

@Kurtz ezredes: Azt csak egy szűklátókörű, elfogult egyén mondhatja aki talán egyszer ha volt Amerikában, hogy a steak az egyetlen amerikai étel. Menj el egyszer Louisianaba, és egyed végig a kreol konyhát, aztán utána pofázzál.

@Miniszterelnökúr: Vazze, ha szerinted szalámi és fűszeres kolbász csak kis hazánkban van, akkor te még büdös életedben nem voltál a Lajtától nyugatra. Az még inkább mutatja gasztronómiai műveletlenségedet, hogy a hányadék trappista sajtot egyáltalán le mered írni. Az egy ipari hulladék, másutt nem is lehetne sajtként eladni.

kék madár 2014.09.25. 16:53:17

humort nyomokban tartalmazo iras egy kepzeletbeli orszagrol. TV-bol sikeruly yajekozodnod?

Pilatus 2014.09.25. 17:26:34

@mojoking77: Én nem tudom, mennyire száraz a sült marhahús. Édesanyám olyan marhafelsált sütött (hagymásan, krumplipürével, kovászos uborka és rizlingfröccs...), hogy úgy olvadt szét a számban, mint a vaj.

maxell birka meghízott hegesztő 2014.09.25. 17:32:43

Bolgáriában nem esznek egészségtelen ételeket az emberek, így aztán a civilizációs betegségek gyakorlatilag ismeretlenek.

Pl. tipikus menü a köménymagleves fahéjas puliszkával, amit már a 12-ik – bizonyos feljegyzések szerint csak a 14-ik századtól – előszeretettel fogyasztanak az itteniek. Állítólag iráni közvetítéssel került a Balkánra, de mindenképpen dél-amerikai eredetű étel, amelyet Pincerov tálalt fel először VI. Bernát bolgár fejedelemnek 1099. december 25-én (a híres karácsonyi menüt a Ялжцшόπч című gesta is megemlíti).

Nekem is ez a kedvencem, mi így csináljuk:

hozzávalók (4 személyre):
egy zacskó köménymag
6 l víz
egy zacskó vegeta

70 dkg liszt
20 dkg reszelt sajt
25 dkg burgonya
egy zacskó fahéj
egy kocka margarin

A köménymagot a vízbe tesszük és felforraljuk, a forrásban lévő vízhez hozzáöntjük a vegetát.
A burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, majd összetörjük. A puliszka összetevőit egy nagy műanyag tálban nokedli sűrűségig összedolgozzuk, majd a tört krumplit hozzáadjuk, ezt követően az egészet egy lábasban forrásban lévő vízben felfőzzük. Amikor állaga még egy kicsit folyós, de már éppen megszilárdulna, akkor kivesszük és tálaljuk.

Hu_manus 2014.09.25. 18:15:41

1 - Jártam az USA-ban. Nem fényképezőgép csattogtató turistaként, hanem tréningen voltam. Az intézet kantinjában az ételek kb. 50%-a egészséges, gusztusos és finom volt. Rengeteg zöldség, gyümölcs és saláta. A másik 50% valóban hamburgerekből és sült krumpliból állt. Összességében egészségesebb és finomabb volt, mint az amit itthon eszünk.

2 - Dől a blogból a szlovák gyűlölet. Lelke rajta, de... de nézzen már utána a szerző a mai magyarnak betudott ételek közül mennyit vettünk át a szlávoktól. Esetleg üljön be véletlenszerűen egy Pozsonyi étterembe. Bónuszként pedig tájékozódjon Csallóköz mezőgazdasági adottságáról és produktumáról.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.09.25. 18:24:27

Ilyen az, amikor ezek a rohadt amcsik szembesülnek a magyar kulináriával
(FIGYELEM! A nyugalom megzavarására alkalmas felvételek következnek: konkrétan telehányják a Gundelt cigányzenére)
www.youtube.com/watch?v=QxipPKjZRmg

schawo2 2014.09.25. 18:24:51

@maxell a bérkajmán: Vegeta. Sok finom ízfokozót a népnek.

Brix 2014.09.25. 18:43:04

Egy amerikai középosztálybeli nagy általánosságban, sokkal egészségesebben táplálkozik, mint egy átlag magyar. A junk food mértéktelen fogyasztása a feketékre, latinokra és a fehér prolikra jellemző. Aki akar , az tud egészségesen táplálkozni és kedvező áron megveheti az organic foodokat.

ThroughAlphaNoir 2014.09.25. 18:45:44

@Abendsen: a sonkás-asjtos banánt én megkóstolnám, hogy őszinte legyek, nem olyan elvetemült az :D (mondjuk én világéletemben sajttal ettem a banánt)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.25. 18:54:19

baromsag
rengeteg csxirket eszunk, pulykat
a mar emlitett marhahusok is nagy valasztekban
de sertes es sok formaban elofordul
sokkal tobb zoldseg- gyumolcs kerul az asztalra mint otthon
a mexikoi eredetu -spanyol konyha- garmada
es sokkal tobb a tengeri-folyami etel es annak fogyasztasa, halak, rakok kagylok
edessegben kicsit tul edesek nekem is, de a turo torta vagy a sjattortaval semi baj, meg az alams[itevel sem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.25. 19:04:42

es akkor meg nem beszeltem a szinten nepszeru kinai es olasz konyharol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.25. 19:09:40

