Gyűlölt Ellenségeink

Az alkalmazott nemzetkarakterológia vezető szakmai műhelye.
A világ népei hamis előítéletektől mentesen, a tények és összefüggések tükrében. Minden, amit a másoknak és önmaguknak hazudozó, politikailag korrekt szemforgatók sosem mondanak ki.

Komoly? Vagy vicc?
Vagy mégis komoly?
Hát mit fognak ehhez szólni mások?!

Állandóan időszerű

Ha nem egyértelmű, hogy hol jársz, olvasd el a tudományos alapvetést!

A gyűlölködés szakmódszertana

Ha nagyon gyűlölöd bármilyen csoport tagjait, vagy a többi kommentelőt, vagy egy részüket, add ki magadból a személyeskedőposztban!
Gyűlöllek te rohadék...! - személyeskedőposzt

Gyűlölködj a Fácsén!

Innen gyűlölködtök

Friss hozzászólások

  • Cardinalis: @Natalie Portman: Respect! (2019.05.24. 02:38) A szlovákok
  • D3D: Most jutott el hozzám a poszt. Én éltem ott, minden szó igaz. (2018.11.27. 18:12) Az ausztrálok
  • Frick László Intézet: A pincében lakó osztrák lányról nekem nem az Amstetti Rém áldozata ugrott be, sokak laknak szuteré... (2018.09.23. 08:30) A svédek
  • Albu: indavideo.hu/video/Csibesz_-_Gigolo web.archive.org/web/20110321052930/https://mulatos.blog.hu/201... (2018.07.24. 14:51) Fos zenék egykori gátlástalan kirablóinktól - Vendégposzt
  • Atti Békási: @dr. Trebitsch: Sajnos nem olvastam el hamarabb a hozzászolását,így ugyanerre hívtam fel a figyelm... (2018.06.08. 06:58) A demokratikus Ausztria, ahol már semmi sem emlékeztet a náci múltra
  • Flat Eric / sta prest: @pixelpiréz plüssvitéz: Maraggyá má kiskancsó! Azé bazmeg, mer nemtucc ennyit eccerre elovasni, m... (2018.03.07. 15:49) Az osztrákok
  • 11110000: @virágelvtárs: Nem minna, minnä. Nem mindegy. @El Topo (Sgt. Elias): Valójában egy finnország... (2018.01.12. 21:18) A finnek

„Szlovák” „heraldika” és „vexillológia” - 1. rész

2012.05.22. 07:00 - Gudea enszi

A történelem olyan műfaj, amihez nem ért csak úgy az ember. Át kell élni évszázadokat, nagy pillanatokat, nehéz időket. És mindeközben szüntelenül tapasztalni kell, a tapasztalatot pedig tudássá átlényegíteni, hogy az ember ne csak bámuljon szomorúan a történelemre, mint Schiffer András a frakciótársaira. A szlovákokról köztudott, hogy a világ legősibb népe, így természetesen a történelmet szervesen kísérő címertannal és zászlótannal is bensőséges, meghitt viszonyt ápolnak. Bámulatos összhangban ötvözik a szakértelmet az alkotókészséggel és a múlt tiszteletével.

Mielőtt elmerülnénk a címertani ínyencfalatok között, előbb kis-nagy ország kerületeibe látogatunk. Ezekből a kerületekből nyolc – bratislavai, trnavai, nitrai, trenčíni, žilinai, banská bystricai, prešovi és košicei – létezik, és közös jellemzőjük, hogy – akárcsak az országnak – nincs történelmi előzményük. A közmondásos szláv kreativitáshoz illeszkedve, a csehszlovák, majd később a szlovák közigazgatási ügyeskedés ellenére máig nagyjából kivehetők a járáshatárokban az egykori magyar megyehatárok. A szlovák közigazgatási reform idején egyetlen vezérelvként ragyogott a kis-nagy nép képviselői előtt, hogy minden módon csökkentsék az egységenkénti magyar részarányt. Az új kerületek címerei vagy adaptált, és tetszőlegesen módosított történelmi címerek lettek, vagypedig egymáshoz azelőtt sosem tartozott területek címereit erőltették rá egy pajzsra. A szlovákok azonban érezték, hogy közigazgatásuk ilyen csodás kerületi címerekkel, ám kerületi zászlók nélkül félkarú óriás csupán. Fogták hát az újonnan szerzett címereket, patikamérlegen kimérték a bennük található színeket, ahogy egy óvodás is elsősorban ezeket érzékelte volna az ábrákból, majd rákenték egy – többnyire germán kereszt alapján tagolt zászlóra. Leginkább jelzőzászlónak tűnnek, csak ahhoz túl bonyolultak. Olyan mesterművek születtek így, amelyeket bármilyen gyereknapi omnibusz zászlaja, vagy fröccsöntött kínai játékhajóra ragasztott papírzászló megirigyelhetne pajkos színkavalkádjáért. A szlovák gyerekek szerencsések, amiért ilyen kerületekben élhetnek. Ha tehetnék, bizonyára berregő hangot hallatva tologatnák az ezen zászlókkal ékesített kerületi hivatalokat.

