Gyűlölt Ellenségeink

Az alkalmazott nemzetkarakterológia vezető szakmai műhelye.
A világ népei hamis előítéletektől mentesen, a tények és összefüggések tükrében. Minden, amit a másoknak és önmaguknak hazudozó, politikailag korrekt szemforgatók sosem mondanak ki.

Komoly? Vagy vicc?
Vagy mégis komoly?
Hát mit fognak ehhez szólni mások?!

Állandóan időszerű

Ha nem egyértelmű, hogy hol jársz, olvasd el a tudományos alapvetést!

A gyűlölködés szakmódszertana

Ha nagyon gyűlölöd bármilyen csoport tagjait, vagy a többi kommentelőt, vagy egy részüket, add ki magadból a személyeskedőposztban!
Gyűlöllek te rohadék...! - személyeskedőposzt

Gyűlölködj a Fácsén!

Innen gyűlölködtök

Friss hozzászólások

  • Nemvoltjobbötletem: Jöhetne már lassan Afrika, kíváncsi vagyok mit hoztok ki belőle (2019.08.04. 13:08) Mi ilyen Európát akarunk
  • Cardinalis: @Natalie Portman: Respect! (2019.05.24. 02:38) A szlovákok
  • D3D: Most jutott el hozzám a poszt. Én éltem ott, minden szó igaz. (2018.11.27. 18:12) Az ausztrálok
  • Frick László Intézet: A pincében lakó osztrák lányról nekem nem az Amstetti Rém áldozata ugrott be, sokak laknak szuteré... (2018.09.23. 08:30) A svédek
  • Albu: indavideo.hu/video/Csibesz_-_Gigolo web.archive.org/web/20110321052930/https://mulatos.blog.hu/201... (2018.07.24. 14:51) Fos zenék egykori gátlástalan kirablóinktól - Vendégposzt
  • Atti Békási: @dr. Trebitsch: Sajnos nem olvastam el hamarabb a hozzászolását,így ugyanerre hívtam fel a figyelm... (2018.06.08. 06:58) A demokratikus Ausztria, ahol már semmi sem emlékeztet a náci múltra
  • Flat Eric / sta prest: @pixelpiréz plüssvitéz: Maraggyá má kiskancsó! Azé bazmeg, mer nemtucc ennyit eccerre elovasni, m... (2018.03.07. 15:49) Az osztrákok

„Szlovák” „heraldika” és „vexillológia” - 2. rész

2012.05.30. 07:00 - Gudea enszi

Matinénk folytatásában jócskán a felszín alá merészkedünk. Már nem csak az állami és kerületi jelképeket kutatjuk, hanem a legkisebb falvak címereiig lehatol a frusztrációtudomány. Ezekben a nagyszerű címerekben ötvöződik a történelem iránti teljes értetlenség és a címer silány rajzocskává silányítása. A bajok ott kezdődtek, amikor minden porfészek az igazi városokéhoz és az igazi nemesekéhez hasonló, saját címert rajzoltathatott. Mindezt tetézte, hogy bizonyos népcsoportok az igazi népekéhez hasonló országot kaptak. Hangsúlyozzuk, hogy itt már szó sincs a pajzs eredeti szerepéről, és hagyományáról. A szlovák heraldika annyira kötődik az eredeti alaki és jelentésbeli követelményekhez, mint a csehek az önbecsülésükhöz.

Pár tucat községi címert gyűjtöttünk össze nektek, az áttekinthetőség végett osztályokba sorolva. Természetesen ennél jóval több áll rendelkezésre, de a cikk hosszát azért meg kellett szabni valahol. Érdemes észrevenni, hogy a legutolsó, Isten háta mögötti színtót falunak is van magyar neve.

1) SZENTEK

A vallási témákat is csak a tőlük megszokott fogalmatlansággal tudják elővenni. Azt megértjük, hogy a történelem elől bujkálnak, és próbálnak válogatni a számukra érthető részei között. A vallás viszont elvileg mindenkié, és a tótok csimpaszkodnak is bele minden erejükkel. Ez az egyetlen hagyomány, amelyet úgy sajátíthatnak ki, hogy némileg a magukénak érezhetik: úgy vannak a kereszténységgel, mint hajléktalan a kőlevessel az ingyenkonyhán. Azt viszont már tudjuk, hogy mi lesz abból, ha valaki csak elvesz, kihasznál, de semmi érdemlegeset nem tud hozzátenni a dolgokhoz. Abból bizony kínos dolgok fognak kisülni, és jönnek a mókacímerek.