@Provokat Úr: azt tudni kell, hogy minden Magyar jobban ismeri amerikat, mint az amerikaiak
en 15 eve elek itt, mar amerikaikent tenylegesen is, amerikai feleseggel, csaladdal, de otthonrol szoktak megmondani, hogy elek itthon

Hajdú Peter 2014.09.25. 20:29:34

@hagyma: Tul kozel vagy ezert nem latod jol.
Az amerikaiak kivetel nelkul ostoba,debil, aggresziv ovodasok. Akik mas nemzetek leigazasaval tartjak font az eszelos, kornyezetpusztito joletuket.
Kitermelik valahol az olajat, de csak azert, hogy annak segitsegevel ujabb olajmezoket foglalhassanak el.
Kurvara megerdemelnek minden terrortamadast.
Es ha meg ez sem eleg, akkor hamisitanak par ezer milliard dollart, es abbol fizetik az adosagaikat.

Miniszterelnökúr 2014.09.25. 21:18:46

Kedves @Provokat Úr: Attól valami nem lesz szalámi, vagy kolbászt, hogy egy bélbe húst töltenek, a szalámikészítésnek megvan a maga művészete. A trappista sajtból meg tessék kiválasztani a minőségit, ne a gagyit! Nem hiába nem fogyott a 70-es években a gouda, a trappista annál inkább.
De köszönöm, hogy kiragadta a két legjelentősebb dolgot: azt, hogy igazi kolbászt a Lajtától nyugatra csinálják, és azt, hogy a trappista nem minőségi sajt.

Tisztelt @hagyma: Köszönjük, hogy megtudhattuk, hogy Amerikában is vannak kifejezetten finom és egészséges ételek, még ha azok mexikói és olasz ételek is.

sdani 2014.09.25. 21:24:09

@MiKeyRuLeS: Kaliforniában a part menti városokban valóban nagyon kevés kövér ember van. Ellenben, ha bemész az állam belsejébe, mondjuk Sacramentóba, ott már rengeteg kövér van. Szóval az az állítás, hogy amerikában nagyon sok a kövér ember, nem lesz attól alaptalan sztereotípia, hogy LA-ben és San Francisco-ban fittek az emberek.

BTW, kimaradt pár kedvenc:
nagyon szeretnek az amerikaiak deep fry-olni. MINDENT!!! Egészbe deep fry-olnak pulykát. (www.youtube.com/watch?v=OWeiLarxGf0 ), snickers-t, oreo-t, sőt VAJAT is!!!! www.youtube.com/watch?v=8o7E3ioJ9Ek

De ránézésre hányingert kapok a red velvet cake-től is (amit szintén deep fry-olnak :). Meg általában borzalmasak a desszertjeik.

yankeezulu 2014.09.25. 21:37:21

Én 14 éve élek az USA-ban és nagyjából egyetértek az összes ténnyel. A mac&cheese-t tényleg a konyhakultúra csúcsának képzelik.

Ellenben van az érmének egy másik oldala is. Itt ettem életem legszarabb de legjobb ételeit is. A jobb éttermek már elérik az európai szinvonalat, néhány me is haladja. Az átlag viszont siralmasan igénytelen. Ha jót akarsz enni, előtte készülj fel az neten.

Egészséges táplálkozáshoz mindent könnyen és gyorsan meglehet szerezni. Egyre többen térnek át a szemétről és a mennyiségről a minőségre. Sajnos ez még mindig csak a kisebbség.
Igazi amerikai étteremben a jó minőségű steak-en kívül nincs mit enni. Egyedül az ethnic éttermek kínálnak választékot olyat, ami más helyen elképzelhetetlen.

Nick Leeson 2014.09.25. 22:36:45

@Miniszterelnökúr: AZ, hogy létezik egy bizonyos gasztro kultúránk, az még nem jelenti azt, hogy ezzel a lakosság jelentős része naponta tömi magát. pl. pár hete beestem egy idegen környéken egy hentesboltba... a marha választék kimerült 1db jó 2 kilós lábszárban! Egészen nyugodtan higgye el, hogy marhahús NEM népi kaja ebben az országban! Halat pl. jóformán alig eszünk (országos szinten), a komolyabb tengeri herkentyűk meg végképp csak luxusnak számítanak.
Nem tudom Ön honnan szemléli társadalmat, de előfordul, hogy túl magasról nem látszik minden, amit a nagy többség csinál (eszik). Ezzel szemben az Amcsiknál, még csak a nagy főzögetés sem szokás, akár minden nap beülnek steak-et ebédelni (vagy vacsorázni)!