A Bratislavai kerület címere mindenkinek ismerős lehet, aki találkozott már falon lógó, megyecímerekkel körülbástyázott Nagy-Magyarország térképpel. 

A zászló már inkább japán mangarajzfilm minőségben egyesített svéd és finn lobogót idéz.

 

 

 


A Trnavai kerület címerében rögtön egy régi ismerős; ez is a szlovák kerületek határainak letisztultságát, történeti megalapozottságát mutatja.

A hullámvonalú pólyával óriási szerencséjük van, hiszen, így a legegyedibb kerületzászlóhoz loptak alapanyagot. Ez annyira jó, hogy még a DAC futballcsapatának zászlajaként sem vallana szégyent.

 

 

A Nitrai kerület címere szintén ismerős lehet, de valami mégsem ül itt. Egy bárdos vitéz, kezében kettőskeresztes pajzsot tartva, mongol katonát győz le. Ej, de ismerős. Megnézzük Nyitra megye címerét, hátha ott a megoldás.

Nem mongol lesz az a legyőzött katona, és főleg nem pőre kettőskeresztes pajzsra támaszkodik a derék vitéz.

 

Nem baj, az ízlésesen megszerkesztett zászló legalább kárpótol minket ezért az aprócska, ártatlan változtatásért a címeren.

 

 

 
 

Őrület, hogy ez a szarvas a Bakócz-Erdődy-Pálffy család címeréből fél Észak-Uhorszkó franchise jelképévé bírt nemesedni. Hiába színezték át, és fordították ellenkező irányba, felismertük! Mit megadnánk mi magyarok, ha rátehetnénk a kezünket az Auerspergek, vagy a Coburgok családi címerére, hogy aztán Zalától Pestig belegyömöszöljük minden megyecímerünkbe, igaz? Nem.

 A Trenčíni kerület zászlajának színei ismét patikamérlegen kimérve, vastag történelemszaggal, és némi Thaiföld-utánérzéssel.

 

 

 

A Banská Bystricai kerület címerének legkedvesebb része a hátsó pajzsfőn feszítő, kardos-pajzsos vitéz. Elképesztő módon emlékeztet Nógrád címerére, de abban még magyar címer volt a vitéz pajzsán. 1920 után kopásra hajlamos volt az árpád-sáv a felvidéki címerekben.

 

 

 

 

Fogalmunk sincs, hogy chilei, texasi, esetleg csehszlovák zászlót akartak ezzel, vagy netán csak menekülni a történelem kínzó hiánya elől, de egyik sem sikerült.

 

 

 

A Žilinai kerület címerére nem vesztegetnénk sok szót. Egy teljesen hétköznapi címer, mindössze annyi a különlegessége, hogy Szlovákiában alkalmazzák, de annyi benne a szlovák dolog, mint egy tarkabarka inka szőttesben.

Ki hinné, hogy egy ilyen áttekinthető és arányos címer a világ leghülyébb zászlajának szolgáltathat alapanyagot? Emlékszünk még a budapesti "héttörpés" vízibuszokra? Ehhez képest azok árbocai közt lovagtermi lobogókkal játszadozott a folyami szellő.

