Gyűlölt Ellenségeink

Az alkalmazott nemzetkarakterológia vezető szakmai műhelye.
A világ népei hamis előítéletektől mentesen, a tények és összefüggések tükrében. Minden, amit a másoknak és önmaguknak hazudozó, politikailag korrekt szemforgatók sosem mondanak ki.

Komoly? Vagy vicc?
Vagy mégis komoly?
Hát mit fognak ehhez szólni mások?!

Állandóan időszerű

Ha nem egyértelmű, hogy hol jársz, olvasd el a tudományos alapvetést!

A gyűlölködés szakmódszertana

Ha nagyon gyűlölöd bármilyen csoport tagjait, vagy a többi kommentelőt, vagy egy részüket, add ki magadból a személyeskedőposztban!
Gyűlöllek te rohadék...! - személyeskedőposzt

Gyűlölködj a Fácsén!

Innen gyűlölködtök

Friss hozzászólások

  • Gesta9323: Az osztrák Freud! Na, menjetek a p.csáb@… :D (2020.07.07. 20:28) Az osztrákok
  • Zsolt Máté Papp: @Egysenki: NEM, NEM és NEM! Te pont annak a sterilizált, önmegvető, bocsánat hogy élek, tucat-nem-... (2020.06.29. 22:24) A csehek
  • HajdúB: Európa alfele Olaszország. Mondotta egykor a nagy ánglius államférfi. A ki vért és könnyeket ígért... (2020.06.06. 00:32) Az olaszok
  • kaldijozef: @aku99: Sajnos magyar. A szemetek közül emlkedett ki...megérdemelten akasztották föl. (2019.12.01. 19:37) Az örmények
  • Nemvoltjobbötletem: Jöhetne már lassan Afrika, kíváncsi vagyok mit hoztok ki belőle (2019.08.04. 13:08) Mi ilyen Európát akarunk
  • Cardinalis: @Natalie Portman: Respect! (2019.05.24. 02:38) A szlovákok
  • D3D: Most jutott el hozzám a poszt. Én éltem ott, minden szó igaz. (2018.11.27. 18:12) Az ausztrálok

Az írek

2010.03.17. 12:00 - Kurtz ezredes

Az ír népet a magyarok miatt teremtette az Isten. Önbizalom-fejlesztőnek sem utolsók, de valódi szerepük szerint ők mutatják meg nekünk, hogy milyenek lennénk, ha az összes rossz tulajdonságunk mégrosszabb lenne. Ha sokkal alkoholistábbak, forrófejűbbek, megosztottabbak, széthúzóbbak, közép- és hosszútávon gondolkodni és pénzt kezelni képtelenebbek, önsiratóbbak, saját országunkat elkeseredettebben megvetők majd a távolból elszántabban magasztalók, és úgy általában sokkal, de tényleg sokkal nagyobb született vesztesek lennénk.

Nyelvében él a nemzet – és mi lehet egy nemzetnek drágább kincse, mint a saját nyelve? Ilyen az íreknek sajnos nem jutott. Kétségbeesetten próbálják a gael – írországi megnevezése szerint irish – nyelvet pénzt nem kímélve, és kényszerítő eszközöket is bevetve ismét feltámasztani, de a kollektív nemzeti ellenállást képtelenek megtörni. Ez a grammatikai Jurassic Park nem igazán tud erőre kapni. Hiába az ír nyelvi oktatás, a kötelező érettségi, a köztisztviselői munkakörök betöltéséhez elvárt írtudás, az átlagmagyar iskolai némettudása rendszerint meghaladja az írek (elvileg) nemzetinyelv-ismeretét, ami megreked a saját nevük ír fonetika szerinti írásánál. Persze aki már látta az ír nyelvet leírva, az nem lepődik meg ezen. Rendszerint egy ékezetekkel, furcsa mássalhangzótorlódásokkal teletűzdelt szónak csak a harmadát ejtik ki, de azt is válogatott hörgő és sistergő hangokon. Bertie Ahern (volt) ír miniszerelnök neve gaelül Parthalán Ó hEachthairn, John Carroll O'Connor Sean amerikai-ír színész íresített neve pedig Chearbhaill Ó Conchobhair lenne. Nem csoda hát, ha az amúgy sem túl jó képességű ír diákoknak nincs sok kedve ehhez a tökéletesen hasznavehetetlen nyelvhez.

 

A gael nyelv elterjedési területe egykor (piros) és ma (zöld).

 

Aki eddig abban a hitben volt, hogy Baile Atha Cliath Dublin eredeti, gael neve, annak is sajnos csalódnia kell: a Dubh Linn ("fekete medence/tó") inkább volt az, de ők ennél is szebbet, jobbat kreáltak (szedtek elő) a mai, modern ír megnevezéssel: "Rőzsefonattal Megerősített Gázló". Képzeljük el most az ősi Pest városát, ami vélhetően ógörög eredetű szó. Ezt természetesen nem tűrhetjük tovább, legyen hát Pest mától „Hegyről A Síkság Felé Lejtő Vidéken Acéllánccal Tartott Híd Ível Át Ahol A Három Sziget Találkozik”! Érthető hát, hogy az ír nyelvtörvény a szlováknál is görcsösebben védi az ír nyelvet, a probléma csak annyi, hogy nem a lengyel bevándorlóktól, hanem maguktól az írektől. Ugyanis anyanyelvük az angol, amit a műveltebb írek általában érthetőbben és tisztábban beszélnek, mint egy felső középosztálybeli kensingtoni polgár. Sokak édesnek tartják az ír akcentust, szerencsére azonban Írországban meghatározóbb a műveletlen réteg: ők a megszálló angolok felett érzett gyűlöletük eredményeképpen egy kb. ötvenszavasra leszűkült, ám tájegységtől függően annál érthetetlenebb dialektust beszélnek, a fuk szó minél sűrűbb alkalmazásával.

 

Az ír zászló színei az éretlen növényt (zöld), az éhhalál előtt utoljára látott színt (fehér) és a terméketlen port (rozsdavörös) jelképezik

 

Az ír fiatal a nagy-britanniaiakhoz hasonlóan mindenhol rettegett fogalom, akár hazai terepen is, de főleg a mediterrán tengerpartokon és Prágában hírhedt. A mértéktelen alkoholfogyasztást korai okádással ellensúlyozza. Öltözködését tekintve a férfiaknál jellemző a kilógatott csíkos/kockás, olcsó Ben Sherman-ing, sötétkék farmer, zselézett haj. A nőknél rengeteg alapozó, ami pompás kontrasztot mutat a hófehér, lila eres nyakkal és a 10 cm átmérőjű karikafülbevalóval. Úszógumis derekukat szívesen teszik közszemlére, közben miniszoknyában és tűsarkúban egyensúlyozva próbálnak valamilyen szórakozóhelyre esetlenül bebotladozni, de láttunk már a híres Temple Barban a meztelen talpán partizni totyogó, bebombázott csajt. Ne felejtsük ki a munkásosztály (valójában munkakerülők) gyermekeit sem: a fiúk az itthon, hasonló kultúrkörökben szintén népszerű dzsoggingok mellett gyakran láthatók zöld-fehér keresztbecsíkos (Hoops) Celtic-felsőben, fülbevalóval, kétcentis, zsíros, előrefésült-zselézett hajzattal, fehér, pattanásos arcbőrrel, kusza fogsorral, mutáló hanggal. A lányoknál szintén jellemző az egésztestes rózsaszín melegítő kilógó tangával, rengeteg ékszerrel, dohányzás, köpködés és szemetelés és saját gyerek 15 évesen.

Az ír egy igazi tücsök nép. A sosem létező kelta tigris lakossági hitelekből, pár évig fillérekért maradó multinacionális vállalatokból és az egyre több beözönlő, majd hazahúzó vendégmunkásra, fogyasztásra és építőiparra épülő, mesterséges gazdasági növekedés átmeneti terméke volt. Aki úgy gondolta, hogy a 2008-ig tartó magyarországi lakás- és plazmatévé-vásárlás tékozlás volt, az nem járt Írországban. Az átmeneti gazdasági növekedés – amely mára tartósan visszaesésbe csapott át – alapvető változást okozott az amúgy is sekélyes értékekkel bíró ír társadalom gondolkodásában. Amíg a hazai internetes fórumokon a zsidózás megy erősen, jótékonyan nem tudunk az "echte" ír ingatlantulajdonosok kezdetben egyszerű, spontán pénzéhségből, majd később szervezetten elkövetett gazdasági erkölcstelenségeiről. Nyilván a saját országukban azt tesznek, amit akarnak, bár a növekedés évei alatt a villámgyorsan felfelé száguldó, középvezetői fizetéssel is karcos bérleti díjak alapvetően hozzájárultak a lufi kipukkanásához. Azonban az írek külföldön is garázdálkodtak, amíg tudtak: Budapest legnagyobb arányú külföldi lakásvásárlói lettek, és a számukra fillérekért megszerzett kecókat természetesen nem mulasztották el gátlástalan rablóáron kiad(at)ni. Persze ma már sírnak, hogy inkább gyűjteni kellett volna azt a fuking goddamn júrót.