Miniszterelnökúr 2014.09.25. 23:07:31

@Nick Leeson: Az, hogy a marha az nem gyakori étel, az annak is köszönhető, hogy a marhatenyésztéshez takarmánynövényeket kell termeszteni, amiknél jobban megéri gabonát, vagy kukoricát termeszteni ezen a területen. A tengeri herkentyűk és a halak hiánya az asztalról is betudható a tenger hiányáról.
Azt hiszem, hogy nem tehetünk ezért szemrehányást, mint ahogy azért sem, hogy az inuitok asztaláról hiányzik a banán.
És higgye el és az Amcsik és higgyék el nyugodtan, hogy lehet, hogy magasabb kulturális fokot képvisel az, ha a nagycsalád összegyűlik, evés előtt megáldják az ételt, majd levest, másodikat, harmadikat és esetleg valamilyen süteményt esznek, mint az, hogy beülnek valahova sztékezni, meg kólázni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.26. 02:41:52

@Miniszterelnökúr: miert a mexikoiak es a zolaszorszagbol bevandoroltak, vagy a kinabol, azok nem amerikaiak
akkor cask az indianok azok es cask bolenyt meg mokus t kene amerikai etelnek nevezni?
sevitek jo par million mexikoi el itt amerikai statuszban evszazadok ota / most az illegalisokrol ne beszeljunk/ es mindenki tudja az oseit, honnan jottek
ez amerika
az amerikai konyhahoz ez ugyanugy hozzatartozik, mint a hamburger

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.26. 02:48:44

@yankeezulu: egyreszt az _etnic_ ettermek is amerikaiak, masreszt , az altalatok tipikus amerikai ettermek a steakhauzok, azok igen altalaban steaket keszitenek, milyen meglepo....?
a job minosegu, nem altalad etrnicnek nevezett ettermekben a steaken kuvul altalaban van legalabb 2 fele hal , barany, , sgrimp, remek oldalas, csorke
az teny, itt altalaban nem 200 oldalas egy etlap, mert a levesen kivul mindent akkor keszitenek, tehat altalavban 1-2 fele leves van 3-4 fele salata es 6-8-10 fele foetel, de ha itt elsz, akkor ezt biztpsan tudod
/ amugy ha eppen mexikoi kajat ajkarunk enni, akkor mexikoi etterembe megyunk, de attol meg amerikaban vagyunk.....
szoval a mexikoi es mas spanyol etel az nem amerikai

ertem....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.26. 02:51:11

@yankeezulu: ja a mekcsiz az tipikus gyerekkaja
es azzal tenyleg nem tokolnek ezerfelekeppen meg lehet venni , fagyasztva, keszen a boltban stb.
nem tul tesztasak az teny, azt a vonalat elvuszi a makroni spaghetti pizza vonal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.26. 02:54:59

@Miniszterelnökúr: ez is butasag
sokan foznek
nagyon sokan meg sem tehetnek, hogy steakhauzokban egyenek minden nap
az olcsobb es gyorsabb kajakra ott vannak a gyorsettermek, sokan esznek ott napkozben, de van hetvege is meg este is
az teny sok alapanyag a fozeshez felkesz vagy fagyasztott, akarcsak otthon
meg pl. barhol kapok tokeletes friss rantottcsirket elvitelre, akkor a turonak rantogatnank itthon?

tudom, Te valoszinuleg kizarolag kapirgalos csirken elsz

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.26. 08:23:47

@manson karcsi:

Túl magasak a jövedelmek, így az emberek bánatukban teleeszik magukat.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.26. 08:25:03

@maxell a bérkajmán:

A feljegyzések szerint a burgonya már a XII. sz. közepe óta ismert Bulgáriában.

scsaba1 2014.09.26. 08:39:19

@hagyma:

Értjük, értjük... Tehát a jó amerikai ételeket a mexikói, az olasz és a kínai éttermekben kell keresnünk.

(Azért olyan helyesek ezek az asszimilánsok, akik -természetesen ékezet nélkül- próbálnak pápábbak lenni a pápánál)

scsaba1 2014.09.26. 08:50:51

@Miniszterelnökúr:

Touché... Látom neked is szemet szúrt. :) Bár az ezt követő magyarázkodás még jobb. Megyek is, eszem egy carbonarat az utca végi olasz, ill. akarom mondani magyar étteremben

joska61 2014.09.26. 09:13:45

@turulpina: Meg is lehet nézni, hogy nézett ki a feje a műsor kezdetekor, meg pár évvel később :-D
static.fjcdn.com/pictures/man+vs+foodfood+won_4d2a8f_3831023.jpg

Egyébként engem pl az az érlelt, pácolt, 12 órán át alacsony hőmérsékleten sütött pl oldalas érdekelne, de nagyon :-)

laoban (törölt) 2014.09.26. 12:46:28

az amerikaiak, akiket ismerek nem prolik, középosztálybeliek
náluk nem luxus az étterem, de főzni általában csak az főz otthon, akinek ez a hobbija, mert nagyon tudatosan akar étkezni, gyerekeit úgy akarja etetni
meg akinek a főzés a szakmája
a maradék meg egyszerű ételeket tud (mac 'n' cheese), azt tartja a főzés csúcsának