Alsóerdőfalva (Nová Lesná) – A szent ember késével kihasította a felfújható gumialakot, így véget vetve az oktalan bálványimádásnak.

Felsőszernye (Horné Srnie) – A húsvét ünnepével évente felidézett események egyik ez idáig nem ismert részlete látható a címerben. Isten még a keresztről történő levétel előtt ellopta kicsit Jézust a Golgotáról, és a kereszttel együtt tartogatta egy darabig, majd visszaállította ugyanoda, hogy senki ne fogjon gyanút.

 
Gajar (Gajary) – A címerből nem beazonosítható szent egy könyvet – bizonyára a Bibliát – és három teniszlabdát tartva jelképezi a községet.

Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) – Itt már könnyebben ismerjük fel Szent Miklóst. Puttonya ugyan nincs, a nála maradt három teniszlabdát hozta a jó tót kisgyerekeknek, a Biblián viszont túladott, és egy Mk82 Snakeye típusú bombára cserélte.


Máriavölgy
(Marianka) – Némileg túlékszerezett Szűz Mária és a kis Jézus figyel itt keljfeljancsi kiadásban. Elképzelhető, hogy orosz újgazdagoknak akartak látszani.

 

 

 

 

1.1) SZENT GYÖRGY

Szent György kétségtelenül Európa egyik legnépszerűbb szentje. Mi sem cáfoljuk, hogy egy sárkányt megölni tényleg igencsak menő húzás. Nekünk magyaroknak minden legkisebb királyfink tud ilyet, sőt, fiaink általában mesénként hármasával hentelik az óriásgyíkokat. Európa viszont kénytelen volt azt az egy szem Szent Györgyöt sztárolni, és majdnem olyan népszerű jelképpé vált a középkorban, mint az ötágú csillag a béketáborban. Ugye nem lepődünk meg, hogy a tótság ebben sem képes elérni még Európa amúgy szokásos primitív szintjét sem. Úgy nyüzsögnek itt a szentgyörgyös címerek, mint a Károlyi Mihályt védő, de őt amúgy Göncz Árpáddal keverő, szűkszemű romkocsmások. Az ember már-már megsajnálja szegény sárkányt, mert emberemlékezet óta nem szopott annyit, mint a 19 éves Szlovákia címerein. Grúziában nincs ennyi szent györgyös címer.

Túrócszentgyörgy (Turčiansky Ďur) – A falu így magában nem különlegesség. Nagyobb jelentőséggel bír, hogy több tucatnyi olyan társa van, amelyeknek még annyi közük sincs Szent Györgyhöz, hogy róla nevezték el őket. Egyszerűen csak kipróbáltan jól mutat a címerpajzson, és mint ilyen végre-végre valami, ami nem magyar.

Zboró (Zborov) – „Én már leszarom, Komodón nincs ennyi sárkány! Itt van bazmeg, nyeld a keresztet te dög, én hazahúzok a vérbe!”

 

1.1/a) SZENT GYÖRGY BIRKÁJA

Szent György olyannyira besokallhatott a sárkányöléstől, hogy az őt ábrázoló címerek tömege után inkább már csak a zászlaját küldte el a szelíd tót birkáknak, hogy aztán ezt további pár tucat címerbe szuszakolják bele. Ezeknek tényleg annyira nincs semmijük rajtunk kívül, hogy egy ókori kappadókiai katonához kénytelenek menekülni.

Zsebefalva (Župčany) – Aki egyet látott, látta mindet. Hol a zászló libben másképp, hol a birka fekszik hason, vagy vág ájtatosabb képet.

 

 

2) MAGYAR NEMES

A magyar nemesek közös jellemzője, hogy nem szlovákok, ám a szlovákok legeredetibb példaképeként működnek. Ha egy tót pásztor nem hallott még Szent Györgyről, a magyar nemesről akkor is egészen biztosan pontos képe van.

Bánka (Banka) – „Ó, nemes magyar vitéz, meghajlok nagyságod előtt! Légy üdvözölve szerény falunkban, amely a te birtokod!”

 

 

3) KALÁSZ ÉS KENYÉR

Egy Európa szerte dívó, egészen elképesztő címerrajzolási gyakorlattal állunk szemben. Az elhatalmasodott – egyébként jogos – önértékelési frusztráció és a kóros önigazolási kényszer szül olyan mulatságos dolgokat, mint az angol címeroroszlán a címervértócsa helyett, a cseh címeroroszlán a címernyúl helyett, a szívekkel körülrakott dán címeroroszlán a megrontott gyermekekkel körülrakott címervihar helyett és a finn címervirág a címerhó helyett. A szlovák népi kultúra alapjait jelentő burgonya nem jelenik meg a címerábrázolásokon, ellenben az ettől a kultúrától teljesen idegen, és 1920 előtt csak békeidőkbeli képeslapokon látott, magyar uhor búzakalászok visszatérő motívumként köszönnek ránk.