 

 

 

A Prešovi kerület címerének hangsúlyos eleme az első pajzstalpon mosolygó árpád-sáv. Ez máris cáfolja, amit előbb mondtunk Lendvai Ildikó kedvenc jelképéről, hiszen itt meghagyták. Kénytelenek voltak, mert enélkül Prešov város címere egy fehér pajzs lenne. Majd azt hazudják, hogy spanyol motívum, amelyet a középkori szlovákok vettek át.

Ez mi? Venezuela? Ecuador? Hát még a félkegyelmű, gyermekded latin-amerikaiak se lehetnek olyan fogalmatlanok, hogy fehérrel kezdenek egy sávozott zászlót. Felülről nézve már megvolt a harmada, de még mindig semmi. Bomba ötlet!

 

 

A Košicei kerület közös motívumai a Prešovival és a Banská Bystricaival azt jelzik, hogy ezek milyen ősi közigazgatási egységek, és egyetlen eredeti egységet sem szaggattak szét a kedvükért.

Ez a sok szín a címerben... nem lesz ennek jó vége. Az eredmény pedig természetesen egy újabb kiegyensúlyozott, kellemes zászló, amely kiveri az ember szemét a vibrálásával.

 

 

Elkezdett titeket érdekelni a szlovák címertan, igaz? Gyanútok nem megalapozatlan, hiszen nem csak kerületek, hanem nagyobb városok is vannak itt. A teljesség igénye nélkül csak néhány, számunkra legkedvesebbet nézzük meg.

 
Bratyiszlava címere

 

 

Budapest I. kerület címere

 

 

A szabadjára engedett, zabolátlan szlovák kreativitás csodákra képes. Végezetül szeretnénk, ha kellemes közérzettel zárulna az olvasás, ezért hazai hangulatot varázsolunk ide.


Banszká Bysztricáról

 

 

Szkalicára megyünk

 

A következő részben szlovák falvak címereivel ismerkedhettek meg.

Címkék: pina béna lopás szlovák zászló tót címer heraldika vexillológia

A bejegyzés trackback címe:

https://gyuloltellensegeink.blog.hu/api/trackback/id/tr114528555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2012.05.22. 09:38:30

Megnéznek egy magyar címert (van bőven) és onnan összelopják a szlovákot.

A zászlók még nagyobb gáz.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.05.22. 09:55:21

Ácsi! A szakolcaiak az MSZP-től lopták a címert!

Alauda (törölt) 2012.05.22. 10:34:36

A címerek még úgy, ahogy rendben vannak néhol, mivel vették a fáradtságot, hogy történelmi hagyományokkal rendelkező országtól lopják, de a zászlók aztán tényleg irritálóan gagyik. Még csak nem is a hagyományos szláv kék-fehér-vörös színűek, hanem sárga!!!
Némelyik hosszabb nézegetése epilepsziás rohamot okozhat.
Pláne, ha elképzelem, hogy lobogtatja a szél...

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.05.22. 10:49:42

Nehéz helyzetben vannak. A címerek egyértelműen mutatják a közös múltunkat, a koncepciótlan zászlók pedig azt, hogy mennyire fiatal ország. Őszintén szólva nem nagyon tudom, hogy mit tennék a helyükben, hogy megoldjam a dolgot.

Mindenesetre a magyar pajzsokat szlovákra cserélni nagyon nem tűnik jó ötletnek. Olyan, mintha világgá kürtölnék: innen jöttünk mi is, saját brandet próbálunk építeni, csak még nem jutott az eszünkbe semmi. Ennél egyértelműen jobb lenne valami teljesen új - akkor már inkább a csúnya zászlók.

Omár mollah 2012.05.22. 10:56:47

A Nyitra kerületi címer láttán még mindig sokkos állapotban vagyok.

Egyébként ha igazán szemetek akartak volna lenni, akkor nem cserélik ki a fekvő alakot, hanem meghagyják azt a kuruc-forma embert, és akkor mondhatnák, hogy a címer egy dicső szlovák vitézt ábrázol miközben gonosz magyar kurucot öl.

ééés most hasított belém a gondolat, hogy mi van akkor, ha az nem is mongol, hanem egy honfoglaló...

Kutchek (törölt) 2012.05.22. 11:21:45

@Pigsy: " mi van akkor, ha az nem is mongol, hanem egy honfoglaló... "

Még csak most? Nekem evidens volt!!! :)

A fehér ló mondája náluk kb. annyi, hogy Szvatopluk dicső harcban leverte Árpádot és elvette a feldíszített lovat.