a magyar család meg kényszerből főz elsősorban, mert olyan a jövedelmi szint

az alsóbb osztálybeli amerikai persze eszi a fos kajákat, olcsó junk food-ot, mac and cheese és hasonlók
a college srácok is nyomják a gyors kínai (japán) instant tésztaleveseket, ismerek olyan amerikai srácot, aki négy évig ilyeneken élt, a gyomra és a bélrendszere kikészült, ez nem nemzetfüggő, bárkit kicsinál az ilyen kaja
ahogy nő a jövedelem, nő a választási lehetőség, sokkal változatosabban tud táplálkozni, mint a magyar középosztálybeli, mert ... sok oka van: nagyobb jövedelmek, nagyobb ország, nagyobb piac, nagyobb variációk, etnikai befolyások
persze Amerikában minden felfújt, tele hormonnal, a paradicsomnak semmi íze, a lilahagymát kilószám eheted, nincs se íze, se bűze
eper akkora, mint az öklöm, aztán íze nem volt
a mérnöki munka remeke minden étel ott
a wholefoods market is egy ilyen csoda, azt hiszed, hogy bio-öko-organic, közben minden agyon van vegyszerezve, de gyönyörű, nagy, hibátlan, persze akkora felárral, hogy a proli amerikai nem tudja megvenni
a németek sokkal tudatosabbak öko-bio dolgokban, az amerikai meg a kinézet alapján vásárol

magyarként a steak-eket imádtam Amerikában, mert Magyarországon nincs marha, nincs rá kereslet, anyagi okokból (megjegyzem a japánoknál, kínaiaknál, koreaiaknál is rengeteg marhát eszek, nem amerikai sajátosság ez, bár Ázsiában pár évtizede jött be ez a marhahús evés, mióta jövedelmeik kiugróan megnőttek)

meg a mexikói kajákat, a különböző nemzetek ételeit, ami nem "amerikai", persze nem amerikai semmi, minden jön valahonnan, de ha nem jönne, akkor éhhalál lenne és dögvész, ehetnék az ipari szart
de Angliában is ez volt, nem kifejezetten az angol ételeket kerestem
nyugaton a választék és az elérhetőség a jó, hogy nem egyféle van
persze van szar és jó is, de aki normális munkát végez tisztességes fizetésért, az tud választani
a proli, a plebs az ott se tud étterembe járni és a minőséget sem engedheti meg
csóró melósnak lenni sehol nem jó
a középosztály pedig már igényesen tud táplálkozni, ha akar

@hagyma: voltam hakka családnál Amerikában, na arra nem mondták volna ők se, hogy amerikai ételt esznek, hiába San Franciscoban főzték

ennyi erővel az indiai, a török, az iráni, kínai kaja meg az orosz ételek is magyar ételkultúrához tartoznak, mert vannak ilyen éttermek Magyarországon, nem is rosszak

mondjuk én azt mondom, hogy az embereknek lehet kultúrája így ételkultúrája is (az meg a társadalmi rétegtől, jövedelemtől, családi hagyományoktól függ)
a nemzeti ételkultúra az nem létezik ma már, összefolyik a magyaroknál is a környező népekkel, csak a magyarok többsége nem is tudja, hogy mi honnan jött, a kolbász az egy fúziós termék (balkáni+német)

laoban (törölt) 2014.09.26. 13:39:09

@sdani: igen, a deep fried Oreo az tényleg nagyon megy
az Oreo-t azt eleve nem tudtam lenyelni, deep frying se segített ezen

a kövérség étkezés meg a kultúra elsősorban a társadalmi rétegtől, származástól, jövedelemtől függ Amerikában

az USA-ban a plebs, a proli a kövér általában, aki normális jövedelemmel rendelkezik, tanult, nem legalja származású, akire szartak gyerekkorában az eleve igényesebb, nincs elhízva, élhet a hobbijainak, ápolt, tanult stb.

ez persze Kalifornia gazdagabb részén halmozottan jelentkezik, San Franciscoban mondjuk elég jómód van, tapasztaltam
és kurva sok ázsiai is van ott, de mondjuk az amerikai ázsiai csajok kövérebbek, mint az ázsiaiak, akik még Ázsiában élnek

szóval sok összetevője van ennek, hogy hol mit esznek, mire telik, területileg, származásilag, genetika, műveltség

aki akar, az tud tanulni, dolgozni, sokat keresni, a magyaroknál hiába keres valaki sokat, majdnem ugyanazt a silány szart eszi, mint az igénytelen csóró senkiháziak (szénhidrátok, rizs, burgonya, tészta, disznóhús, parizer, virsli, rántott hús)

régen a magyar emberek közt a tehetősek voltak a kövérek, ma már nincs sok különbség a gazdag és a plebs között
a magyar gazdag meg nem sokkal eszik jobb minőséget, mint a magyar plebs

Provokat Úr 2014.09.26. 14:14:03

@Miniszterelnökúr: "Attól valami nem lesz szalámi, vagy kolbászt, hogy egy bélbe húst töltenek, a szalámikészítésnek megvan a maga művészete."

Tök igazad van. Javaslom menj el spanyolhonba egy chorizo vagy Párizsba egy saucisson fesztiválra, és abból amiket írsz azt gondolom lesz majd nagy megdöbbenés. Hogy az itthon készített egyenszalámik és egyenkolbászok (mert valljuk be az ízvilága mindegyiknek hasonló annyi a különbség, hogy van-e benne paprika vagy nincs) világán túl milyen nagy távlatok vannak még. Mondjuk a bazsalikomos-levendulás szalámi ami brutál szarul hangzik, viszont eszméletlenül finom.