Simony (Partizánske) – Al Bundy aratása jól sikerült. A városról annyit kell tudni, hogy cipőgyár van itt. Meg múlttalan szlovákok.

Szebelléb (Sebechleby) – Na ez vajon hogy került hozzájuk? Cserélték 20 kiló krumpliért? A faluról már Vályi András is azt írja, hogy „határja középszerű”. Szerencsétlenségre a személynévből eredő mai neve kenyereket jelent. A szlovák címeralkotási szokásokat ismerve, ha véletlenül ananászt majszoló mandrillt jelentene a név, akkor az lenne a címerben.


Szelesortovány
(Veterná Poruba) - A szlovák pásztor első találkozása ezzel az érdekes növénnyel: ijedten csap rá ostorával. Ami Kolumbusznak Hispaniola szigete 1492-ben, a Wright fivéreknek a levegőben maradás 1903-ban, az a szlovákoknak a búza 1920-ban.

 

 

 

4) BETEG, NYOMORULT, ILLETVE ARANYOS, DE SEMMIKÉPPEN SEM TISZTELETET ÉBRESZTŐ ÁLLATOK

A címerek világszerte népszerű alkotóelemei bizonyos különleges állatok. Erősen felülképviselt az oroszlán, a sólyom és a sas. Némely egzotikus országok a rájuk jellemző állat címrpajzsra helyezésével próbálkoznak, és jóhiszeműen megmosolyogjuk őket egy-egy énekesmadárért. Ezentúl ez is másképp lesz, hiszen ha már nem nagyságot és erőt közvetítő állatot választottak, akkor legalább egy élethűen megrajzolt helyi lényt. Szlovákiában ez sem nagyon akar sikerülni.

Alsókánya (Jastrabie pri Michalovciach) – A tót galambbal sokáig semmi baj nem volt, aztán a csehektől felheccelve héjává változott, és azóta is a magyarok kalászait próbálja elorozni.

Alsóodor (Nižný Orlík) Összevesztek a szerb sasok a szlovák légtérben… ebből genocídium lesz. Vagy ez a szerb légtér? Vagy a horvát? Vagy az orosz? Vagy a cseh?

 

 

Bányapataka (Banské) – Ez a szarvas inkább őzike szeretne lenni, bár még nem biztos benne. Addig is, amíg eldönti, beállt a vidámparki körhintára.

Beckó (Beckov) – Hanibálovo a neves nagymorva hadvezérről kapta a nevét, aki egészen a Kárpátokig hatolt seregével, hogy legyőzze Bothffy Uhoranus Kornél romongol hadvezér hadait. Egy újabb megfejthetetlen része ez a rendkívül szövevényes szlovák-római kapcsolatoknak.

 

Bezine (Bziny) – A szegény, fogyatékkal élő oroszlán éppen elbotlott a saját lábában, majd ijedtében elhányta magát. A rajzoló talán a Pető Intézetnek szánta a képet, aztán mégis a jelenlegi tulajdonos község vette meg.

Bölényfalu (Zuberec) - A tót fehér kutya kiűzi az uhor aranyszarvast a nem is létező Kárpát-medencéből.

 


Búzásradosa (Žitná-Radiša) – A két bors ökröcske sosem gondolta volna, hogy nem csak a pokol kapuján jutnak át sikerrel, hanem a szlovák címerbizottságon is.

Dunajó (Dunajov) – A génkészletéből ítélve ez a lány valami osztrák pince mélyéről úszhatott fel a Kiszuca patakig. Itt aztán kapóra jött a helyieknek, hiszen a magyar földesúron kívül még soha semmilyen címerbe való dolog nem járt a faluban.


 

Kalenó (Kalinov) – a cseh címernyúl megalkotása után azt hittük, hogy az efféle állatok amúgy nem szerepelnek címerben. Azóta már tudjuk, hogy még egy ártalmatlan mókus is cipelhet mogyorót ott, ahol nemesek rettenthetetlen oroszlánjai mutatták a metszőfogukat egykor.

Kővágó (Kamenná Poruba) – A kis, riadt szemű nyuszi ugyanakkor válhatott címerállattá, amikor a kis, riadt szemű szláv ember államalkotó tényezővé.