 

A Baile Átha Cliath - Bá Dhún na nGall közti ÁIÉ-1 autópálya legújabb szakasza

 

Míg a Magyar Emberben mindig van egy egészséges gyűjtögető, spóroló hajlam, és nem szégyell helyenként igénytelenebb, ám találékony megoldásokhoz folyamodni, az ír emberből mindez – ha volt is valaha – a kezdeti GDP-emelkedés után azonnal kiveszett. Végeláthatatlan lakóparkok épültek a legsilányabb anyagokból, bárminemű infrastruktúra kiépítésének teljes mellőzésével. A gipszkartonfalas ikerházakat min. 300-400 ezer eurókért sózták rá a krumplihámozáson szocializálódott népre, s ehhez családtagonként minimum egy hitelre vásárolt középkategóriás autó is kellett. A Magyar Ember egyre inkább hajlandó ésszerűen élni: visszaváltani a sörösüvegeket, kerékpárral, tömegközlekedéssel járni, hátizsákot hordani, haszonnövényeket termeszteni – az ír ember túl büszke ahhoz, hogy bármi ilyen lealacsonyító dolgot műveljen: a visszaváltható üveg Írországban ismeretlen fogalom, a dublini tömegközlekedés színvonala pedig egy magyar kisváros helyi közlekedésénél is alacsonyabb. Azonban ez nem azt jelenti, hogy smucigok lennénk. Mi magyarok egyszer élünk és mélyen a zsebünkbe nyúlunk, ha az utakról van szó, ezzel szemben az írek állítólagos gazdasági növekedése nemigen köszön vissza közútjaik állapotában. Azok ugyanis szűkek és járhatatlanok, meg sem közelítik a csúcsminőségű, kivitelezői és mérnöki bravúrok sorát bemutató magyar autópályák szintjét.

Az írek legjellemzőbb tulajdonsága, hogy soha eszükbe sem jutott mozgó pályára állítani poshadó otthonukat, inkább tömegével vándoroltak ki Amerikába. Aztán épphogy csak befutott a hajó Ellis Islandre, már párásodott a sok O’Hara és O’Neill szeme. Azóta úgy látják a Zöld szigetet, mint valami misztikus ködbe burkolózó (ebből csak a misztikus nem igaz), aranykorbeli tájat, ahová csak legszebb álmaiban tér vissza az ember. Mert a valóságban azért nem fajul odáig a nosztalgia, hogy tényleg feladják az étellel megrakott kamrát, és hazamenjenek. Az otthon maradottak eközben legalább ötszörösen túlbecsülik a gyökereikhez hű újvilági testvéreik létszámát, és saját sikerek híján azok minden sikerét sajátként élik meg. Kizárt dolog, hogy egy minden porcikájában – és legfőképpen nyelvében – amerikai Nobel-díjas ne ír legyen, ha az egyik ükapja Donnegalból poroszkált el Dublinba, hogy felsettenkedjen a New York-i gőzösre.

Az ír történelmet ismerve mindenkinek beugrik a titokzatos és romantikus ősi Kelta Birodalom. Sajnos annyira volt ez valós, mint maga Középfölde, és az Ír fősziget térképe az angolok megérkezése előtt oly sokszínű volt, mint egy zacskó dunakavics. Ez a bájos középkori idill – hozzánk hasonlóan – brutális gyorsasággal foszlott szerte. Azonban amíg a virágzó Magyar Királyság végzetét a világ akkori legerősebb és legagresszívebb nagyhatalma jelentette, ír barátainknál a burgonya megjelenése zavarta össze a végtelenül egyszerű szigetlakók mindennapjait. Eleinte gyanakvással fogadták az új jövevényt, nem is nagyon értették mi ez az egész, hiszen ehető növényt addig nem nagyon láttak arrafelé. Hamarost azonban évezredekre szóló szerelem szövődött a bizonytalanul dülöngélő csavargók és a furcsa kis barna gumók között, hiszen világossá vált, hogy a krumplit a Jóisten is az ír szigetek földjének teremtette. Ez az igénytelen, ronda, íztelen és mérgező növény ugyanis a legsoványabb sziklás kecskekaptatón és a legbékásabb büdös mocsárban is eszetlen terméshozamokat produkált, fittyet hányva a 99%-os páratartalomra és a napsütés teljes hiányára. Öröm az örömben, az írek hamar rájöttek, hogy a krumpli ugyanúgy iható növény, mint az addig Szent Gazként tisztelt árpa vagy zab. Az ír hétköznapok olyan követhetetlen tempóban peregtek, akárcsak Michael Flatley tánclépései. Alig kétszázötven év alatt a népességnek sikerült elérnie a 8 milliós lélekszámot, ami úgy nyolcszorosa volt annak, amit a sziget krumpli nélkül képes lett volna eltartani. Az átlagos napi burgonyafogyasztás 3 kiló fölé kúszott, amit nagyjából úgy kell érteni, hogy egy jó étvággyal megáldott ír férfi akár 5 kilót is bevitt a kézzel-lábbal tiltakozó szervezetébe ebből a köretnövényből.

 

Az ír anyaföld egyetlen szesszé nem főzhető kincse, a hagyományos ír szerencse szimbóluma

 

A táplálkozás egyhangúságát több módszerrel is próbálták ellensúlyozni, de az alkoholnál hatékonyabbat sosem sikerült felhajtani. Az időnként fellépő éhínségek és az utánuk következő fegyveres hőbörgések nem különösebben zavarták a kellemes aléltságban kvaterkázó ír közvéleményt, így a béke és nyugalom szigetét egészen 1845-ig sikerült fenntartani. Ebben az évben az addigiaknál komolyabb burgonyavész tizedelte a nemes növény termését, az írek viszont kezdetben örültek, hiszen éhgyomorra sokkal olcsóbban és gyorsabban be lehet baszni. Az éhínség sokáig nem szúrt szemet és gyomrot az íreknek. Az ír katolikus egyház ugyanis az egyetlen szervezet a világon, amely képes volt ideológiai kereteket adni az éhezésnek az évi 150 nap böjt bevezetésével, ráadásul hihetetlen népszerűségét is megalapozta ezzel. Így már senkinek sem tűnt fel, hogy a viszkispalackok között csak néhány rothadt krumpli hever szétgurulva. Azzal is tévedésben van az olvasó, ha a világ legönzetlenebb segélyakciójának a Kádár langyos gulyásában szűkölő Magyar Ember tettét gondolja, amikor Isaura szabadságáért ajánlotta fel összekuporgatott forintjait. Bizony minket is felülmúlnak e tekintetben a csoktó indiánok. Nem lemészárolt maradékukat épphogy elűzték évszázados lakóhelyükről egy teljesen idegen tájra, máris megesett a szívük a lesoványodott íreken, és gyors gyűjtés után küldtek nekik egy komolyabb összeget. A fejlett országok segélyszállítmányok formájában azóta is hálálkodnak a harmadik világnak az egykori önzetlen segítségért. A bárgyú ír mosolyok csak akkor kezdek lelohadni, amikor a krumplivész a sziget teljes gazdaságát lenullázta. A hagyományos megosztottság az utolsó csepp viszki elfogyásával végre aktív cselekvéssé fajult. A merészebb írek – a népesség mintegy fele – minden addigi eredményt eldobva inkább hajóra szállt, és a világ különféle pontjain kívánta megtalálni a betevő kortyot. A különféle előrehaladott nyavalyákkal küszködő maradék nem volt ilyen szerencsés, így kedélyállapota a világ országainak italsegélyeitől függött.

 

Don Peppe három legnagyobb hatalmú fia, Roberto, Eduardo és a leggátlástalanabb, Giovanni

 

Szólnunk kell Amerika leghíresebb maffiacsaládjáról, akik Al Caponét messze lekörözve egészen a csúcsok csúcsáig bírtak feljutni. Íresen eszetlen szaporodási képességük és a különféle gabonaszeszek iránt érzett olthatatlan szerelmük a kontinensnyi ország legnagyobb hatalmú dinasztiájává tették a Kennedyeket. Az örményekhez, zsidókhoz és egyéb furcsa szerzetekhez hasonlóan az írek is más országokban bontottak csak igazán szirmot. Ezek a tengerentúli vidékek nem igazán készültek fel rá, hogy az írek nem állnak meg 15 gyerek alatt. Az írek hasonló megdöbbenéssel fogadták, hogy a 15-ből nem hal éhen 14, így az az érdekes helyzet állt elő, hogy míg az óhazában csak pár millió korgógyomrú lúzer szeme kopogott az éhségtől, az Egyesült Államokban, Angliában és Kanadában több tízmillió ember fedezte fel magában a büszke írt. Írnek lenni státusszimbólum lett, de ezt még véletlenül sem az ír íreknek köszönhetjük. Ők a nélkülözésen kívül semmi egyebet nem tettek hozzá az egyetemes kultúrához.

 

Iaildhichóair Lehiendhóváinn, az ÍSZP elnöke

 

Az ír kultúra amerikai hátországát ki más jelképezhetné, mint a világszerte ismert Michael Flatley? Mégsem őt választottuk a daloló kristálytiszta fátyolvízesések megszemélyesítőjeként, hiszen itt van Enya, azaz Eithne Patricia Ní Bhraonáin. A művész abszolut piacvezető a telefonos várakoztatózenék kategóriájában, a magyar nyugdíjasok körében pedig kedveltebb, mint Richard Clayderman és a Magyar Szocialista Párt együttvéve. 49 évesen 30 évet nyugodtan feltagadhatna magára, hiszen 12 macskája társaságában él egy XIX. században épült XII. századi várkastélyutánzatban. Az angol mellett szívesen énekel különféle mesterségesen kreált nyelveken is, mint az ír, loxian, velszi, szindarin, idén szlovák albummal is jelentkezni fog. Gyanítjuk, hogy Enya egyébként nem is létezik, és figuráját – James Bondhoz hasonlóan – az MI6 valamelyik különc szekcióvezetője alkotta, ennyire tökéletesen ír ugyanis nem lehet valaki.