Nick Leeson 2014.09.27. 11:46:26

@Miniszterelnökúr: Hát nem tudom... talán picit más szemszögből látjuk a dolgokat. Attól, hogy egy nagy család együtt eszik és megáldja az ételt, ami mondjuk csirkepörkölt, az attól még nem lesz igényesebb étkezés. A két hely közt az a nagy különbség, hogy mi ha akarnánk sem tudnánk igazán változatosan, igényesen és étkezni. Ezzel szemben az amcsiknak épp csak kedv kérdése az egész. Itt még pesten sem egyszerű egy picit is speciális húst szerezni. (pl. fialtal birka lábszár szelet Osso Bucho-hoz) Amcsiban, meg bemész a boltba és megveszed. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy itt kifizetni sem nagyon tudják az emberek. Itthon nem azért nem eszünk sztéket reggel-délben-este, mert mi olyan rohadtul kulturáltan étkezünk, hanem azért, mert egészen egyszerűen nincs rá pénzünk! Sőt! picit sem túlzok ha azt mondom, hogy a lakosság fele tuti, hogy soha életében nem evett még sztéket emiatt!
Az igaz, hogy a tenger gyümölcseitől távol vagyunk, hiszen nincs tengerpartunk, viszont vannak bő folyóink, vannak tavaink, így az édesvizi halakkal nem kellene problémának lennie. Ennek ellenére a legtöbb ember a karácsonyi halászlén kívül nem eszik egész évben halat!

Miniszterelnökúr 2014.09.27. 12:13:15

@Nick Leeson: Önnek más fogalmai vannak a változatosságtól, mint nekem. Önnek bizonyára igényei vannak igazi ételkülönlegességekre, mint a fiatal birka (bárány) lábszár, farkas epe, vagy a pacsirtanyelv, vagy a csigavér.
Nekem a változatosság különböző technikákkal, különböző alapanyagokból előállított, különböző ízvilágú ételeket jelent.
Például a leveseket, amik készülhetnek húsból, zöldségből, vagy gyümölcsből, pörköltalappal, vagy rántással stb. , amik szinte teljesen hiányoznak a kulturált világból. Vagy a pörkölteket, káposztás-tejfölös ételeket, a különféle tejtermékeket... Egy csirkét ezerféleképpen felhasználhatunk. Megtölthetjük, megsüthetjük, belefőzhetjük a levesbe, megtölrthetjük, pörköltöt csinálhatunk belőle...

A másik probléma az Ön írásával az, hogy külföldi ételkülönlegességekkel próbálja bizonyítani a magyar konyha szegénységét. Ezzel az az alapvető probléma, hogy egy átlagos amerikai étlapján nem szerepel rendszerességgel a sült báránylábszár Ocho Macho módra. Minden konyhában megvannak a különleges ételek, de elsősorban nem erről szól az írás, hanem az átlagról. Valamint tudnia kell, hogy báránylábszárt itthon is be lehet szerezni, csak természetesen ritka, mivel a juhászok általában nem vágnak le minden harmadik bárányt. Bővizű folyóink meg nincsenek sajnos, bár ezen tudnánk változtatni.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2014.09.27. 20:24:43

@Miniszterelnökúr:
A halról ugyanúgy leszoktatták a magyarokat, mint az elmúlt 70 évben előbb a fűszerekről, majd a marháról, aztán az antibiotikum- és hormonmentes húsokról, manapság pedig már a tejtartalmú tejtermékekről és a búzából készült kenyérről is kezd leszokni a nép. A középkorban, amíg szét nem kúrtak itt mindent a folyamatos háborúk, fél Európát mi etettük hallal, és nem ám tengeri, hanem folyami halakkal. Megvan erre a gazdálkodási mód, amelyben kis túlzással tényleg két rész hal és egy rész víz folyik a folyókban. Egy-egy rendes halászcsárdában vagy folyómenti halsütödében viszont ma is sokféle helyi halat megkaphatsz, és mindegyik oda-vissza veri a takonyállagú és íztelen vegyipangasiust, meg a száraz és íztelen vegyihekket. Igaz, hogy a finom helyi halakban vannak szálkák, úgyhogy a proli inkább eszi a szálkamentes ipari moslékot.
A marhához meg csak jó legelő kell, és finomabb lesz bármilyen takarmányozott marhánál. Az ország közepén vannak ilyen legelők, csak marha kéne rájuk.

