Gyűlölt Ellenségeink

Az alkalmazott nemzetkarakterológia vezető szakmai műhelye.
A világ népei hamis előítéletektől mentesen, a tények és összefüggések tükrében. Minden, amit a másoknak és önmaguknak hazudozó, politikailag korrekt szemforgatók sosem mondanak ki.

Komoly? Vagy vicc?
Vagy mégis komoly?
Hát mit fognak ehhez szólni mások?!

Állandóan időszerű

Ha nem egyértelmű, hogy hol jársz, olvasd el a tudományos alapvetést!

A gyűlölködés szakmódszertana

Ha nagyon gyűlölöd bármilyen csoport tagjait, vagy a többi kommentelőt, vagy egy részüket, add ki magadból a személyeskedőposztban!
Gyűlöllek te rohadék...! - személyeskedőposzt

Gyűlölködj a Fácsén!

Innen gyűlölködtök

Friss hozzászólások

  • Cardinalis: @Natalie Portman: Respect! (2019.05.24. 02:38) A szlovákok
  • D3D: Most jutott el hozzám a poszt. Én éltem ott, minden szó igaz. (2018.11.27. 18:12) Az ausztrálok
  • Frick László Intézet: A pincében lakó osztrák lányról nekem nem az Amstetti Rém áldozata ugrott be, sokak laknak szuteré... (2018.09.23. 08:30) A svédek
  • Albu: indavideo.hu/video/Csibesz_-_Gigolo web.archive.org/web/20110321052930/https://mulatos.blog.hu/201... (2018.07.24. 14:51) Fos zenék egykori gátlástalan kirablóinktól - Vendégposzt
  • Atti Békási: @dr. Trebitsch: Sajnos nem olvastam el hamarabb a hozzászolását,így ugyanerre hívtam fel a figyelm... (2018.06.08. 06:58) A demokratikus Ausztria, ahol már semmi sem emlékeztet a náci múltra
  • Flat Eric / sta prest: @pixelpiréz plüssvitéz: Maraggyá má kiskancsó! Azé bazmeg, mer nemtucc ennyit eccerre elovasni, m... (2018.03.07. 15:49) Az osztrákok
  • 11110000: @virágelvtárs: Nem minna, minnä. Nem mindegy. @El Topo (Sgt. Elias): Valójában egy finnország... (2018.01.12. 21:18) A finnek

Pozsony, a szlovák lélek tükre - A vár

2012.03.12. 06:00 - Gudea enszi

Rendhagyó anyaggal jelentkezik a tudományos gyűlölködés vezető szakmai műhelye. Exkluzív képriporttal kedveskedünk olvasóinknak, egyenesen a bratyiszlavai várból, a Szlovák Köztársaság fővárosából. Megbecsülhetnénk a szlovákokat, hiszen nekik van köztársaságuk. Mégsem tesszük, ugyanis ennek a szerintük szépen rendbehozott várnak minden négyzetcentiméteréről süt, hogy a szlovákoknak fogalmuk sincs az olyan szavak jelentéséről, mint múlt, hagyomány, ősök, évszázad, történelem. El tudják persze olvasni ezeket a szavakat, ám nagyjából annyira értik őket, mint az átlagos Gyűlölt Ellenségeink olvasó a kutyapinát, a beköpött társ mellé temetett árulót, vagy a kamatos kamat törlesztéséhez kölcsönadott pénzre felszámolt kamatot. Pontosan olyan ez a vár, mintha számunkra Aquincum jelentené Budavárat, az esztergomi bazilikát, Ópusztaszert és a hortobágyi Kilenclyukú hidat egyszerre, és ezért kimeszelnénk, majd odakúrnánk a közepébe egy gigantikus, osztrák címeres finn lobogót.