Az igazi jó ír ember természetesen gyűlöli az angolokat, és ebben alighanem minden kedves olvasónk egyetért vele. Az angol ember őt annyira megszállta és elnyomta, hogy mára anyanyelve angol lett - nemzeti konyhája, reggelije megegyezik az angolokéval, építészete, baloldali közlekedése szintúgy. Mivel az ír focibajnokság színvonalában a magyar másod-harmadosztállyal mérhető össze, ezért a nemzeti érzelmeket itt is félretehetjük: Írországban mindenki a Premiershipet követi és onnan választ magának kedvenc csapatot, ezt kiegészítve a Celtic-rajongással, hiszen az úgyis "ír csapat". Hasonlóképpen feszültek az ellentétek a Blur és az Oasis rajongói között is - a nemzeti büszkeség U2 pedig ha tehetné, megtagadná ír származását. Nem csoda, hiszen négy tagjából csupán Larry Mullen rendelkezik klasszikus kelta eredetű családnévvel, a többiek vezetékneve angol ill. walesi ősökről árulkodik. A sport világa Írországban természetesen nem áll meg a focinál.

 

Az ír Fazekas Róbert (alul)

 

Az ír nép ugyanis jóval többre hivatott annál, minthogy évről évre megbízhatóan biztosítsa a Premier Leage legagresszívebb és legkócosabb 5%-át. Kevesen tudják, hogy a nyári játékok történetében egészen elképesztő éremgyűjteménnyel rendelkeznek (8 arany, 7 ezüst, 8 bronz), ami ugyan nekünk egy közepes olimpián összejön, mégis van, ami ilyen téren is összeköt minket. A WADA. Szeretnénk bemutatni Írország Fazekas Róbertjét, aki ugyan nagyobb, erősebb, nagyobbat és messzebbre ugrik, sőt, tulajdonképpen majd minden fizikai mutatóban a mi fiunk fölé nő, mégis okot ad az igazán felszabadult, kárörvendő kacajra. Waterford Crystalt talán még a bajnoki cím elvételével járó hercehurca is kevésbé viselte meg, hiszen vélhetően a takarmányból vagy a csutakolás változásából nehezen vette észre. Írország viszont szegényebb lett egy nagy álommal, no nem baj, majd legközelebb, 2032-ben!

 

El nem múló baráti kézfogással mondunk hálás, forró köszönetet Modor Tibinek és Nyelvész Józsinak a cikk elkészültében nyújtott kiemelkedő, elévülhetetlen és pótolhatatlan baráti segítségnyújtásukért!

Címkék: pina ír éhezés krumpli alkoholizmus guiness angolszász butaság írek enya whiskey katolicizmus igénytelenség lúzerség szent patrik emigráció középfölde gael mesterséges nyelv

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gyuloltellensegeink.blog.hu/api/trackback/id/tr191846204

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dublin 2010.03.17. 15:38:33

....és most következzék, valami egészen más...Nem lelik az Írországban lezuhant meteort - adja hírül az Index. Nos abban a rendetlenségben ezt én nem is csodálom. Szerintem tulajdonképpen jobb is, ha az ember nem kezd el keresni semmit, ami Írországban...

Trackback: Szent Patrik napja 2010.03.17. 13:44:06

Ha ma megnézitek a híradót, jó eséllyel szó lesz benne a Szent Patrik napi ünnepségről. New Yorkban például karnevál lesz, Chicagoban meg akár még a folyót is zöldre festik ebből az alkalomból, de az ünnep fő központja természetesen Írország, ahol e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.pupak30 2010.03.18. 22:15:39

@pupak30: azt hozzá teszem, hogy főleg a fiatalok a taplók, de azok nagyon. az idősebb korosztály tud normálisan viselkedni

ginger6 2010.03.18. 22:24:30

Ja pupak30, tök igazad van. balage_81, neked meg nem azt írtam, hogy nincs igazad azzal kapcsolatban, amit tapasztaltál, csak mindannyiunknak más tapasztalatai vannak, ezért nem érdemes általánosítani se erre, se arra. Nekem vannak otthoni rossz tapasztalataim, mégsem írom, hogy gázok lennénk, csak Te értettél félre. Azt akartam írni hogy mindenhol találkozhatsz rossz dolgokkal. Rossz ír tapasztalataim is vannak. Szerintem is tudnak igénytelenek, és undik lenni, de attól még nem mind ilyen. Attól, hogy ezt belátom, még nem magasztalom fel őket. Csak annyi, hogy könnyű büdösnek lenni, ha szarral dobálnak.
Egyébként 3 éve élek kint, és szerintem hagyjuk is ezt a beszélgetést, mert úgy érzem elbeszélünk egymás mellett. Egyébként biztos kedves fiú vagy, de azért egy nőt tiszteljél már annyira, hogy nem hülyézed le, csak azért mert nem értesz egyet vele. Köszönöm, és további jó tanakodást nektek. ;)

Zzoorroo 2010.03.19. 00:34:54

@Viszketeg: te tényleg ennyire nagyon hülye vagy????? :)))))))))

Zzoorroo 2010.03.19. 00:37:01

@Viszketeg: bocs, csak most láttam, hogy neked mi a vicces, úgyhogy nincs is több kérdésem.

zagyvasag.blog.hu/2006/12/29/elegem_van_a_kormanybol

Zzoorroo 2010.03.19. 00:39:41

@Viszketeg: baszki, beleszerettem a blogodba, de tényleg! Lehet, hagyom ezt a gyűlöletes, itteni szart a picsába és csak téged foglak olvasni ezentúl.

Zzoorroo 2010.03.19. 00:48:23

@FlybyWire: hát akkor én kurvára speciális lelkű vagyok, mert csak másfél évet éltem kint (8 hónap Dublin, 6 hónap Cork, 4 hónap Limerick), de bármikor visszamennék még legalább ennyire.

Zzoorroo 2010.03.19. 00:55:37

@ZöPö (inda): Mert idehaza biztos odamentek volna hasonló esetben egy magyar gázoló háza elé és erőszakkal kiadták volna mondjuk Bulgáriának, ugye?

Teljesen életszerű.

balage_81 (törölt) 2010.03.19. 01:23:33

@Zzoorroo: idehaza a gyerekeknek nincs olyan kultuszuk és istenítésük mint ott. idehaza legalább nem is csinálunk úgy, mintha ők lennének a szemünk fényei, a kis istenek, a GYEREKEINK! ők, ha megütsz egy dobálózó kisköcsögöt, vagy visszaszólsz egy rohadt kis patkánynak, biztosan téged fognak elővenni. randa egy kettős mérce, nagyon randa

balage_81 (törölt) 2010.03.19. 02:04:14

@ginger6: hú de jó kis posztot lehetne rólad írni a modoroson:) azzal indítassz, hogy neked 2 diplomád van, no comment. aztán védekezni kezdesz, mikor már látod, hogy védhetetlen, amit írtál, de hátha. majd folytatod azzal hogy ne általánosítsunk: akkor te mit csináltál az első hsz-ben szívem?:) aztán a végső, mindent elsöprő érv a nőktől: ne hülyézz le, tiszteld bennem a NŐT. hát bazzeg, nem csodálom, hogy itthon a kinti pénzed töredékét ajánlották. neked tényleg kint van a helyed:)))

KariKa 2010.03.19. 02:37:59

Günther, pajti, jól rápörögtél.
Jó srác vadj, kár, hogy djakran behüjülsz.
Ídj szeretünk.

Petzvál Józsit - pláne névnapján - aláírom!

Három fontos dolgot szeretnék hozzáfűzni:

pina

pina

pina

pina

Köszönöm.

GÜNTI 2010.03.19. 10:22:27

@KariKa:

ŐŐŐ, hát az igaz, hogy gyakran behülyülök!! Gyűlölöm is magam érte. Na jó ez nem igaz. :)))

Augustin 2010.03.19. 13:11:44

@GÜNTI:
"Na akkor kérlek sorolj fel egy pár alkalmat, (a kommunizmuson kívül) amikor szenvedtek a románok!!! "

Most mellényúltál. A románok egész élete szenvedés, ha dolgozni kell.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.19. 13:15:04

@GÜNTI:

"Helikopter – Asbóth Oszkár"

Asbóthról kiderült, hogy egy elég ciki arc, a helkoptert is csak rotor nélkül "találta fel", négy kötélen kellett a prototípust tartani, hogy ne pörögjön! :-)

Olvass utána!

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2010.03.19. 15:33:05

@Zzoorroo: ha ezért viszont a bolgárok "en bloc" kezdenék utálni a magyarokat, az viszont életszerű lenne.