@maxval a bircaman:
Ez sajnos Magyarországra is igaz, nemcsak Amerikára.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.29. 06:07:35

@scsaba1: bem baratom, amerikai ettermekben
a mexikoi is amerikai, meg a kinai is
a kedvedert nem valtok ekezetre
e;nezest
de bizonyos szint folott az ember megerti a mondantot ekezet nelkul is , bizonyos szint alatt ekezettel sem
fingod sincsd amerikarol
ez tuti

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.29. 06:14:28

@laoban: pedig az az amerikai etel amit itt esznek
azt mondjuk, mennyunk kajalni
OK3steakhauz?
mexikoi?
akarmi?
es oda megyunk
amerika az amerika
a mexikois is amerikai a Magyar is ha mar az let, a mionden europai akinek az osei europaiak, a kinai, az olasz
ez amerikai
ebreszto!!!!
amerika ettol amerika
ti cask nyalogassatok a hataraitokat
en egyutt dolgozom mexikoival, filippinoval Puerto rickoival, feketevel, stb stnb
ki az amerikai?
cask a feher boru szoke kek szemu nagyseggu?
hat nem
mi vagyunk amerika
a felsorolteakkal -es meg tobbel egyutt- es azok konyhajaval

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2014.09.29. 12:36:31

@hagyma:
Most hangosan felkacagtam, mert beugrott az a legenda, hogy állítólag 30 évnyi erőltetése után maga Sztalin elvtárs se tudta pontosan meghatározni, mi az a szocialista realizmus. Engem ez az amerikaiság egyből erre emlékeztetett. :)

Abendsen 2014.09.29. 23:12:00

@hagyma: "ti cask nyalogassatok a hataraitokat"

Mi legalább az ország 2/3-ának elvesztését siratjuk és nem két vasbeton toronyét.

Miniszterelnökúr 2014.09.29. 23:22:08

@hagyma: engem sikerült meggyőznie. Miért nem megy el lawyernek?

mayorlacko 2014.09.30. 11:08:31

Valamikor anno az átkosban, már nem tudom az idejét, nyomattak egy filmet az ami culináris-maximusról, az sem volt semmi. Ok, propagandaként elment, mert a mi önkiszolgáló, azóta sajnos kiiktatott éttermláncaink valahogy felülírták a témát.
1983 augusztusában volt "szerencsém" a keleti part államocskáiban falni amerikát és ha valami miatt visszajöttem, ez egyáltalán nem számított akkoriban túl gyakorinak, az valóban az étel okozta sokk. Mára mi változott? Fogalmam sincs, talán annyi, hogy egy kicsit műanyagabb lett. Ízesíteni nem tudntak, a kiváló hamburgerük alapértelmezésben hasonlított a fakéregből készült english kétszersültre, a hal és tengeri genyák ízetlenségét csak a lengyel halrudak múlják felül, a sör iszonyat, a kaliforniai lőrék amúgy akkoriban csak likőrsztórokban kapható változatai meglehetősen hasonló érzéki élményt nyújtottak a hungarikumnak számító alföldi birkatrágyából készített tablettásborokhoz és még sorolhatnám. A csúcs egy nyújorki kínai étterem volt a kirándulás legvégén, amit a hazai és jelenlegi óccó kina büfék kínálata bőven felülmúl.
Biztos vagyok benne, hogy a mai amerikai étkezési szokások alapvetően megváltoztak és sokkal-sokkal egészségesebben élnek, mint általában a germánok úgy világszerte, valamint abban is, hogy az átlag amerikai mminden egyes munkában megfáradt napját egy toprestauratban fejezi be méltó jutalmaként a világ legerkölcsösebb kirablásáért és némi tömeggyilkolászásáért.
Amúgy, ha valaki valóban megízlelt egy jó kis génmódosított zöldséget, gyümölcsöt a Kánaán végeláthatatlan és kimeríthetlen földjének terméseiből, az biztosan érez valami ellenállhatatlan vonzalmat az önkéntes halálválasztást illetően.
Amikor viszont e honban rendeztek partyt egy alapvetően svábok lakta településen, ott szárnyaló fantáziájuknak köszönhetően a félbevágott-féligsült csirke és a fantasztikus amerikai káposztasaláta lett a menü gerince, csak a germán rokonok elértették a reszelt és gyalult káposzta közti apró differenciát, így tehát nem lett teljes a fíling.
Amúgy aranyos népek ők, még tán pár évtized és spanyolul legalább illendő lesz beszélni és persze táplálkozni, csakúgy, mint az általuk jól ismert és kellően megtizedelt Távol-keleti nyelveket tarkán beszélő geekek beözönlése miatt színesedő ételkínálat-szélesedés okozta okok miatt sem lesz annyira uncsi a dolog.

Miniszterelnökúr 2014.09.30. 22:07:53

@mayorlacko: a mexicoi és a kinai kaja is Amcsi, te paraszt. fingotok nincs amerikarol. megyek steaket eatelni. amit ti eletetekben nem ettetek, mert csorok vagytok.
csa

mayorlacko 2014.10.01. 09:25:32

@Miniszterelnökúr:
Well, I'm glad wir sprechen sie the same lingity ja.

