Gyűlölt Ellenségeink

Az alkalmazott nemzetkarakterológia vezető szakmai műhelye.
A világ népei hamis előítéletektől mentesen, a tények és összefüggések tükrében. Minden, amit a másoknak és önmaguknak hazudozó, politikailag korrekt szemforgatók sosem mondanak ki.

Komoly? Vagy vicc?
Vagy mégis komoly?
Hát mit fognak ehhez szólni mások?!

Állandóan időszerű

Ha nem egyértelmű, hogy hol jársz, olvasd el a tudományos alapvetést!

A gyűlölködés szakmódszertana

Ha nagyon gyűlölöd bármilyen csoport tagjait, vagy a többi kommentelőt, vagy egy részüket, add ki magadból a személyeskedőposztban!
Gyűlöllek te rohadék...! - személyeskedőposzt

Gyűlölködj a Fácsén!

Innen gyűlölködtök

Friss hozzászólások

  • Cardinalis: @Natalie Portman: Respect! (2019.05.24. 02:38) A szlovákok
  • D3D: Most jutott el hozzám a poszt. Én éltem ott, minden szó igaz. (2018.11.27. 18:12) Az ausztrálok
  • Frick László Intézet: A pincében lakó osztrák lányról nekem nem az Amstetti Rém áldozata ugrott be, sokak laknak szuteré... (2018.09.23. 08:30) A svédek
  • Albu: indavideo.hu/video/Csibesz_-_Gigolo web.archive.org/web/20110321052930/https://mulatos.blog.hu/201... (2018.07.24. 14:51) Fos zenék egykori gátlástalan kirablóinktól - Vendégposzt
  • Atti Békási: @dr. Trebitsch: Sajnos nem olvastam el hamarabb a hozzászolását,így ugyanerre hívtam fel a figyelm... (2018.06.08. 06:58) A demokratikus Ausztria, ahol már semmi sem emlékeztet a náci múltra
  • Flat Eric / sta prest: @pixelpiréz plüssvitéz: Maraggyá má kiskancsó! Azé bazmeg, mer nemtucc ennyit eccerre elovasni, m... (2018.03.07. 15:49) Az osztrákok
  • 11110000: @virágelvtárs: Nem minna, minnä. Nem mindegy. @El Topo (Sgt. Elias): Valójában egy finnország... (2018.01.12. 21:18) A finnek

„Szlovák” „heraldika” és „vexillológia” - 3. rész

2012.09.27. 07:00 - Gudea enszi

Virava.jpgHosszas várakozás után befejezzük a szlovák címerábrázolások mesés világában tett utazásunkat. Nem, nem viccelünk, tényleg mesés. Meseország álomvilágához pontosan olyan címerek kellenek, amilyeneket ma mutatunk be. Olyanok, amilyeneket nem tettek ki a Play Mobil lovagvárra, mert nemesebbet is ki tudtak találni ezekhez a játékokhoz.

5) TENGERÉSZ- ÉS BÖRTÖNTETKÓ

A messzi vizekről érkező tengerész bukhatja az adott kikötőbeli nőt, ha nem tud egy meggyőző, igazán vagány tetkót villantani. A börtönök világa pedig nem gyerekjáték, itt minden jelképen, minden ábrán élet múlhat. Ha nem gondolják elég keménynek az embert, könnyen végzetesen lerövidülhet a benn töltött idő. Hogy mindennek mi köze a szlovák falvakhoz, arról sajnos fogalmunk sincs.

Alsósztregova.jpgSzepesmindszent.jpgAlsósztregova (Dolná Strehová) – Nemesi származású, nagy drámaírónk szülőfaluját mindig nagyrészt tót pásztorok és cselédek lakták, ám a címerükben nem ezt örökítették meg. Popeye hangulatú, kedves kis színes rajzocska ez, de egy doboz spenót igazán elfért volna még a sarokba.

Szepesmindszent (Bijacovce) – Következő kategóriánkat is előrevetíti eme dicsőséges címerpajzs. A kisfiús szobadíszletet egy rendkívül népszerű ábra teszi teljessé. A „SZERETLEK MARI!” magyar nyelvű felirat – valószínűleg szlovák nyelvtörvényi okokból – lemaradt.