2010.03.19. 17:00:00

Másfél éve élünk Dublinban a párommal, a legnagyobb recesszió közepén is találtunk állást, és nyugodtan élünk. Mielőtt kijöttünk, osztottunk-szoroztunk, és nem maradtunk otthon, pedig már volt egy állásom, és ajánlottak még egyet a szakmámban.
Az írek nekem csak segítettek idekinn, munkahelyen, bárhol, a barátomnak is írek segítettek munkát találni. Magyarok? Egy évet pereskedtem egy köcsög magyar párral, akik visszatartották a depozitomat. Ír ügyvéd segített, és megnyertük az ügyet. Az hogyan lehet hogy mi, magyarok csak fikázni, rosszindulatúskodni, lenézni tudunk, miközben a leglenézettebb alja ír is többet kap egy héten munkanélküli segélyben, mint az otthoni minimálbér?!
Amúgy nevettem a poszton, vannak benne igazságok, de nézzünk bele a görbe tükörbe mi is, magyarok.
A külföldi munkavállalás bárhol a világban nem való mindenkinek. Sokan szűkölve mentek innen haza : nyelvtudás hiánya miatt, legfőképp (ez is jellemző, hogy angolul sokan 3-4 év ittlét után sem tanultak meg - és ha a köcsög írek hazaküldik, akkor meg sír a száj, hogy milyen szemét a világ...)
Lehet a rosszat keresni mindenben, persze.
De én örülök annak, hogy idejöttünk, és amikor ideje lesz, akkor meg továbbmegyünk.

2010.03.19. 17:02:24

@GÜNTI: Köszi a listát, ez nagyon szép!

BékaRóka 2010.03.19. 20:19:53

Off: Lassan más domain-re kéne költözni, mert ezt már megszállták a lájkolók.
On: Nekem bejött, Ezredes! "A művésznő abszolut piacvezető a telefonos várakoztatózenék kategóriájában" - ez überfrankó, egy percig röhögtem, és elképzeltem az érte olvadozó emelkedett szellemű volt csoporttársaimat, milyen sírógörcsöt kapnának, ettől a gyalázattól :-D
Uff.

balage_81 (törölt) 2010.03.19. 20:50:38

@Humbino:
"Az hogyan lehet hogy mi, magyarok csak fikázni, rosszindulatúskodni, lenézni tudunk, miközben a leglenézettebb alja ír is többet kap egy héten munkanélküli segélyben, mint az otthoni minimálbér?!" - bocs, hogy megkérdezem, de ez a két dolog hogy a faszba jön össze???

dr.pupak30 2010.03.19. 23:44:59

@Humbino:
"akik visszatartották a depozitomat" miert nem laktad le?

"leglenézettebb alja ír is többet kap egy héten munkanélküli segélyben, mint az otthoni minimálbér"

12% os deficit, 12% os munkanélküliség, tartós recesszió, hamarosan jön az ő gyurcsány beszédük is.

dr.pupak30 2010.03.19. 23:47:35

@Humbino: "angolul sokan 3-4 év ittlét után sem tanultak meg" itt nem lehet megtanulni angolul, mert ez nem angol, így gyakorolni sem lehet. sokszor még egymást sem értik, őket meg alig értik még az anyanyelvűek is, a nem anyanyelvűekről ne is beszéljünk

2010.03.20. 18:08:30

@pupak30: És? még mindig jobban élnek.
Az angoltudásos kommentedre meg annyit tudok mondani, hogy kifogás, kifogás, kész. Ingyenes angol nyelvtanfolyamok vannak a FAS szervezésében, és nem sűrűn fordulnak elő ott magyarok.
Persze könnyebb kifogásokat találni, mint elfogadni hogy ez a probléma létezik. Meg megtanulni angolul.
(hogy mire alapozom mindezt? 4-5 éve itt élő magyaroknak intézem az ügyeit, APEH, bank, satöbbi. Szerintem ez siralmas, hogy mukkanni nem tudnak angulol, és nem az ír akcentus hibája)

Miért nem laktam le a depozitot? Mert becsületes, egyenlő hülye vagyok, másodszorra már nem követtem el ugyanazt a hibát.

Ja, lehet dobálózni a számokkal, és mondogatni hogy nekik is ugyanolyan rossz, mint Magyarországon, ízlések és pofonok. Én érzem itt magam, és sehol sincs kolbászból, mint tudjuk, de a legtöbbet igyekszem kihozni belőle.
Akkor te miért vagy itt, ha annyira utálod?
Szép hétvégét neked.

spartanhun 2010.03.20. 18:35:16

@BékaRóka:
On: Haver, ha neked ez jön be, akkor őszintén sajnállak. Szerintem sokkal hasznosabb lenne, ha nem más nemzeteket gúnyolnánk ki, hanem inkább a saját erényeinket ismertetnénk meg a tömeggel. A nagy baj, hogy ma nálunk nem a GÜNTI által felsorolt feltalálók a példaképek, hanem sokadrendű celebek.
A széthúzásról pedig csak annyit, hogy kár, hogy az írek mellett a magyar csoporttársaidat is kigúnyolod és lenézed, csak azért, mert több érzelemmel áldotta meg őket az ég és a szép zenét kedvelik.

Illés Béla 2010.03.20. 21:29:15

@Frescobaldi: Irónia/humor/sav/töri...ez a blog :)

Illés Béla 2010.03.20. 22:05:39

@Gudea enszi: Szívemből szóltál...bár ez túl érzelgős,és én gyűlölöm az érzelgősséget.

Egyetértek, de 2010.03.20. 23:11:26

@Gudea enszi:
"jóízűen fogsz tudni röhögni a neked kedves népek bántásán, nem pedig duzzogni, az egy következő szint lesz"
Hú ez nagyon velős ars poeticanak hangzott, kb
Boldogok a derüsen gyülölködők?

Eddig azt hittem messze vagyok a nirvánától, de most hitet adtál: ez azért menni fog:)

Érdekes gondolat - azt már látjátok hogy ezt meddig lehet még fejleszteni?
Pl. ha már szüleidet, szeretteidet, barátaidat (bármelyik létezzen is) jóizűen bántod félhazugságokkal, álgonoszságokkal az már a Nirvána szintje?

Kösz mégegyszer és hadd gratuláljak megvilágosodástokhoz! Bárcsak én közibétek tartoznék már :-P

Egyetértek, de 2010.03.20. 23:41:04

@Gudea enszi:
"Elképesztően elesettek, és lelkisérültek vagytok."
Igazad van: éreztük is ezt mindig, de kösz hogy igy kimondtad. Pontos diagnózisod már maga a fél gyógyulásunk.

"Aki zsigerből képes utálni a sajátját,"
Bocs, igaz nem volt időm végigolvasni a kommenteket - melyik hozzászóló utálta zsigerből a sajátját? (Én egyedül a mocskos ireket(latod, azért fejlődöm) láttam utálva fentebb, de persze ugye az evidens azoknak akik eddig eljutottak).

"hogy bevédjen egy olyan helyet, ahol egyszer mosolyogva szolgálták ki a kocsmában, az valahol nagyon elbaszta az életét"
Köszi, hogy újra helyreraksz minket, de hogy pontosan értsük szavaid: melyikünk árulta el hazáját egy pint miatt?

Jaj, ne haragudj, most látom csak, ez is irónia volt:))
Sőőt, ez már a szar-
kazmus szintjére emelt minket!

(amit, igazolva alapállásunkat, egy másik köcsög ír, vmi Oscar Wilde nevü "senkiházi a szellemesség legalacsonyabb formájának nevezett"[WP].. Hiába no, minden író, pláne, ha ír is, bunkó paraszt és humorérzéketlen).

Egyetértek, de 2010.03.20. 23:59:20

@Gudea enszi: ja, ne haragudj, de kivételesen nekem kell kijavitanom Téged:
"nem pedig duzzogni"
Nem duzzogtam, hanem csak simán kiakadtam, ami leginkább akkor szokott (volt) előfordulni ha haszontalan és félrevezető féligazságokkal tüzdelt baromságokkal találkoztam (melyet idő- és energiapazarlasnak éltem meg).

Persze, mindez előző, megvilágosodásom előtti életemben történt ;-)

Igaz Baráti Gyűlölettel: Egy hű tanitványod

Egyetértek, de 2010.03.21. 00:28:55

@ZöPö (inda): "Kár, hogy azok az írek, akikkel én találkoztam, mind NEM ILYENEK. Nyilván bennem van a hiba. "

Bocs, hirtelen nem látom át, hogy a szarakaszto-ironikus megvilágosodottak közül való vagy-e..

Ha igen:
- Nem, nyilván bennem van a hiba, aki még csak 4 éve élek ebben a Zöld Pokolban, és ily csekély idő alatt nem tudok felmutatni értelmes számú negativ tapasztalatot az helyiekkel (vmiért a hazaikkal mindig jobban meg még ez is).. Majd felkötöm a gatyájukat.

Ha nem:
- tanulj meg te is gyülölni jóizüen. és akkor "Kár"-helyet, "Szerencsére"-vel kezdheted a fenti mondatot (de ezt hangosan ne mondd ki mert akkor túl pozitivnak hatsz). További tanácsokért fordulj a Mesterekhez.