Miniszterelnökúr 2014.10.01. 13:20:27

@mayorlacko: eloszor jo lene megtanulni rendesen angolul

mayorlacko 2014.10.01. 20:35:58

@Miniszterelnökúr:
LENNE vazze!!!!
MAGYARUL tanulj meg írni te barom.
Ez pedig egy apró idézet volt az Austin Powers trilógia Goldmemberéből és azért tettem meg, mert az engem leparsztozó hsz-ed is söpredék helyesírással íródott.
TE tanulgass egy kicsit, föleg az állítólagos mothertongue-don. Vagy hívjam ANYANYELVNEK? Ami már inkább csak native lingo?

omron 2014.10.02. 08:52:12

Rendszerváltás előtt dobbantott, majd utána "megtért" hülyegyerekkel találkozik régi haverja.
Szia Géza!
Hawdu ish hívnak théged?
Akuvaanyádatmiszter, de hamar elfelejtettél magyarul!

mayorlacko 2014.10.02. 11:30:31

@omron:
Mellesleg. Vajon melyk akszentet szpíkeli? Van ám rengeteg és még egymást sem értik. Marha jó lehet egy katonai akcióban amikor az angol ami ausszi +etc egymással kommunikál. Néha tán ezért alakul ki a baráti tűz. :)

omron 2014.10.02. 15:05:07

@mayorlacko: Jaja, végigmondják a sok süket előtagot mire eljutnak az állítmányig, már le is zajlott a rajtukütés.
Amúgy mit jelent az, hogy amerikai?
Az egy kontinens, az északi pólustól a déli pólusig.
Kuntakinte ükunokájának több oka lehet usáknak nevezni magát, mint ennek a zöldségnövény bevándorlónak.

mayorlacko 2014.10.02. 15:47:53

@omron:
Ezt már azért nem írtam le jogos felháborodásomban, mert a nejem leállított.
Komolyan mondom, jobban útálom ezeket a kis köcsögöket, akik májamiben, vagy loszandszelleszben, ok, dzsújorkban osztják az észt nekünk, mint a szlovákokat.
Az már egy más kérdés. hogy ki is tud azon a redvás germán nyelven "yobban".
De maradjunk a kajánál és akkor talán inkább paraszt vagyok, ami szerintem hízelgő, mintsem farmer, ami inkább egy tetves gatya. Még ehetőbb is, kedvezőtlen helyzetekben.

mayorlacko 2014.10.02. 16:36:07

@Kurtz ezredes:
Melyik oniont? A zwiebelt, az oignont, esetleg az unnisht, vagy a ceapăt?
Legyen akkor dígó: La cipolla. Ez emlékeztet valakire, akit a rip Latinovits Zoli játszott.

Miniszterelnökúr 2014.10.02. 21:54:00

mindenki Amcsi, aki itt el. a mexicoi, a spanyol, az afro, a chinese és a native american is, épp ez a cool ebben az orszagban. persze vannak kulombsegek peldaul delen a redneckek maskep elnek, mint mi NY-ban. itt a Big Appleben az ember jarhat nyugodtan biciklivel a munkahelyere, és nyugodtan elszivhat egy jangat a meleg batadaival, nem nezik ki erte sehol.

mayorlacko 2014.10.03. 20:25:21

@omron:
Ha "likolod" Bruce Springsteent, akkor képben lehetsz kedves omron. 41 shots(American Skin) ezt csak a miheztartás kedvéért, amennyiben mirrha-marha-steak jó amerikainak lenni amerikában. Na és a többi kis zsengéi, a Wrecking Ball és az idei High Hopes cuccairól, már ami a szövegeket illeti. A zenét most inkább ne is elemezzük.
Túl jó. (?????)

omron 2014.10.04. 15:08:10

@mayorlacko: Csak a műszaki angolt vágom valamennyire, mert nem kell hozzá nyelvtan és újra lehet olvasni. Amíg volt az MTV vagy a VH1, nézegettem a Főnököt, de nem tudtam, hogy "más identitású". A mindiges tvn meg csak ilyen Darás Palik mennek, azt nem nézem.
Az mekkora volt, amikor spontán fölrángatott Bruce egy csajszit a nézőtérről a színpadra és együtt buliztak? Amíg ki nem derült, hogy le volt zsírozva az ügy! Onnantól a paciét is megérdemli!

mayorlacko 2014.10.04. 20:38:30

@omron:
Á, ugyan. Ma melyik angolhoz kell nyelvtan? Minden zsírzott már régóta. Viszont ma eszembe ötlött valami. Szerinted nem készült már óccó, alias csíp patkányhúsból tíbónszték? Vagy esetleg nagytermetű kutyusból, ott még a csontimmitáció sem akkora gond. Tudom, rettenetes, ám mintha hallottam volna valamit erről a kis evribadiamerikai társaságról.

szekertabor 2014.10.17. 10:46:35

Meglehet, az amerikai konyha a legfinomabb étkeket is édes ízfokozóval teszi még hizlalóbbá, ám az USA cukoriparának van egy kellemesebb oldala is, ez pedig az édesség, cukorka és fagylaltválaszték. Elsősorban arra hívnám fel a figyelmet, hogy brutálisan intenzív aromákkal ízesítik az édességeiket, ami mellett totál ízetlennek tűnik az óhaza bármely édesipari terméke. És a tartalom és forma tökéletes összhangjaként a harsány és rikító plasztik színskála minden színét használják, hiszen az amerikai ízlésvilág nagyjából a vásári vurstlik és a 2 éves bölcsődéseknek tulajdonított érdeklődés színvonalán rekedt meg.
Az én egykori kedvencem a Baskin Robbins banános-karamellás fagylaltja, ami a 90-es évek elején egy átlag fagylalt árának ötszörösébe került, mégis úgy vettem, mintha hasist kevertek volna bele. (Egyetlen fagyi közelítette meg ezt a későbbiek során, a sajnálatosan rövid életű konyakos aszaltszilvás dobozos Cornetto.) Vagy gondoljunk az étkezési kultúra csúcsára, a rágógumira. A Jelly Bean nevű cukorkára a gyári színskála minden elképzelhető árnyalatában és a mesterséges aromák minden ízében. A szénsavas üdítőkre szulfitos, ammóniás karamellel és almasavval feldobva. A bennünk lakozó gyermeket szólítják meg, és csábítják el ezek az édesipari cukros bácsik.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2014.10.17. 13:58:13