6) GYERMEK PÁRNAHUZAT

Az éjszakai pihenés fontosságát minden jelenkori pszichológus megerősítheti. Hatványozottan igaz ez a sokat alvó, fejlődésben levő gyerekekre. Itt már kapisgáljuk, hogy mindennek mi köze a szlovákokhoz.

Deákfalu.gifDeákfalu (Diaková) – Visszafogott, a maga egyszerűségében megnyerő minta. Minden kisfiú örömmel hajtja álomra a fejét ilyen megnyugtató színű párnák közé temetkezve.

Horhát.jpg

 

Horhát (Hrochoť) – Nagyobb igényű, módosabb gyerekek számára összetettebb minta is elérhető. Ezért azonban kicsit több pénzt kell kicsengetni, és egy sorral arrébb található a KIKA polcain.

 

Túrócborkút.jpgTúrócborkút (Budiš) – Az éjszaka császárai egészen különleges párnaminták között alusszák az igazak álmát. Holdból és csillagokból sosem elég. Az ilyen gyerekeknek vélhetően nem erősségük a koránkelés. A falvak alvókájáról nincsenek közelebbi ismereteink.

7) MESEKÖNYV, RAJZFILM, JÁTÉK

Fiatal nemzet még fiatalabb országának fiatal címereiben teljesen indokolt a játékos felszabadultság. Szabadon kell engedni a képzelőerőt, hadd érezze magát otthon az, akinek amúgy csak megengedték, hogy a gyerekszobában lakjon.

Divény.jpgFelsőneszte.jpgDivény (Divín) – A korábban jelentős magyar kisebbségű falu életére döntő hatással volt apu népi közelsége. Ha a falvaknak is lenne himnuszuk, ők a Magyar Népmesék zenéjét választanák.

Felsőneszte (Horné Naštice) – Mindenki látott már olyat, amikor a kisgyerek ül a műanyagkádban, és vidám kacagások közepette tologatja a víz színén úszó játékait. Na, amikor nem a műanyagkacsát tologatja, akkor pont ilyen fröccsöntött halat.


Fenyőháza.jpgFenyőháza
(Ľubochňa) – Ha szerencsés gyerekek voltunk, akkor a saját szobánkban, ha kevésbé szerencsések, akkor a haverunk szobájában nyomogattuk a legótalapzatra a pontosan ilyen legófákat a legóvár mellett.

Nemesludrova.jpgNemesludrova (Ludrová) – Skandináviából Észak-Afrika felé tartva, Márton lúd félúton leszállt pihenni. Éppen csak annyi időt töltött a faluban, amíg a saját dolgok híján teljesen tanácstalan helybeliek gyorsan felrajzolták a címerükre. Dicséretes módon, és sok más faluval ellentétben érezték, hogy ez kevés lesz, és odabiggyesztették a Luther-rózsát is. Ezzel sem kerültek közelebb a rokonszenvünkhöz.

Zsolnaberkes.jpgZsolnaberkes (Hôrky) – A falu népe megirigyelte Divényt a menő címeréért, és megpróbálta lemásolni. Zsolnaberkesen viszont nem nagyon élnek magyarok.
8) SPORT

A szlovákság szerteágazó, rendkívül gazdag sportélete természetesen a címereiken is megjelenik.

Besenyőfalu.jpgBesenyőfalu (Bešeňová) – A szlovák vadvízi kenus olimpikon szorgalmasan gyakorlatozott, hogy a londoni olimpián nemzete utolérje Venezuelát az éremtáblázaton.

Garamszeg.jpg
Garamszeg
(Hronsek) – Egyesben nem sikerült, ezért a pároshoz fűztek kisnagy reményeket.

 

 


Kralován.jpgKralován
(Kraľovany) – Párosban is megpróbálkoztak a csúcsra töréssel, de ezúttal itt sem termett facsúsztató babér.