Bocs ha elírtam vmit fentebb - csak a színtiszta gyülölet vezérelt ;)

dr.pupak30 2010.03.21. 10:47:33

@Humbino: nagyon buta vagy te. az írek a legbutább, leunalmasabb nép a világon. jobban élnek? most igen. sosem fogják elérni már a kelta macska szintjét. minden ami kell egy jó gazdaság kialakításához hiányzik. nulla tudás, magas fizetések stb. stb. hamarosan albánia szintjén lesznek ismét. nemcsak kelet-európa, de még a balkán is el fog húzni lassan mellettük és akkor te is a munkanélküliek táborát fogod gyarapítani. azt hiszed, hogy ők is rajzolják a pénzt? semmit sem voltak önálóan létrhozni, mindent amerikai és eus pénzekből csináltak.
te intázed a magyarok ügyeit? hát igen amatőr vagy barátom. felnőtt emberek ügyeit intézni helyettük.

dr.pupak30 2010.03.21. 10:51:22

@Humbino: azért vagyok itt mert szerettem volna tovább fejlődni valami újat tanulni és többet látni mint magyarországon van. nyugodtan mondhatom, hogy minden tekintetben visszafejlődtem. itt nincs semmi de semmi amiért érdemes ide jönni (az írek is ezt mondják egyébként). csak és kizárólag a pénz és munkahelyem tart itt és az, hogy itt bármit megcsinálhatsz egy munkahelyen kirúgni nem fognak. hamarosan te is fel fogsz ébredni. 1,5 év semmi.

dr.pupak30 2010.03.21. 10:56:08

az angolra visszatérve, ha nem vetted volna észre, azt próbáltam magyarázni, hogy ide nem érdemes jönni angolul tanulni a borzalmas angol kiejtés miatt. borzasztó ahogy a 90% uk beszél. ezzel az akcentussal bárhol elvágod magad angliában, szóval én nem is akarom ezt megtanulni. maradok én a brit angolnál

Zooey 2010.03.21. 14:48:36

Csak most akadtam ra a friss posztra, brillians, mint altalaban.
Bar nem tudom, nem Ellis Island-re erkeztek az immigransok Staten helyett?
Egyebkent szarra csiptek Szent Patrik napjan, mert nem voltam hajlando zoldben flangalni (keleti part)...

2010.03.21. 17:13:48

@pupak30: jól van, ha te ezt a hangot akarod megütni, " barátom", akkor legyen.
Nyáron már Kanadában leszek, fullos munkát kaptam, és ezek után nem érdekel hogy ilyen senkiházi alakocskák, mint te, "barátom", miket írkálnak össze.
Ez egy vicces poszt volt, beírtam a véleményemet, ennyi.
És megint nem kellett csalódnom a kommentelőkben...
Én vagyok amatőr? Az amatőr, aki fizet nekem azért, hogy kitöltsek neki egy adóvisszagiénylést... Hülye vagy te, sajnállak.

2010.03.21. 17:29:54

@pupak30: Már akkor tudtam hogy nem itt akarom leélni az életemet, amikor idejöttem.
Szóval nem kellett 1.5 év. Kényszerből jöttünk ide, és csak annyit próbáltam elmondani, hogy nekem segített ez az ország, az írek, és ezért hálás vagyok nekik, de nem mondom hogy ez a világ legkirályabb helye, és itt akarok megöregedni.
Sajnálom ha neked 1.5 éved ment el a semmire, tényleg.
De azt hiszem ezt választottad, és azt is választhatod, hogy hazamész.
Engem csak az zavar, hogy ha már egyszer itt vagyunk, akkor ez van, ezt választottuk, akkor minek hőbörögni, hogy ezek buták, stb. Tudod mit? AZOK. Üdítően ostobák. De én ezért szeretem, mert minimális megerőltetéssel jól lehet élni, és amikor itt az idő (és kívánom hogy neked is eljöjjön az az idő), akkor lelépek egy jobb helyre.
Igazad van, borzalmas akcentussal beszélnek, de szerintem itt még mindig több esélye van az embernek angolul megtanulni, mint otthon. A barátom egy hangot nem beszélt angolul, mikor idejöttünk, most folyékonyan beszél, helyes nyelvtannal. Miért? Mert vette a fáradságot, a nyelvtankönyvet, nem hoztuk ki magunkkal a magyar UPC-t, hanem néztük az angol műsorokat felirattal, stb. Nincs ír akcentusa.
Szóval szerintem csak akarni kell, és nem büszkének lenni arra, hogy "mhöhööhö, én nem beszélem a köcsög angolt" (idéztem a dublini/budapesti járatra váró közönség beszélgetéséből) és arra mutogatni hogy a kapa akcentusuk miatt nem akarom megtanulni a nyelvet.
Szóval szerintem kicsit elbeszéltünk egymás mellett.

dr.pupak30 2010.03.21. 18:09:45

@Humbino: én meg az ilyen magyarokat nem szeretem mint te, akik oda szarnak ahol születtek, kimennek egy másik országba és pénzért még a szar is arany nekik, egyből dörgölőznek bárkihez, aki egy kicsit megsimogatja a buksijukat. mondjuk ki, az írek egy igen alacsony kultúrájú nép, még saját magukat sem képesek elviselni, azért menekülnek innen több száz éve. csak van valami oka, ha most hirtelen lelépsz innen. talán már nem olyan kedvesek veled, mint pár éve amikor kellett nekik a jó kis kelet-európai munkaerő, hogy a szennyet eltakarítsa helyettük a tróger melókban ? :) bocs, ha egy kicsit durván fogalmaztam, de hát ez gondolom. :)

dr.pupak30 2010.03.21. 18:11:45

hehe folyékonyan angolul megtanulni könyvből az igen kérdéses. persze alapszókinccsel ír nyelvtani szabályok szerinte is lehet folyékonyan beszélni

2010.03.21. 18:36:32

@pupak30: Ja, tróger meló? Autista gyerekekkel foglalkoztam, szakemberként. Szóval erről ennyit.
Nem dörgölőzök én sehová se, szerintem ezt is félreértetted. Engem ide hívtak dolgozni, mert olyan volt a CV-m, szóval szerintem ez nem tróger meló.
Én meg tudod mit gondolok?
Én meg az olyanokat nem szeretem, mint te, a "mindig mindenkinél okosabbakat tudok mondani" embereket. Meg lehet tanulni könyvből angolul, de nem fogom ezt neked magyarázni, mert hiszen te úgyis jobban tudod, "mester".

2010.03.21. 18:38:44

@pupak30: Maradj itt, éljed a szaros kis életedet, és vágyakozz Magyarországra. Te is szarsz oda, ahonnan jöttél, miről beszélsz?! Miért nem mész haza világot megváltani, hm? Oh, emiatt : "csak és kizárólag a pénz és munkahelyem tart itt". Akkor te még aljább vagy mint én, bazmeg, téged megvettek az írek kilóra! SZÁNALMAS!

nattydread88 2010.03.21. 18:39:13

megint itt az indexes csőcselék? avassatok be, volt valami érdekes?

dr.pupak30 2010.03.21. 18:42:15

@Humbino: hát persze, hogy jobban tudom. van már tapasztaltom a nagyot mondásokban és abban is, hogy az itteni külföldiek hogy beszélnek angolul és milyen tempóban tanulnak angolul. szerintem a barátod csak veled beszél angolul, azért tűnik folyamatosnak bármiben fogadok, hogy halvány fogalma sincs mit beszél neki egy átlag ír az ő tempójában és akcentusával. :)

2010.03.21. 18:44:07

@pupak30: Jól van, én befejeztem. Legyen szép napod.
Ezt meg neked küldöm, sok szeretettel.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win youre still retarded.

dr.pupak30 2010.03.21. 18:44:48

@Humbino: de legalább sosem szídom a hazámat és fajtámat mint a te fajtád, aki kijut külföldre és legszívesebben saját magát leköpi mert magyar. az ilyen emberek ártanak a legtöbbet ennek az országnak és sajnos nagyon sok ilyen magyar van. sosem felejtem el honnan jöttem és azt sosem tagadnám meg semmi pénzért sem. ez a különbség köztem és közted.

2010.03.21. 18:45:32

@pupak30: És én ennek nagyon örülök, hogy nem olyan vagyok mint TE! Legalább ebben egyetértünk!

dr.pupak30 2010.03.21. 18:46:27

@Humbino: köszi szerintem meg az internet a legjobb dolog a gondolatok kicserélésére és ütköztetésére és így a fejlődésre, de te csak dugd a homokba a fejed.

2010.03.21. 18:48:00

@pupak30: Azt hiszem, te ütötted meg azt a lekezelő hangot, amitől felmegy az agyamban a pumpa, "amatőr barátom", és amitől nem érzem úgy, hogy vélemények ütköznek, hanem valami mást érzek, de mindegy is, tényleg. Szia!

2010.03.21. 18:51:27

@pupak30: Mit ártottam Magyarországnak?
Te nem tudod miről beszélsz! Menj haza és mentsd meg a hazát! Miért nem mész, hm? A te fajtád a gusztustalanabb, te hazafi innen írországból. Én legalább nem tetszelgek ebben a kamu szerepben. Kokárdád van-e?

dr.pupak30 2010.03.21. 19:04:55

@Humbino: nem látod be, hogy miért ? a te gyereked lesz majd az, akit úgy fogsz nevelni, hogy elnézést kérsz tőle, hogy magyarnak született. volt ilyen sok a magyar történelemben, aki magyarul beszélt, de az országon kívül született. Kádár János, Farkas Mihály stb. szerencsére a mostani történelmi helyzet olyan, hogy nem kell félni az ilyen emberek kártékony hatásaitól. Sajnos a külföldiek az ilyen emberek után ítélik meg a magyarságot, mint te vagy, aki csak a rossz hírét kelti az országnak. talán a másik magyart sem kellett volna beperelni, hanem leülni vele beszélgetni és nem egy idegen országban civakodni. hát én veled ellentétben igen sokat fogok majd hozzá tenni a magyar élethez, mert egyszer hazamegyek és a tapasztalataimat otthon fogm hasznosítani. Te kedves "barátom" kudarcot vallottál magyarországon és ezért elkullogtál onnan, míg én azért jöttem el, mert még tovább akartam fejlődni. nagy különbség ez.
most pedig dühös vagy a magyarságra, mert nem ismerték fel a nagyszerűséged, és ezt nem fizették meg. pedig csak kudarcot vallottál, mert képtelen voltál alkalmazkodni. de nem akarlak megbántani. :)

dr.pupak30 2010.03.21. 19:14:15

@Humbino: meg az milyen dolog már, hogy magyaroknak segítesz pénzért akik nem tudnak angolul. akkor inkább ne segíts nekik, hanem mond meg nekik, hogy nézd, inkább menj haza, mert itt nincs esélyed angol nélkül.