Adott volt egy kicsi, teljesen középszerű, átlagos vár. Tömegével sorakoznak az ilyenek Magyarország szerte, amennyiben az osztrákok nem robbantották rá sem a törökökre, sem a kurucokra. Alapesetben az ilyen várakra legfeljebb turistalátványosságot és helyi értékű múzeumot építenek, nem pedig nemzeti öntudatot. Ez a teljesen középszerű, átlagos vár a középkorban csak egy erődítmény volt, amelynek semmi köze nem volt a mai várhoz. Zsigmond király idején épült fel a Várpalota a külső falakkal. Ez nyilván nagyon szép volt, csak megvan vele az a baj, ami általában a középkori, gótikus-reneszánsz várainkkal lenni szokott: nem tudjuk, hogy nézett ki részleteiben. Az első említése viszont már jóval korábban megtörtént, a pozsonyi csata folytán, ahol ugyebár a magyarok védték meg az országukat a rá törő náci germánoktól 907-ben. Igazán feltűnő, hogy ebben a történetben sem szlovákok, sem szlovének, sem szlovienek, sem szlavónok, sem szláviónok, sem szlovékek, de még csak szlávok sem szerepelnek. Ezer sebből vérzik hát Bratyiszlava, mint ősi szlovákmorvaszlovienszláv központ. Mégis megpróbálkoznak efféle narratívákkal (erről a következő cikkben is lesz szó), még ha több is bennük az esetlegesség, mint az MSZP jövőképében. És itt gyökerezik az, amiről ez a poszt szól.

Ilyen volt a 20. századi felújítás után

A várból Mária Terézia kerekített barokk kastélyt, amely azonban 1811-ben leégett, megkímélve ezzel Napóleont attól a fölös fáradozástól, hogy Dévénnyel együtt ezt is fel kelljen robbantania. Így aztán csendben pihentek az üszkös romok az egyébként kellemes magyar-német város fölött egészen 1958-ig. Azután felújították, és – noha a 16-17. századi átépítések nyomán elég unalmas külsőt kapott még mindig nem volt ronda. Eljöttek azonban az önállóság évei i.sz. 1993 után, és a dísztelen, középszerű vár kevésnek bizonyult egy ilyen nagy múltú, történelemalkotó nemzet számára, mint a szlovák. A királyság nélküli királyság megfelelő jelkép után kiáltott, így hát nekiláttak a kicicomázásnak. Aki azt hitte, hogy a Budavári palota a 2. világháború után silány, semmitmondó külsővel újult meg, az téved. És aki azt hiszi, hogy a Budavári palota Hauszmann-féle változata volt giccses, az is téved.

Ha a világ nem venné észre a szlovák nép történelmét, hát jó világítósra festik

Mielőtt rátérnénk a részletekre, egy kitérő erejéig ejtsünk néhány szót született humanista osztrák barátainkról is! Nincs okunk kételkedni benne, hogy a Zsigmond-féle, késő gótikus pozsonyi várpalota az egykori budaihoz hasonlóan igényes és szemet gyönyörködtető volt. Aztán az országunkkal, népünkkel és jósorsunkkal együtt Habsburg kézre került a pozsonyi vár is, amelyet többször átépítettek, művészi igényességgel nyúlva a történelmi értékekhez.

 

Ízléses építészeti megoldások
osztrák módra 1.

 

 

 

 

 

 

  

Ízléses építészeti megoldások
osztrák módra 2.
 

 

Ízléses építészeti megoldások osztrák módra 3.

De hopp, mi az ott az utolsó képen? Az éles szemű Gyűlölt Ellenségeink olvasó még el sem merült az osztrák civilizáció újabb áldásaiban, máris megakadt a szeme azon a gipszförmedvényen, amelyhez foghatót csak a világ bármelyik szuvenírboltjában látni. Mielőtt azonban közelebbről is szemügyre vennénk ezeket az aranyozott lándzsahegyekkel díszített, ősszlovák motívumokat, kukkantsunk be a palota belső udvarára is! Ott bizonyára egy ősi nép ősi központjához méltó pezsgés, és rengeteg izgalom vár minket.

 

Befelé menet közelről is megcsodáljuk a fennmaradt,
Zsigmond-korabeli gótikus kaput, amelyet szervesen betagoltak a palota falába.

 

Az illesztéseken megfigyelhető az értő tisztelet,
amellyel a vár mai gazdái viszonyulnak a régmúlthoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És belépünk hát a csodák birodalmába...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...ahol csak úgy árad mindenből.
a kézzelfogható történelem szaga

 

 

Lejjebb nézünk, hátha ott már tényleg megtaláljuk a szlovák nép lüktető, ősi anyaméhét...