Tátraszéplak
(Tatranská Polianka) – Egy génhibás, ráadásul rendkívül beteg szarvas életének utolsó lehetősége volt ez a címer, hogy a nyilvánosság előtt szerepeljen. Pont mint Churchillnek az 1951-55 közti miniszterelnöksége.

Vámoslucska (Lúčky) – Címerszöcske. Magyarázatra szorul ez? Már focicsapatnak is gáz.

 

Folyt. köv.

Címkék: pina béna lopás szlovák zászló tót címer heraldika vexillológia

A bejegyzés trackback címe:

https://gyuloltellensegeink.blog.hu/api/trackback/id/tr224554080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uzrksghfskbuzs (törölt) 2012.05.30. 10:46:13

Rolling On The Floor Laughing So Hard My Sombrero Fell Off And I Dropped My Taco.

petrice 2012.05.30. 11:10:34

Megint jók vagytok.

Pistol Pete Maravich 2012.05.30. 11:47:00

Ha ennyit foglalkoztok velük, még elbízzák magukat.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2012.05.30. 13:06:43

"A szegény, fogyatékkal élő oroszlán éppen elbotlott a saját lábában, majd ijedtében elhányta magát."
Ezt a mondatot az irodalomérettségin látjuk majd viszont egykor

Beygir Gücü 2012.05.30. 13:36:12

Tényleg nincs krumplis címer? Kutassatok, ne adjátok fel, csak akad valahol e büszke nép falvai közül egy, amelyik fel meri vállalni népe kultúrájának (történelmének) talán egyetlen stabil oszlopát!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2012.05.30. 13:41:39

Micsoda királyság ez a poszt! A tudományos elemeket tartalmazó magyarázatok is szuperek!

Styxx 2012.05.30. 17:01:46

Szövegben ez: „Ó, nemes magyar vitéz, meghajlok nagyságod előtt! Légy üdvözölve szerény falunkban, amely a te birtokod!”

Ábrában pedig a simonyi körömcipős(B+ ilyen nincs) címer a legmenőbb..Bár Alsónodor génhibás ragadozómadarai se kispályásak. Minta a Kukori-Kotkodát a Nickelodeonban újragondolták volna.

B. Bíró 2012.05.30. 17:28:50

zért mellé kéne rakni a 1920 előtti címert.

Egyébként meg találomra beütöttem egy hülye nevű magyar falut, ez most Nagykapornak lett. Na, ez jobb?

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/HUN_Nagykapornak_COA.jpg/112px-HUN_Nagykapornak_COA.jpg

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.05.30. 17:38:36

@Beygir Gücü: beygir gücü? haha, csak nem autós rágó-fixáció? :)

pnr 2012.05.30. 17:59:28

A blog önmaghatározásában olvasom, hogy "Komoly? Vagy vicc? Vagy mégis komoly?" Ha mégis komoly, akkor tennék egy-két megjegyzést. :)

Alsóerdőfalva: Nem gumibaba, hanem a saját bőre. A címer ugyanis Szt. Bertalan apostolt ábrázolja, aki a hagyomány szerint úgy szenvedett vértanúságot, hogy elevenen megnyúzták.

Felsőszernye: Nepomuki Szent János, akit feszülettel a kezében szoktak ábrázolni. Még ha a feszület ebben az esetben túlméretezettnek is tűnik.

Gajar, Liptószentmiklós: az a három valami kenyér, utalva Szt. Miklós egyik csodájára.

Zsebefalva: ez a bárány a feltámadt Krisztus szimbóluma (ld. pl. Debrecen címerében).

BruceTheHoon 2012.05.30. 19:32:21

Búzásradosa: nem ökröcske, hanem bikácska, hiszen szemlátomást megvan a töke.

Medgar 2012.05.30. 19:50:11

@B. Bíró: az első mondatodban benne van a lényeg

ha -12ből lesz -3, az növekedés (törölt) 2012.05.30. 22:04:54

Jaj ezek a szlovákok, most cenzúráztak ki a DoToho blogból,

a náci zsidózós kommenteket meg bent hagyják, hogy szemléltessék "a mai antiszemita magyar jobbos emberek gondolkodását."

Bezzeg ha az én véleményem is bent hagyták volna, akkor kevésbé lenne nyilvánvaló, hogy itt mennyire fasiszta mindenki, aki nem ért egyet teljesen azzal amit írnak...