2010.03.21. 19:25:10

@pupak30: Áh, felesleges. Jövőbelátókkal nem tudok vitatkozni. Higgy, amit akarsz, annyira messze állsz az igazságtól, hogy az már képtelenség.
Csak azt sajnálom, hogy nem találkoztunk előbb az interneten, végre valaki, aki megmondja hogyan éljem az életemet!
Menj haza, és tégy csodát otthon, és kérlek számolj majd be hogy hogyan sikerült. Nagyon várom a beszámolódat.

2010.03.21. 19:26:50

@pupak30: Amúgy meg elolvasod, amit írsz? Fejlődni jöttél, de 1.5 éve itt vagy és nem fejlődtél semmit, csak a pénz miatt vagy itt, de fejlődni jöttél... Nem is értem, hogy hogyan van ez?

2010.03.21. 19:27:56

@pupak30: Én nem vagyok sámán meg varázsló, mint te. Ezért nem mondom. Neked lenne képed ezt mondani? Az interneten nagy a száj, azt hiszem, de az életben meg más a helyzet...

dr.pupak30 2010.03.21. 19:29:51

@Humbino: csoda az nincs, csak nyomorult túlélés mindenhol. máshol se jobb mint otthon, csak max többet keres az ember. de nem akartalak megbántani, meg az életedbe beavatkozni. :)

2010.03.21. 19:30:29

@pupak30: ez igaz :) túlélés mindenütt... szóval ez van, mindenki úgy csinálja ahogy tudja, nem? :))

dr.pupak30 2010.03.21. 19:31:06

@Humbino: én az életben is megmondom a szemedbe ne félj. nekem nincs mitől tartanom. még le is köphetsz mert magyar vagyok, vissza se fogok ütni
:)

2010.03.21. 19:32:00

@pupak30: sose csinálnék ilyet, ezt szerintem félreértetted. Komolyan.

dr.pupak30 2010.03.21. 19:44:37

@Humbino: egyébként én sajnálom az íreket mert legtöbbjük jóindulatú barátságos még ha nem is közvetlenek, mert sajnos nekik sincs meg a képességük, mint nekünk magyaroknak, hogy európa élvonalába tartozzanak. de mi legalább hajlandók vagyünk küzdeni, de ők nem nagyon és tanulni sem szeretnek másoktól inkább élik a mindennapi kis lusta átlagos életüket, nem nagyon akarnak fejlődni. így nem nagyon fognak sehová jutni

2010.03.21. 19:45:51

@pupak30: Igazad van, tényleg. Most már tényleg megy valamerre a vita :))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.22. 00:46:28

@Humbino: görbe tükörből van odaát, a Modoroson is bőven. Ennyire nem muszáj a szívedre venni - mindegyik nép másképp suttyó. Kiirtani nem akart senki senkit.

GÜNTI 2010.03.22. 11:13:14

@Augustin:
Pontosan. És ezzel még sok nép így van.

GÜNTI 2010.03.22. 11:21:06

@spartanhun:
"hanem sokadrendű celebek". Ott a pont. Sajnos ez a multi-kulti, vagy multi-kultúra, vagy globalizáció, kinek hogy tetszik. Tudatos agymosás!

"hanem inkább a saját erényeinket ismertetnénk meg a tömeggel. Ja, csak ma Magyarországon sajnos ez nem dívik. Érdekes, hogy más országban igen.

Celtic 2010.03.22. 13:55:33

@Modor Tibi: Igy van, a voros haj a normann/viking "bevandorlas" kovetkezmenye (bar hivhatjuk egyszeruen tomeges nemi eroszaknak is). A keltak eredendoen feket hajuak voltak.

Celtic 2010.03.22. 14:00:45

@Publius Decius Mus: Nem, a gazd. csodat ugy hivtak, hogy "kormanyokon ativelo szerzodes". Vagyis leultek vmikor a '80-as evek vegen, kijelentettek, hogy vannak alapdolgok, amiken - legyen barmilyen kormany hatalmon - nem valtoztatunk.
Igy azert mar lehet tervezni, nem az van, hoyg a mindenkori ellenzek alatesz mindenben a mindenkori kormanynak (es forditva, a mindenkori kormany is szereti csakazertsem azt csinalni, amire az ellenzek javaslatot tesz)

Talan ezt kellett volna eltanulni toluk, nem folymatosan a kormanyvalatast varni....

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.03.23. 01:55:54

Barátom, ez telitalálat! Minden szava igaz. A "chav" a fiatalok életstílusa, de a köpködésen, susogós melegítőn és a tini terhességeken felül ott van még egyéb ismertetőnek a mérhetetlen szemetelésük, mosdatlanságuk (!!!), aminél már csak a bunkóságuk nagyobb.

Ami még istentelen ebben az országban, az az, hogy az egy éves kölyköket is Mekdonáldsz "kajával" tömik, de a gyereket nem fürdetik meg, ha az tiltakozik... Na most ebből családonként van vagy három, úgy átlagosan.

A koszos lakásaiknál már csak a lepusztítottabb autóik visszataszítóbbak, három évesen egy ír autó (márkától függetlenül - úgyis Toyota) úgy néz ki, mint egy tizenéves magyar kocsi, amit egy szabolcsi kőműves brigád használ moblizációs cáljaira.

Az utak minősége katasztrofális, az autópályák kivételével. Az, hogy kitesznek egy táblát egy harmadrendű útra, miszerint 80 km/h a megengedett sebesség még nem jelenti azt, hogy az összesen 2,8 méter szélességű úton el is lehet férni két autóval. Tekintve, hogy a szélei már lemállottak, de padka amúgy sincs, csak kőkerítés, vagy bokrok. A kocsik jobb oldal és bal tükre ennek megfelelően is néz ki... A pofátlan road tax már csak a hab a tortán, ezek is az autóson akarnak minden adósságot bevasalni. Pontosan tízszerese (!!!) lenne az útadója a kocsimnak Írországban, mint az Egyesült Királyságban, annyi különbséggel, hogy ott legalább vannak közlekedésre alkalmas utak is...

Amúgy itt látens munkanélküliség van, ugyanis ha egy ír "nem talál munkát", akkor akár élete végéig is kapja a munkanélküli segélyt. Persze mellette feketén elmegy valamit ímmel-ámmal dolgozgatni, de annak olyan is a minősége. Azt mondanám, hogy pontosan úgy élnek, mint a cigányok nálunk. Szül a lány 16 éves korától fogva évenként egy gyereket, megkapja a háromra a havi 700 eurót, mint családi pótlék, az apa megkap heti 250-et, mint munkanélküli segély és még igényelnek vagy szociális lakást, vagy lakhatási támogatást, ami kb. 150 euró hetente. Ennyit a munkáról...

Ha a bevándorlók elhagynák egyszerre az országot, két dolog történne:

-vagy éhen halnának
-de előbb fulladnának bele az iszonyatos mennyiségű szemétbe, amit termelnek

Ugyanis az ír nemzetiségű lakosság kb. 50%-a egyáltalán nem dolgozik, mi a bevándorlók tartjuk el egyre kevésbé sikeresen ezt a "vízfejet" az adóból, amit befizetünk. De mi is takarítunk el utánuk... Csakhogy a kormányzati pénz fogyóban és nincs kire mutogatni, ezért mi vagyunk a hibásak. Mert nem lehet a pofájukba csapni, hogy igen, rátok, lump tróger népségre megy el minden cent, hát gyorsan kellett bűnbaknak valami csoport.

Csak nehogy megunjuk és lelépjünk, mert akkor baszhatják.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.03.23. 02:57:13

@GÜNTI: A (golyós)tollat a mai napig "bájró"-nak hívják itt. Vajon miért is? :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.03.23. 03:18:42

@KuKori: De pozitív dolgok is vannak azért. Itt délen feltűnően sok a jó nő (de tényleg kurva jók, 2/3-uk szőke, kékszemű és általában jó alakú, de ha az nem is, legalább álomszép arcú. Persze nem a négy gyerekes 40-esekről van szó), alapvetően normálisan állnak az emberhez (kivéve ugye a chav-okat) és remek az időjárás. Persze, esik néha, de három hete folyamatosan tűz a Nap, én már kétszer le is hámlottam idén, tekintve, hogy egész nap kinn vagyok a levegőn. Imádom a Jameson whikey üzemből minden másnap áradó édeskés kenyér illatot, amikor főzik a nedűt.