 

...de csak ezt a művészi igényességgel felfalazott kutat...

 

 

 

 

 

 

 

 

...és ezt az esztétikailag befalazott ajtót leljük.

 

 

Kétségbeesetten kapkodni kezdjük a fejünket, hogy hová tűnt a szlovák történelem. Netán ellopták? Vagy valakinek fogalma sincs a történelmi emlékekről, s ezért barbár módjára kezeli őket? De aztán megnyugszunk, mert meglátjuk ezt a hanyag eleganciával elhelyezett álmennyezetet,
és az abból alácsüngő, lenyűgöző, 21. századi csillárt:

 

 

A gyönyörűségtől elalélva fordulunk vissza a külső udvar,
azaz a Dísz tér felé, és búcsút veszünk
a királyi pompáról tanúskodó loggiától...

 

 

 

 

 

 

 


 

Itt tartjuk fontosnak megjegyezni, hogy a rettentően nyomasztó, halottszürke árnyalatokért és az evangélikus leánygimnáziumi hangulatért nem a Nap felelős, ő sütött, amennyire csak kitelt tőle a januári időben. Tehát visszaindultunk a Dísz térre (ez honnan ismerős…?), hogy alaposabban szemügyre vegyük a palota szűk környékét is.

 

 

 

Talán még emlékeztek a gipszgiccsre,
amelyet azelőtt láttunk, hogy a belső udvarba léptünk volna.
Nos, most több figyelmet is szentelünk neki.
Miután kikerültük a bejáratnál álló, korhű lámpát.

 

 

 

 

 


És most jöjjön az, ami hosszú percek óta izgatja a fantáziátokat, hogy vajon mi is lehet az ott, a Dísz téren lévő álkapu tetején. Nem is fűzünk hozzá előzetes magyarázatot, hadd beszéljen a látvány!

Római légiós sas, aranyozott lándzsák, zászlók. És mindezek kiért?
Természetesen Róma szenátusáért és népéért! Felmerült bárkiben más eshetőség?

Azt hiszitek, hogy ennél durvább már nem lehet? Ugyan! Van még ott, ahonnan az előbbi jött.
Nincs történelmed? A példakép magyaroktól csak fű alatt lehet nyúlni?
Pozsonyban díszíts úgy, mint a rómaiak!

Valóban, teljesen jogos a kérdés. Ez meg mi a szar? Nos, gyermekeim, történelem. Mindegy kié, csak történelem legyen!

Követhetetlenül szövevényes a szlovák-római viszony. Gyűlöllek, leterítlek, de azért rólad másolok. Hmm… a végén még kiderül, hogy mindez csak allegória, és az a római aquila valójában egy koronás fejű turul szeretne lenni. Ahogy a káposztás krumplin nevelkedett, gnóm szláv fej önkívületi állapotban üvölti, hogy ők itt otthon vannak, az mindenesetre ezt látszik igazolni. Erre annyit mondhatunk: csak szeretnéd kisfiam. Otthona annak van, aki épít magának.

A katarzis előtt kicsit fellélegzünk, lássunk egy könnyedebb képet! Nem sok vár van a világon, amelyben a palota komor, giccses borzalma után esztétikai felüdülésként hat a teljesen átlagos, felejthető alsó vár.

 

A végére hagytuk a talán legnagyobb csemegét, a Dísz teret uraló, monumentális emlékművet. Ha a Kossuth téri Rákóczi-szobor látná ezt a csodát, biztos pironkodva húzná össze magát. Az alaptörvény díszkiadását ékesítő festmények művészeti értékén nyavalygók vessenek egy pillantást Bezzegszlovákia Bezzegszvatopluk szobrára! Az alaptörvényt ráadásul viszonylag ritkán látjuk, ezt a gyurmaszobrot viszont odabiggyesztették az állítólagos történelmük állítólagos jelképének főbejárata elé. Mi belehalnánk a szégyenbe, ha a turisták egy ilyenre hinnék azt, hogy történelmünk és művészetünk legjava. A szlovákoknak viszont nincsenek ilyen gondjaik, hiszen sem a történelem, sem a művészet szavak jelentéséről nincs letisztult fogalmuk.