Ennek ugyan semmi köze a poszthoz csak leírtam hogy tanuljon mindenki a szlovákoktól, mert van mit!

ace22 2012.05.31. 15:26:07

Bár a poszthoz nem, szellemiségéhez :-) szervesen kapcsolódik a mai hír az Index-ről:

Magyar lett az év szlovák nője

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2012%2F05%2F31%2Fmagyar_lett_az_ev_szlovak_noje%2F

Azasöndör 2012.05.31. 22:23:14

@pnr: "Gajar, Liptószentmiklós: az a három valami kenyér, utalva Szt. Miklós egyik csodájára."
aranyak lesznek azok, így mentett meg három szegény leányt a kurvaságtól.

pnr 2012.06.01. 13:20:15

@Azasöndör:
Nem csak az általad említett csoda fűződik a nevéhez. A "gabonacsoda" (császári hajókról kért egy kevés gabonát, és ebből etette a népet két éven át) miatt három kenyérrel is szokták ábrázolni. Jobban megnézve viszont a három körön tényleg nem utal arra semmi, hogy kenyér volna, viszont sárga (arany), úgyhogy Neked van igazad.

Illés Béla 2012.06.02. 23:47:09

szlovákia történelme a wikipédián így kezdődik:

"
Szlovákia történelme alatt a mai Szlovák Köztársaság területének történelmét tárgyaljuk, kiegészítve Kárpátalja az első Csehszlovák Köztársaság alatti történelmével. A szlovák nép történetét és a szlovákiai kisebbségek történetét külön szócikkekben is vázoljuk. Ezen terület egy része a honfoglalást követő államalapítástól, majd a késő középkor folyamán fokozatosan az egésze a Magyar Királysághoz tartozott (kivéve az elzálogosított városokat), ezért a Kárpát-medence egészének és a magyar történelemnek is szorosabban vett része."

Bár én nem vagyok történész,de engem ezek a sorok elgondolkodtattak. :)

Leszart Ritthberger 2012.06.03. 15:32:53

Nova Lesna címere helyesen:
az ikonosztáz részletességgel megrajzolt címer magát Slota Jánt ábrázáolja- mintegy megelőlegezve neki a glóriát.
Azt a pillanatot láthatjuk, amelyben a gyűlölködő politikus válaszol a magyar ultrák által sokszor idézett nóta refrénjében megfogalmazott állításra, mely szerint "Ján Slota is homosexual.
A válasz így hangzik: nem vagyok én buzi, csak szeretek testhez simuló női ruhákat hordani és így tesz a barátom, Pavelko is.

Leszart Ritthberger 2012.06.03. 17:14:17

Nekem meghatározó élményem az, hogy "szovák" barátainknál szintén nem kis eufémizmussal autópálya matricának hívják az úthasználati díjat.
Viszonylag kevés az autópálya, de nagyon racionálisan az sem alkot egy összefüggő rendszert, mert hol éppen elfogy a pálya az ember alatt, hol meg éppen keletkezik.
Összefoglalva, a "szlovák" autópálya a semmit köti össze a sehollal, de az is igaz, hogy a történelmi Pozsony körül egész jól használható vagy 30-40 kilóméteren, pl. a repteret is jól meg lehet közelíteni Köpcsény(Kittsee) és Óvár felől is.
Azon a kevéske pályán valamilyen furcsa okból a korlátokat lila illetve foszöld színekkel "díszítik".
Ezek azok a színek, amelyek a kilencvenes évek elején itthon is menők voltak egy jól körülhatárölható csoport szerint.
Én legutóbb id. Gáspár Győző izléses otthonán, kerítésén láttam ezt a förmedvényt.
Nemzetté válás, identitás, kultúra kialakulása nem megy 19 év alatt.

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2012.06.08. 12:04:32

"Felsőszernye (Horné Srnie) – A húsvét ünnepével évente felidézett események egyik ez idáig nem ismert részlete látható a címerben. Isten még a keresztről történő levétel előtt ellopta kicsit Jézust a Golgotáról, és a kereszttel együtt tartogatta egy darabig, majd visszaállította ugyanoda, hogy senki ne fogjon gyanút. "

Na ezen már lefordultam a székről - és még mennyi volt hátra a végéig! :-DD

bioLarzen 2013.04.26. 15:41:38

Dunajónál van valami titkos atomreaktor, amiben baleset volt? Mert a kétuszonyú lány a címerben elég gyanús...

bio

Vata111 2016.04.21. 23:40:20

Bánka (Banka) – „Ó, nemes magyar vitéz, meghajlok nagyságod előtt! Légy üdvözölve szerény falunkban, amely a te birtokod!”

Ezen majd beszartam:-)