A rendőrök (Garda) is hihetetlenül jó arcok, bírják a viccet, a hülyeséget és roppant közvetlenek, mégis tiszteletnek örvendenek. Mondjuk ez Cork megye, amit "A lázadó megye"-nek is neveznek, állítólag ők nem az a tipikus ír fajta. Az ír munkatársaim is segítőkészek és barátságosak, bár pokolian lusták, szóval munkában csak korlátozottan lehet rájuk számítani :) Az öregek meg a legnagyobb figurák, a nyugdíjasok viccein és szövegén be lehet sírni percek alatt (feltéve, ha megérted az akcentusukat), nem éppen ideges fajták.

Michael Collins 2010.03.24. 15:29:32

@KuKori: Akor te Beamish ivó vagy? Tiocfaidh ár lá!

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.03.24. 20:11:17

@Michael Collins: Az írek genetikailag alkalmatlanok sör készítésére, ez köztudott. Hát nem olvasod a bejegyzéseket? :)

Itt amúgy Murphy's-t kotyvasztanak, az a helyi sör. Egy fokkal ihatóbb, mint a botrányosan rossz Guinness (ami számomra érthetetlen, hogy hogyan vívott ki elismerő csettintéseket különböző -akár sörivó- népeknél).

Na jó, a vörös Kilkenny is csak azért (kurva)jó, hogy legyen szabályt erősítő kivétel :) De ettől még gyűlöljük azt is :)

2010.03.25. 20:19:24

és mi van a leggyűlöltebb írrel, Sinead O'Connor-ral?!?!

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.03.25. 22:04:49

@Bölcs Ész: Csak létező személyek vehetnek részt a játékban :) A kopasz nő pedig kitalált személyiség (?), ez közismert. Olyan, mint a szivárvány végén lévő aranyat kereső kobold, vagy Bono. :D

Eastbay1 2010.03.25. 23:15:29

@Michael Collins: Eljön a csokink ideje? Micsoda baromság ez?

Eastbay1 2010.03.25. 23:22:33

@KuKori: A Kilkenny is szar sör. Hála a jó Istennek be is zárják a Kilkenny sörgyárat, felgyújtják, sóval bevetik a helyét, oszt polski sklepet építenek a helyére (azok meg majd úgyis uborkát fognak termelni a backyardban, hogy a derék palacsintaképűek ne szenvedjenek hiányt hlobnikban).

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.03.26. 00:00:21

@Eastbay1: A lengyelek rosszabbak, őket jobban gyűlölöm. Ezek a szláv hordák a roppant gyanús nyelvük(nek nevezett ugatás, hörgés és a mássalhangzók helytelen használatából összetákolt röfögés)kel, meg a balkáni -tehát nem európéer, felvilágosult és fejlett, mint MI- életszemléletükkel (ha azt lehet életnek nevezni, hiszen bevallott testvéreik egy valójában nem is létező, ám kamaszfiúnál fiatalabb "népnek") mindig is sanda tekinteteket vonzottak maguk köré, természetesen nem ok nélkül. Megfontolandó lenne a teljes szláv (és mediterrán) térséget sóval beszántani inkább, mint a ugyanezt a fajankó írekre pazarolni. Akiket szintén zsigerből gyűlöl minden olyan kulturált nemzet, mint mi vagyunk. Bár inkább lesajnálatra méltóak, ha kicsit jobban elmerengünk pórias és megalázó létük értelmén.

Michael Collins 2010.03.26. 08:43:04

@Eastbay1: Eljön még a mi napunk! Az IRA jelmondata volt.
Kilkennyben egyébként nem gyártják a Kilkennyt, csak a Budweisert.

Eastbay1 2010.03.26. 14:48:01

@Michael Collins: Csoki árlá, nem?
Már a Kilkennyt sem Kilkennyben gyártják? Csak ezt a jenki szart? Még egy ok az végső elpusztításra!

Eastbay1 2010.03.26. 16:08:32

@Michael Collins: Én mindig csokit értek...:D

jawbone 2010.03.26. 17:58:27

7 eve elek Dublinban
a poszt jo es vicces, grat

1-2 kommentelo viszont elgondolkodhatna
ha annyira szar itt minden ahogy leirjatok, akkor miert nem huztok a picsaba haza?!
idegenbe szakadtkent leszolni a magyarokat nem szep dolog
ugyanakkor kopkodni azokra akik (itt"idegenben") a kenyereteket adjak, szinten eleg gaz

ami a kulturajukat illeti:
tessek elmenni Connemaraba, odaallni a hat es felezer eves(igen, 6500..) dolmen ele,vagy Dun Aengus 3500 eves erodjehez es onnan fikazzatok tovabb esetleg
ezekhez kepest az egyiptomiak tinedzserkoru kultura

Póg Mo Thón!

Rich.mond 2010.03.27. 20:11:49

@jawbone: csak azt marhára nem az írek építették, a kelták később érkeztek a szigetre.

Ettől függetlenül én bírom az íreket, bár a poszt sok esetben (mint mindig) roppant találó:)

HaKohen 2010.03.27. 20:39:48

@GÜNTI:

2010.03.18. 18:52:51-kor írott bejegyzésedhez egy megjegyzésem és egy rossz hírem számodra.

A megjegyzésem: éppen kezdtem büszkén olvasni a világnak sokat adó magyar feltalálók felsorolását azzal együtt, hogy miről híresek, amikor elolvastam az utána következő szövegedet:

"ebből DIREKT kihagytam az áll. zsidó származásúakat"

Hm. Akkor pedig DIREKT kihagyhattad volna pl. azokat is, akik tevékenységük nagyobb részét külföldön töltötték. Pl. Szent-Györgyi Albertet, Békéssy Györgyöt, Oláh Györgyöt, hogy csak Nobel-díjasakat említsek. Vagy a kékszeműeket, a horgászokat és a biciklistákat.

No de eggyel később megkaptuk a 'politically correct' indokolásodat (hogy ne mondjam: ideológizálásodat): "Azért vettem ki "azokat" a feltalálókat, mert vki azt írta, hogy szinte az összes feltalálónk "olyan" származású volt!"

Na, így már egészen más.

A rossz hírem: nem sikerült kivenned valamennyit. Néhány zsidó és zsidó származású feltaláló a listádról. ('Szerencsére' a korabeli magyar anyakönyvi előírásoknak, valamint a nürnbergi és a magyar zsidótörvényeknek köszönhetően náluk ez dokumentálva van - később már csak bevallott vagy be nem vallott identitás kérdése). Hogyaszongya - a felsorolásod sorrendjében:

Kemény János (György)
Bíró László József
Hevesy György
Asbóth Oszkár
Gábor Dénes
Szilárd Leó
Bánki Donát
Bláthy Ottó (Titusz)
Bródy Imre
Richter Gedeon
Mester Endre

Ennyit a zsidó feltalálókról. De mivel a GYE blogon vagyunk éppen, csak nyugodtan gyűlöld őket. És persze engem is. Szabad köztársaság szabad polgára szabadon gyűlölhet.

Ancsa 2010.03.28. 22:07:13

@pupak30: Írországban bunkóságnak számít sört kihozatnod az asztalhoz. Lehet, hogy ő tartott téged bunkónak. A kupakot persze ez nem magyarázza.

GÜNTI 2010.03.29. 10:39:27

@HaKohen:
Kedves HaKohen! Először is köszönöm, hogy időt szakítottál hozzászólásom elolvasására. Látom Te különbözöl azoktól a kommentelőktől, akik elolvasnak egy hsz-t, és már is fröcsög a szájukból a hülyeség. Ez már egy pozitívum.
Igen, azért hagytam ki a zsidó származásúakat (AKIKRŐL ÉN ÚGY GONDOLTAM, HOGY AZOK) , vagy úgymond tájékoztassam a nagyérdeműt, hogy van még egy jópár feltaláló, aki nem kapott Nobel-díjat, még is megérdemelné.
ENNYI. PONT. Ezzel csak azt akartam kifejezni, hogy nagyon sok magyar feltalálót nem becsülnek meg eléggé.

Egyébként nem utálom őket, nem tudom miért gondolod, sőt meg fogsz lepődni, Téged sem.
Csak szeretném, ha sokkal többen vinnék el a magyarok jóhírét a nagyvilágba. De úgy látom, hogy ha már két Magyar ember - akik kint élnek pl.: Írországban - elkezdenek veszekedni egymással egy fórumon, akkor nincs sok értelme az egésznek.

Ennyit akartam mondani.

HaKohen 2010.03.29. 12:31:02

@GÜNTI:

OK, nincs harag.

És a megérdemelt, de elmulasztott díjak ügyében sincs igazi nézeteltérés közöttünk, legfeljebb én feltalálók és találmányok ügyében tájékozatlanabb vagyok, mint te.

GÜNTI 2010.03.30. 15:04:45

@HaKohen:
Na ezt örömmel hallom. :-)))
Valószínűleg én meg valami másban tájékozatlanabb vagyok, mint Te. Ez a természetes.

Akkor ezt megbeszéltük.

GÜNTI 2010.03.30. 15:09:17

Kedves Szerkesztők!

Ki lesz a következő célpont, akit kiszemeltetek?
Csak úgy földrajzilag behatárolnátok?

balapety 2010.04.09. 10:06:21

@papamaci1: "Az Írek között nem volt egy kommunista sem." Na és a Limericki tanácsköztársaság 1919-ben???