 

 

Sebaj Tóbiás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lássuk, kinek is köszönhetjük ezt a maradandó alkotást! Ó jaj! Hát büszkék nem vagyunk rá, de nélkülünk ez se ment volna, igaz Szabó úr?

 

 


 

Albert Speer megnyalná mind a tíz ujját, hogy meg lehet alkotni ennyire giccsesen rideg, személytelen épületegyüttest. Az önmagával viaskodó, légvárakat építő, bizonytalan történelmi háttér ilyeneket hoz létre. Óvakodjatok az önmagukkal viaskodó, történelmi légvárakat építő népektől! Ne bízzatok rájuk szellemi és anyagi javakat, mert romokban látjátok azokat viszont!

Mi, a mindenféle hazugság és ármány ellen tudással felvértezett gyűlölködők azonban nem így teszünk. Hamarosan tovább merülünk a szlovák nép szívcsakrájában, és nyugodtak lehettek, hogy egyetlen rothadási felület, egyetlen apró folt sem marad rejtve előletek.

Pozsony, a szlovák lélek tükre – A túl ismerős város

Pozsony, a szlovák lélek tükre – A köztársaság szíve

Pozsony, a szlovák lélek tükre – A nagymorva bölcső

Címkék: pina 1993 frusztráció pozsony szlovákok történelemhamisítás mítoszköltés múltnélküliség gyökértelenség

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gyuloltellensegeink.blog.hu/api/trackback/id/tr534308312

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.12. 09:21:01

A bejegyzésed bekerült a Mandiner blogajánlójába.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2012.03.12. 06:41:56

hat ez, ez nagyon kemeny, foleg az utolso elotti kep kompozicioja, a felig befalazott-elbaszott ablakokkal, sebaj tobias lovaggal az eloterben, a hosszu felvezetes utan, melto zarasa az irasnak.

ez a var ugy nez ki mint valami videki vallalkozo putrija akinek megszaladt egy kicsit a szerencse, a szorgalom meg a gatlastalan konyokles soran egy kicsit a bankszamlaja, oszt akkor jol megmagasittatta a videki hazat... de mindegy mekkorara epiti, a provincialis, kisstilus, szegenyotthon hangulatot nem tudja kiolni a helybol.

fityor (törölt) 2012.03.12. 07:34:11

Sokatmondó Szvatopluk arca is, ahogy rácsodálkozik a kardra a saját kezében.

Stefánia kisasszony 2012.03.12. 07:45:40

Mondjuk a pozsonyi vár még mindig szebb, mint a Budavári Palota, ami leginkább egy sztálini neobarokk stílusban épült szovjet katonai akadémiára emlékeztet. Mentségünkre legyen mondva: Az eredeti épület Budapest brutális ostromában pusztult el.

Követelem, hogy Orbán Viktor építse újjá a Palotát a Hausmann-féle átépítésnek megfelelően!

Ha ez 100 milliárd forintba kerül, hát vessenek ki új adókat a nyugdíjasokra! Több történelmi rekonstrukciót, kevesebb nyugdíjast!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.03.12. 10:54:03

Kibaszott jó cikk lett, Gudea kedves.

Az a baj, hogy nincs benne semmi elegáns humor vagy maró gúny, csak dühödt vagdalkozás az egész - tényekkel nem támasszátok alá a mondandótokat, csak személyeskedtek. Látjátok, Ficzó miniszterelnök úr kinyújtja a békejobbot, ti meg elcsapjátok a titeket etető kezet.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.03.12. 11:44:03

szép kis istálló. vagy inkább akol?

ploitáted · http://nabazmeg.blog.hu 2012.03.12. 11:47:26

Katarzis élmény?!?! Majdnem nem maradt el, köszönjük! Végre egy nép akit egyre jobban rühellhetünk.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.03.12. 11:50:47

@Modor Tibi:
:DDD Ez a komment jobb, mint maga a post. Neked blogolnod kéne, olyan jól írsz! :)

Lasombra 2012.03.12. 11:55:23

nektek semmi sem jó. szerencsétlen tótok két várat is átépítettek, az egyiket (a bratyiszlavait) modernre, az azért csúnya, a másikat (a krasznahorkait) meg középkori ostromdúlt verzióra, az meg azért.