Styxx 2012.05.22. 12:00:21

Off: Heraldikáról mindig szépemlékű Postamaci Princz Gábor, pardon: dr. Princz Gábor jut eszembe. Na vajon miből doktorált ez az áldott jó bankszakember? Heraldikából! Ráadásul már akkor, amikor bankvezér volt. Szabadidő rulez.

luis5 2012.05.22. 12:05:06

Mindig eszembe jut:

- Elvesztettem a szlovák törikönyvemet!
-Semmi gond! Átküldöm sms-ben!

kertesz 2012.05.22. 12:11:01

Röhögünk itt, röhögünk, de az a helyzet, hogy ha elég sokáig mutogatják, úgy marad... és a tolvajlást, kendácsolást csak néhány vájtszemű heraldikus és vexillológus fogja észrevenni.
És ezek még csak a viszonylag gyorsan cserélhető szimbólumok....
A románok építészeti hamisítványait jobban ismerem (vasbeton görögkeleti templomot szarnak minden magyar településre, lehetőleg a közepére, középkori stílusban). Van ilyesmi a Felvidéken?

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.05.22. 12:58:19

@Pigsy: @Kutchek:
Örülök, hogy észrevettétek, ezt szándékosan meghagytam rejtett poénnak. Akár római légiósra is cserélhették volna. :)

@kertesz:
Az oláh paneltemplomok tényleg nagyon gázak. Abban azért joggal bízunk, hogy kilopják belőlük a házgyárban az anyagot, így nem lesz nagy erőfeszítés szétverni őket a rendrakás után.

A Felvidéken csak annyi a vallási különbség, hogy a többnyire katolikus tótok harmada nem református, hanem evangélikus. Ott meg éppen az a gond, hogy életmódban, életszínvonalban, művelődésben, népművészetben, lakáskultúrában, vallásban, stb. alig vannak különbségek, így az a magyar, aki fenntartás nélkül hablatyol tótul magyar helyett, félig máris asszimilálódott.

Noked-Lee 2012.05.22. 15:33:03

mi ez??? mi ez??? mik ezek az izéK???? miért van ilyen ország??? miért??

Dzsihangir 2012.05.22. 16:18:39

Az a bárdos vitéz, Nyitra vármegye címerében Szent László, amint épp egy kunt vagy besenyőt aprít. Őt mindig csatabárddal ábrázolják. Ha jobban megnézzük láthatjuk, hogy a fején ott a Szent Korona. A Nyitrai dukátus miatt van rajta a címeren, hisz ez a dukátus, amíg herceg volt, az övé volt.

Illés Béla 2012.05.22. 16:23:32

Szeretném erről tót spion véleményét olvasni,mert ez így lenne demokratikus és egyben a végtelenségig liberális.
Az ő szakértelme nélkül csonkának érzem a cikket,ami véleményem szerint ismét remek,de én vele szemben,nem vagyok szakértő.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.05.22. 22:26:35

@Illés Béla:
Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy Gudea elijesztette. Vérlázító, mindig elűzi a legkedvesebb olvasóinkat.

B. Bíró 2012.05.23. 09:53:49

Tudjátok, amikor először hallottam a villamoson, hogy valakinek a csengőhangja az volt, hogy "Ki a faszom az a Jan Slota", akkor rögtön az villant bele, hogy ez aztán egy elég frusztrált kis pöcs lehet, aztán meglátva az illetőt, ez nagyjából így is volt.

Hogy a bloghoz illeszkedjen a megjegyzésem: a magyar emberhez - ki egyebek mellett nagyvonalúságáról híres - már méltatlan ez a többedszeri után lövés...

MichaelCollins 2012.05.23. 10:07:52

Először azt hittem, hogy a zászlók csak poénok! De nem :D! Lehet hogy geometria mániásak és színvakok voltak a zászlók tervezői?

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.05.23. 11:49:30

@B. Bíró:
Mi sem gondoltuk volna, hogy még ennyit fogunk foglalkozni a tótokkal, de egyszerűen nem lehet abbahagyni. Mindig újabb és újabb mélységekbe hatolunk, és én hiszem, hogy a következő részben bemutatandó, "Micimackós" címerkavalkádjuknál is van sokkal de sokkal lejjebb.