2010.05.11. 19:04:34

Az idióta "istenes", szánalmas gányolt tetkósokat kihagytátok! "Only god judges me!" - és hasonló szarok, a szokásos nyelvtani hibáikkal együtt. Ja, és mindez az USA-ban. Vérgőzös ostoba maffiózó gecik, akik, ha nem elsőre találnak be, akkor leszedik ezeket a S.W.A.T.-ok, mint a szart. Na, ők a "büszke ír hazafiak". Idióták.

Karaj87 2010.05.22. 15:44:12

NA, külön öröm, hogy a röhejes "ÍR-kelta" mitológia is kapott egy szeletet a fikából.

Szánalmas hogy átvettük tőlük az "Ahol a szivárvány véget ér, kincset lelsz"-mondást, mert az ÍREK szerint a kis zöld koboldjaik ott őrzik az összeharácsolt kincsüket.
Nos, ez a kép is azt bizonyítja, hogy az ÍReknek, csak RÉSZBEN volt igazuk:

www.randomfunnypicture.com/pictures/1112pot-of-gold-fail.jpg

greybull 2010.06.25. 10:37:52

Na egy időben az a szerencse ért, hogy egy nagy olajmulti vezető jogásza lehettem Mo-n. A keletajrópai helytartó egy angol főrend volt, a családfáját - minimum! - Hastinksig vezette vissza. Mikor először jött Mo-ra, kezdte tesztelni a honi magyar bennszülötteket (amúgy egy Chuchill-i alkatot képzeljetek el, szivarozott ő is). Mikor rám került a sor, kérdezgetett családról, felmenőkről, mondom neki, hogy ősi hajdú családból származom (tényleg). Aztán kik azok a hajdúk: mondom rabló martalóc zsoldos katonák voltak - itt már kezdett felderülni az arca! -, aztán egy okos magyar főúr (Bocskai István fejedelem) ezt a zsivány bandát letelepítette és katonáskodásukért cserébe kollektív nemességet adományozott nekik. Na ez volt a pont, amikor befogadást nyertem a brit nemesség körébe. Többet nem kérdezett, több más magyart sem kérdezett - én lettem az egyetlen, akivel ezután innen a keleti végekről szóba állt. Ja és amikor jött, akkor nekem - azaz kizárólag nekem! - mindig hozott két-három üveg viszkit, pár doboz szivart, apróságokat!
Ja és a cég gazdasági igazgatója, aki valójában a cég vezetője volt, egy nagyon tehetséges ír származású ember volt. No ezt az embert a cégen belül gyakorlatilag nem jegyezték. Amikor igazgatósági ülésen előadta a beszámolóját - ami kiváló volt! - még csak nem is szóltak hozzá, meg sem köszönték, leült és kussolt.
Sok évvel később magyarázták el nekem, hogy a hierarchia a következő:
- No.1.: angol nemesség némi francia beütéssel
- skót nemesség
-angolok
-skótok
- walesiek
- gyarmatokról jött fehérek,
- gyarmatokról jött nem fehérek
- külföldi fehérek,
- külföldi nem fehérek
aztán nagy csönd hosszan, végül legalul:
- írek.

greybull 2010.06.28. 14:22:15

@Karaj87: Ireland = always 15 degrees! Ezt egy ír csaj mondta szintén az olajmultinál, némileg lemondólag, azazhogy folyton 15 'C hőmérséklet van, se tél, se nyár se semmi. És cabriót tényleg csak a leghülyébb gazdagok vásárolnak ott.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.06.30. 01:16:59

@greybull: Az idei nyár rácáfolni látszik erre... Én is kabrióznék ezerrel...

csipa 2010.12.09. 20:58:16

Ha lesz Skociarol poszt, akkor azt egy coy/paste el el lehet intezni. Max a loheret kell bogancsra cserelni :-)

omron 2013.12.10. 13:02:05

Már megint ezek a tehetségtelen szigetlakók!
Itt van például ez a három, burgonyavészt túlélő luvnya a nyomi öcskössel, és kornyikálnak meg zajonganak összevissza mindenfélét. A békés embereket kizökkentve a napi kényelmes lakodalmaslajosozásból!
Már vagy a negyedik este szörnyülködöm rajtuk a tecsőn. Valami The Corrs, meg unplugged! Nehogy megnézzétek!
Ja, a cégnél le van tiltva a jútyúb, így nem tudok linket adni! :) Otthonról meg nem akarok, mert a seregben is rá volt írva a ragyiora olvashatatlan betűkkel, hogy VNYIMÁNYI ZRIGÁNYJE ZA PRUZSNNYA!
Aszonták azt jelenti, hogy az Vigyázz, az ellenség is hallja!

Fazekas Alajos 2014.03.07. 17:34:55

Előszőr is nem tudom mit ártottak önnek az írek Mr/Mrs. Rosszmájú újságírónak nem nevezhető, de még csak bloggernek sem.
(mert a bloggerek/újságírok legalább utána néznek a dolgoknak mielőtt mindenféle zagyvaságot elkezdenek írni.)

Nos akkor íme egy kis igazság is, mielőtt ezt a rosszindulatú lepke fingnál is hiteltelenebb badarságot elhinné valaki
A háromszínű ír lobogó tehát elsőként az európai forradalmak évében, 1848. március 7-én született meg, bár valószínűleg akkor fordított sorrendben használták a színeket. A brit elnyomás ellen fellázadó ír ifjak élén Thomas Francis Meagher lengette meg a trikolort Waterford City-ben. A zászlót a Nagy Francia Forradalom hatására alakították háromszínűvé. A lobogó színeit ekkor határozták meg, és ezek jelentése még ma is elfogadott. Ezek szerint a zöld szín a nemzeti függetlenség pártján álló katolikus íreket szimbolizálja. A zászló másik szélén található narancssárga Írország protestáns lakóit jelképezi, akik támogatták a britekkel való egyesülést. A narancssárga Orániai Vilmos, angol királyra utalt. Ugyan a népszerű hiedelmekkel ellentétben a húsvéti lázadás idején nem ez a lobogó mutatott irányt az íreknek, mégis a háromszínű zászlót 1919-ben hivatalosan is ír lobogóvá tették, majd 1922-től a független Írország nemzeti jelképe a három szín.

Ha a jóindulatú cikk író valaha járt volna Írországban bizonyára nem írt volna ekkora hülyeséget.

Eleve mert tudni illik (zöld szín) inkább a párját ritkító smaragd zöld fűre engedne asszociálni ami Írországban van.

A termő földjük meg barna termő föld ami igen kiváló csak az éghajlatuk nem engedi a termeszétst . . .

Ja és még annyit ". . .pénzt kezelni képtelenebbek" Hasonlítsuk már össze Magyarország és Írország GDP-ét, ami önmagáért beszél..
Nyilván a Cikk írója még a GDP fogalmáról sem hallott még.

Ezek után döntse el mindenki maga, hogy mennyire hiteles "Ezredes" irománya.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2014.03.07. 20:17:44

@Fazekas Alajos:
Megtisztelő, hogy csakis ezért regisztrált a blog.hu-ra. A posztot érdemileg elkészítő Modor Tibor nevében is nagyon köszönöm önnek!
Életében nem járt még Írországban és fogalma sincs róla, mi az a GDP.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2014.03.07. 22:18:34

@Fazekas Alajos:
Na lássuk csak! A zászlószínezéssel kapcsolatos öncélú kötözködésedben nekem egy dolog ütötte meg a szemem. Thomas Francis Meagher. Milyen név ez? Nálunk talán Ludwig Koschut és Berthold Semere vezették az osztrák elnyomás elleni magyar ellenállást? A zászlót lengető ifjak meg Alexander Petöfi, Paul Waschwari és Michael Tompa voltak? Ne röhögtesd már ki magad a szerencsétlen írek kedvéért!

Ami a smaragdzöld füvet illeti, összekevered azt a kis sárszigetet Új-Zélanddal. Utóbbira mentek, a világ végére a Xenát forgatni, pedig ha tudták volna, hogy sokkal közelebb is van párját ritkító smaragdzöld... Hallod, neked kapcsolatba kéne lépned Hollywooddal, rengeteg pénzt spórolhatnál nekik a hatalmas tájékozottságoddal. Egyébként a ködnek milyen színe van? Csak mert az ír szigetet -- legyen is az akármilyen színű, sajnos mindig az lepi.

Itt az alkalom, villanthatsz a tudásodból. Áruld már el, mi az összefüggés a lakosság pénzkezelési képességei és az ország GDP-je között!

Thyhor 2014.03.31. 16:21:43

@Gudea enszi: Bocs az offtoppért előre is. Kurtznek már írtam de gondoltam neked is felhívom a figyelmedet hogy egész aktuális lenne egy cikk létrehozása Ukrajnával kapcsolatban.Most erről zeng az egész világ,itt az ideje hogy megtiszteljük őket.

arsenal71 2015.01.04. 20:22:05

Én csak Írországban élek, tehát nem értek hozzá. Legyen elég annyi, hogy elég undorítóra sikeredet a "cikk".
A "cikk" írója erős érv lenne, ha vissza akarnánk költözni (de az abortusz ellen jó). Nem akarunk, és remélem az ilyenek nem jönnek utánunk.
Ennyi hülyeséget, rossz következtetést és értelmetlen gyűlöletkeltést rég olvastam.
Ez köpköd más népekre? Nincs otthon tükör? Gondolja különb lesz, ha más népet gyaláz?