egyébként Szvatopluk lovának fejéből meg kilopták a bronzot a kisebbségek vagy miért lett olyan picike? vagy az egy kentaur csak nem ember-ló, hanem egér-ló kombóban?

tényleg, mi a tótok nemzeti állata?

pitybull 2012.03.12. 12:22:49

Tudjátok ez a vár néha szép is... :)
Nyáron, amikor alatta kizöldellnek a fák, csodálatos piros-fehér-zöld kompozíciót kapunk távolról :)
Fotózzátok majd le valamikor és lehet posztolni :)))

A Buszos Karesz 2012.03.12. 13:05:08

kedvet kaptam egy pozsonyi kiránduláshoz! köszi Gudea! mondjuk egy jó bortúra? bár nem tudom, megéri-e a fáradtságot ennyire telepakolni a csomagtartót jó borokkal

megyünkcseszkóba 2012.03.12. 13:26:30

Gratulálok a szerzőnek... Nem gondolod, hogy a fehéres szín azért kellett, hogy pirosas tető és kéklő égbolt esetén ez is sugalljon valamit? Volt töri tanárunk konyhaasztalnak hívta... :-)

Lasombra 2012.03.12. 14:39:48

@b̶̸͜͠à͜͡c̷̸͟͠h̴̢͠͏t̨͘͢͠e̶̕͞r̵̷̛ḿ̵̛͟͏a̵̸͞ń̸̶: én is egyből erre gondoltam, de nem akartam egyik népet sem dehonesztálni azzal, hogy a másikhoz hasonlítom.

ez a kérdés még az interneten is kifogott.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_national_animals

Stoney Hill Billy 2012.03.12. 15:51:22

volt ezeknek egy ennél kicsit látványosabb, komolyabb, büszkébb váruk is. csak az inkább felgyújtották szombaton....

Letifer 2012.03.12. 16:35:56

Hát nem elszúrtátok a címkézést már megint?

"Hamarosan tovább merülünk a szlovák nép szívcsakrájában..." Csak lássuk... Lassan többet írtok róluk mint maguk a szlotákok.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2012.03.12. 16:54:38

Azt hittem, azt már letisztáztuk, hogy a szlovák az a cseh, aki még sört főzni se tud. Ezekután mégis mit vártatok tőlük? Neuschwansteint?
Ráadásul olyan csordáról beszélünk, akik most hívták vissza a hatalomba a saját Gyurcsányukat.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2012.03.12. 16:55:43

Ja, a másik fele: kihagytátok a tag-ek közül a pinát, látszik, hogy elpudvásodtatok a nagy semmittevésben.

szmrmszrzt 2012.03.12. 20:54:08

@Lasombra:
ló? az egy csikóhal művégtagokkal.

Noked-Lee 2012.03.12. 21:05:18

én ezen a római cuccon még nem tudtam túltenni magam.

Egyszerű Plack 2012.03.12. 21:27:43

Drágáim, nem szoktam én kötözködni, de műemlék-fanatikusként be kell írjak egy fekete pontot néktek. Az ablakosdi miatt. Bármelyik középkori eredetű, de jellemzően a XVIII. században átépített épületet így újítanak fel a XX. század közepe óta, hogy láthatóvá teszik a vakolat alatt lapuló középkori részleteket. Szóval azok nem így-úgy elbaszott ablakok, hanem egy restaurátori hozzáállás eredménye, hogy lássék az épület története.

Abban sem értek egyet, hogy a vár az 58-as felújítás után még kinézett valahogy. Pont úgy nézett ki, mint bármelyik panelkorszak előtti szocialista lakótelep tömbje.

Én azon a véleményen vagyok, hogy ebből a festői romból összeizzadt szocialista székházból a külső megjelenés tekintetében egész sokat hozott ki a legutóbbi felújítás. Nekem tetszik, hogy ilyen szép fehér. Persze fájdalmasan üres, az udvar katasztrófa, és a történelmi utalások is.

Hintz ezredes 2012.03.13. 03:31:07

@Kurtz ezredes: Az egyetlen kincsük a magyar föld, amit bitorolnak.

gabesz7004 2012.03.13. 10:47:05

Ez igen! A szokásos igényességgel megírt gyüliposzt! Hatalmas gyűlölet érte! Ezek az ablakok tényleg nagyon odabasznak!

szlovákia (ha lenne) nemzeti (hihi) állata a nősténykecske, amely mögött szorosan áll egy tót letolt gatyával.