@szekertabor:
Köszönjük az értékes kiegészítést. Valóban olyanok az édességeik, mint egy megelevenedett Katy Perry videoklipp. Rendkívül okosan megbetegítenek ezekkel a színes csecsebecsékkel, hogy aztán halálodig kezeljék méregdrága gyógyszereikkel az emiatt kialakult, rendkívül változatos belgyógyászati panaszaidat. Ördögi rendszer ez.

Nátán Apfelbaum 2014.11.01. 18:53:48

"kukoricasziruppal dúsított giszpkarton"

Jíííhááá!

baliquez 2014.11.27. 15:43:13

@Nick Leeson: az osso bucco borjúlábszárból készül, Londonban 120 fontért vettem pár éve egy egész borjúlábat, fel is szeleteltettem helyben. Elég komoly mennyiség volt, sokszor főztem belőle. A csontokból meg világbajnok alaplé készült. Összességében bármilyen eszement drága volt megérte az árát, felejthetetlen volt. Itthon a metro-ban lehet rendelni, csillagászati összegekért.

szőkekóla · https://www.youtube.com/watch?v=xKcbYUwmmlE 2014.12.06. 02:40:01

Manapság óvatosan kell bánni ezzel a sztrítfúddal. Az egyik haverom unokatestvére azt hallotta, hogy egy rendőr fiatalkorú feketének nézett valakit, és lelőtte. Állítólag kilövés vagy mi a fene van ott, a túlszaporulat miatt. Mindegy is, de nem vagyok nyugodt. És azt is hallottam, hogy a diët szoftdrink helyett full cukrosat adtak az egyik vásárlónak az egyik mekiben. Durva.

mayorlacko 2014.12.06. 12:07:03

Estvelen fegyvernek látszik az alufóliás szendvics és ahol a fegyvertartás olyan, amilyen, hát 41:
www.youtube.com/watch?v=aQMqWAiWPMs

VJAN 2015.02.12. 12:40:41

@maxell a birka hegesztő:
1: BULGÁRIA, nem Bolgária. A nép bolgár, az ország Bulgária.
2. Az ételt nem tálalhatták fel 1099-ben, ha dél -amerikai eredetű. Akkor még azt sem tudták, hogy van-e Amerika, nem hogy ételeket származtattak volna onnan.
3. A recept viszont rossz. Egy hagyományos ételbe NEM teszünk margarint (100% vegyszer), ételízesítőt (csak 80% vegyszer). A puliszka eredetileg kukoricalisztből készül.
A többi akár stimmelhet is.

románc cuvée 2016.05.20. 01:10:11

Hetvegen voltam egy grillpartyban, es vki bekostolt az "es mit gondolsz az amerikai etelekrol" c. kerdessel. Mondanom se kell, h - gyakorlott gyulolkodokent - mar zsebben voltak a valaszok: kukiszirupozott szarok, bbq szosz, meki,stb. A delutan egyik emelkedett pillanataban koccintottunk egy jo kis macedon (!) Vranaccal, majd ket keksz koze (ami egy keksz volt, csak annyira nacik,h azt is felbetortek) betettuk a sult malyvacukrot.
Ma hot pot partyt tartottunk a munkahelyen ebedidoben, ahol a beugro $1-5 volt vermerseklettol fuggoen. A masodik szedesem utan megkerdezte az egyik fonok,h dobtam-e be ujabb 1 dollart. Rab@szott, mert igen...
Tovabbra is lagyszivuek vagytok, foleg a nyugat-atlanti germanokkal!
Tudom nem kaja, de lassan irhatnatok Donald Dump-rol, meg a masik oldalon ugykodo ex-first lady-rol is.

omron 2016.06.20. 17:57:36

Üdv!
Jól beraktátok a bránert az arcunkba! Sok sikert az új szájthoz! R egyenlő U per I.
Továbbra is rühellem a futbalistákat, de azért tetszett. hogy elpicsáztuk a kétfejű ferdinándokat. Nem mintha.... de azért...! A németek cigányai! ja, baxxxus, én is az vagyok! ja, ich nixt!
omron

omron 2016.06.20. 18:35:20

Ja, jut eszembe! Dolgoztam német cégnél! Aki azt mondja, hogy a magyar munkás el van maradva a dojcstól, azt felrúgom, hogy éhen hal repülés közben. Nem munkás voltam, hanem gruppenfűhrer!
Ugyanúgy szívtam, mint a lányaim.
roadt kibaszttdögök

A magyarok istene 2016.09.03. 23:01:32

Fald fel amerikát? Inkább kapd be, ja nem... MERT EGY FARKATLAN FÉLKONTINENSNYI SZARDARAB AZ EGÉSZ!