Hintz ezredes 2012.05.23. 16:17:37

@Kurtz ezredes: Akkor nincs mese, ide kell csalogatni Brendel elvtársat.

június18 2012.05.24. 10:01:28

Tisztelt Uraim! két hete-egy véletlen szerencse folytán-leltem Önökre s kérem engedjék meg, hogy gratuláljak!

insert random 2012.05.24. 10:38:05

Azért legyünk igazságosak, Pozsony és az I. kerület címerének hasonlóságáról nem a szlovákok tehetnek: hu.wikibooks.org/wiki/C%C3%ADmerhat%C3%A1roz%C3%B3/Pozsony_c%C3%ADmere

Napo 2012.05.24. 21:34:00

Szerény véleményem szerint érdemes lenne külön posztot szentelni a szláv színesztétikának, ugyanis Szlovákiától kezdve Csehországon keresztül egészen Lengyelországig divatosak ezek aaaa... színek. Rikító kék, neonzöld, harsány sárga - ezeket mindet különös ízléssel szeretik alkalmazni épületfestéseken, akár halmozva is.

Volt szerencsém meglátogatni egy - most meg nem nevezett - szláv nagyváros újonnan épített külkerületi iskoláját, ahol a fent bemutatott "Nitrai" kerület zászlajával azonos színkombinációk domináltak a beltéri festésen - a padló hasonló kék árnyalatú volt, az oszlopok is hasonlóan vidám sárgák voltak, ezt a rikító pirosat viszont csak elvétve alkalmazták (biztos valaki felvásárolta a készletet). Szívesen megkérdeztem volna tőlük, hogy ilyen környezetben hogyan kezelik a hiperaktív gyerekeket...

scr 2012.05.26. 11:32:04

Ha a zászlók színvilágát képesek voltak a 90-es évek weblapjairól összeszedni, akkor címernek már igazán megtehettek volna pár animgifet!

Alexi Borzovan 2012.05.27. 16:36:40

Csiricsáré szar mind - mármint a "zászlók" (a címerek meg simán no comment-ek). Azért elképesztő, hogy ezek az országrablók még EHHEZ sem értenek! Mélyen egyet kell értsek Noked-Lee kollégával: MIÉRT HAGYJÁK EURÓPÁBAN, A XXI. SZÁZADBAN, HOGY ILYENEKNEK "ORSZÁGUK" LEGYEN?!? H az Ezredes szerint még ennél is van lejjebb, akkor tényleg kurva nagy a baj... Nem gondoltam volna, hogy ezt mondom, de ezeket még a románok is felülmúlják (bár nem sokkal). Nem is szomorú vagyok, csak szimplán kurva dühös!

Albu 2012.05.31. 22:22:11

@Gudea enszi: Igenis vannak szlovák reformátusok is, www.reformata.sk/?page=history, a református újraegyesítő zsinat idején ez komoly kérdéseket vetett föl.

@kertesz: Felvetésed a gyakorlatba átült történelemhamisításról jó s jogos. Ez a kérdés nagyrészt eldőlt, ők teszik a vélt dolgukat, és romanizálják avagy szlovakizálják az éppen igazgatott területeiket. Mi nem tesszük a dolgunk, és még csak szóvá sem tesszük az etnikai tisztogatást, ami 1918 óta zajlik.

@insert random: Pozsony címere pedig valóban fölsimerhető Prešporek (Wilsonváros) aktuális jelképében.

Egyébként kitűnő cikk, ez is.

supernowa 2012.07.27. 10:41:41

Csak részben kapcslódik a poszthoz, de jót derültem rajta, gondoltam muszáj e bloghoz belinkelnem :
www.2perc.hu/wp-content/uploads/2012/07/2perczaszlo.jpg

Mesterlövész 2013.04.26. 17:43:02

Húúúú bazmeg, de bitang ostoba frusztált alakok vagytok ti.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2013.04.27. 20:51:55

@Mesterlövész:
Ezt most nagyon megmondtad, kicsit el is bizonytalanítottál bennünket, :(