Felkészül: egykisfoldrajz.freeiz.com/VOSzepesiVar.jpg Kurva nat.geo. szerint itt laktak a szlovák királyok! Mindezt magyarul le merték adni.

Stoney Hill Billy 2012.03.13. 11:16:18

@Kurtz ezredes: igen, valóban úgy kellett volna írnom, hogy "volt ezeknél egy vár.."

Vuvuzela 2012.03.14. 18:27:52

"Pontosan olyan ez a vár, mintha számunkra Aquincum jelentené Budavárat, az esztergomi bazilikát, Ópusztaszert és a hortobágyi Kilenclyukú hidat egyszerre, és ezért kimeszelnénk, majd odakúrnánk a közepébe egy gigantikus, osztrák címeres finn lobogót."

Azt hiszem, 2012-ben már nem olvashatunk ennél ütősebb mondatot a blog.hu-n.

Noname Watanabe 2012.03.16. 17:48:46

A Római Szenátus és Római Nép-zászlókon meg a fascesen nem tudtam túltenni magamat. Holnap alapítok egy saját államot Wilburia néven, és lenyúlom a khmer kultúra jelképeit.

Alexi Borzovan 2012.03.18. 11:11:22

Katarzis? Köszönöm Gudea, megvolt! Épp most olvasgatom a Táj-kert blogot, ez a poszt mehetne akár oda, a hogyan NE újítsunk fel valamit címszóval, Aesculus talán még örülne is neki! :DD Hatalmas poszt!

@gabesz7004:
Nem feltétlenül kell, hogy az a kecske nőstény legyen... :)

Bicepsz Elek77 2012.03.22. 09:12:16

Kib...ott nagy poszt, foleg a Sebaj Tobias:-))))

Amugy latszik, hogy parasztok. Ugye a hazat ki kell meszelni szep feherre minden masodik evben. Nos ok is igy csinaltak. A mentsegukre legyen mondva, hogy (meg) nem rozsaszin....

dstern2 2012.03.23. 01:38:49

Azért ne feledjük el, hogy bár szidhatjuk a fent megemlített objektumot, de azért ne feledjük, hogy Dolgos Magyar Emberek Két Kezének Izzadsága által jöhetett ez is létre!
Még ha csak egy is a józsefvárosi szükséglakások felépítésére való bemelegítésként :)

dstern2 2012.03.23. 01:49:18

Javaslom még az ezeréves dicső történelmet méltón megtestesítő Havanna Lakótelepi Művelődési Központ... izé... Szlovák Országgyűlés csodás épületének elemzését is :) www.hirek.sk/media/kepek_introk/201106091215490.ParlamentPozsony1.jpg

Bicepsz Elek77 2012.03.24. 00:26:40

@dstern2: Azam. Az altalanos iskolam!!! Azert utaltam annyira ;-)).
A szlovak parlamemt meg egy szuloi ertekezlet bugyuta, okoskodo tanitonenikkel es handabandazo reszeges apukakkal.

Illés Béla 2012.03.26. 21:27:51

Az írás ismét remek lett,bár nem értem a kivitelezés feletti elégedetlenkedést.
Mint kőműves mondom,hogy a munka minősége bármelyik bérház vagy lakótelep felújításnál megállná a helyét.
A római utalásokon meg teljesen jogosak,hiszen a nagyravágyás e "nép"sajátja,hisz csak "meghódították"országunk egy igen jelentős részét...
Tehát nekik ez egy "birodalom"a szó szoros értelmében,és mint ilyen remélhetőleg egyszer elbukik.

BékaRóka 2012.03.30. 19:55:43

en.wikipedia.org/wiki/Pozsony_County

"Pozsony county was a historic administrative county (comitatus) of the Kingdom of Hungary" - hát ennyi.

fludd 2012.04.12. 21:43:45

@Lasombra:
Szerintem a kakukk csiga lehet a nemzeti állatuk, azért mert a csiga gerinctelen, nyálkás és a kakukk, hiszen kitúrja a fészekből a jogos utódokat...