Morva.jpg
Morva
(Moravany) – Már ráalkonyult a szlovák vadvízi kenusra, annyit edzett, mégis Szlovénia mögött végeztek az éremtáblázaton.Szomorlovászi.jpgSzomorlovászi
(Koniarovce) – A tót csónakos elirigyelte a magyar vívók eleganciáját, és megpróbált Márai Sándornak látszani, de ezért nem jár aranyérem.9) LEOPOLD (DOLÁK-SALY RÓBERT) DIAVETÍTÉSE

Ki ne ismerné a cilinderes, raccsoló Dolák-Saly valóságból kiforgatott diavetítéseit? Most olyan címerek jönnek, amelyek kísértetiesen hasonlítanak erre a műfajra, ám nem kell őket semmiből kiforgatni.

Ábrahámfalva.jpgÁbrahámfalva (Abrahámovce) – A tót pásztor annyira megörült a mezőn heverő, magyar pék által elhullajtott fehér kenyereknek, hogy tüstént vidám táncra perdült.

Balogd.jpg
Balogd
(Blažice) – Az egykor magyar többségű falu a történelem viharai közepette tóttá satnyult. Azóta az élet is sokat vesztett a minőségéből. Egyetlen örömük, amikor a szekérrel versenyző férfiak legyőzik gyorsaságban a gyalog haladó napszámos asszonyokat.


Bátyok.jpgBátyok
(Bačkovík) – A szlovén favágó iszonyúan dühös, amiért neki csak ilyen piciny ló jutott, és dühében szétveri a szekercéjével a ruhaszárítót.


Biharó.jpgBiharó
(Becherov) – A tót pásztor megtalálta a Fekete Laci által elhajított malomkövet, de nem tudja, mi az. Még sosem látott effélét, mert a krumplit nem kell porrá őrölni. Ijedtében fokosával a beazonosíthatatlan tárgyra támad.


Bolesó.jpgBolesó
(Bolešov) – A szegény tótok által épített, pici ház hirtelen annyira lángba borult, hogy Szent Flóriánt kellett kihívni, amikor felrobbant benne a pálinkafőzde a túltöltött borókacefre miatt.


Bucsány.jpgBucsány
(Bučany) – Az arany cirkuszi dobogón ücsörgő artista medvebocs a koronán egyensúlyozott, alvó holddal egyensúlyozott zsidócsillaggal egyetlen üzenet hordoz a magyarság irányába: Segítség! Itt semmi sem a miénk! Itt minden a tiétek! Jaj, jaj, jaj!


Hazslin.jpgHazslin
(Hažlín) – A farkas elrabolta a nyájtól az egyik juhot, de mindez már olyan régen történt, hogy beállt az áldozatnál a hullamerevség, és akárhogy fogják meg, ugyanabban a pózban marad. A tót juhász nem örül ugyan a veszteségnek, amellyel majd el kell számolnia a magyar földesúr felé, de a farkastól is tart, ezért inkább megmasszírozza a hátát.


Kormos.jpgKormos
(Hromoš) – Kellemes emlékeket ébreszt mindannyiunkban. Kéménymesék Csankó Zoltánnal. Ha a Hromoš nem jelent semmit, próbáljátok meg kitalálni, honnan eredhet a név!Pöstyén.jpgPöstyén
(Piešťany) – Menandrosz spártai olimpiai bajnok a játékvezető egy vitatható ítélete után térdén töri ketté a szögletzászlót
Ólubló.jpgÓlubló
(Stará Ľubovňa) – Jano, a céltudatos ács egyedül is megpróbálja kettéfűrészelni a fenyőgerendát a kétszemélyes fűrészpengével. Tudja, hogy ha ez nem sikerül, az ácsműhely magyar földesúr tulajdonosa nem lesz elragadtatva.


Szerbőc.jpgSzerbőc
(Svrbice) – Ti hogy rajzolnátok le, hogy egy farkas ellop egy kis bárányt? Igen, címerben leginkább sehogy, de azért ennél jobban, ugye? Nagyon élő kép, már-már megmozdul, lüktet benne a lendület.10) MI IS CSAK TALÁLGATUNK

Betlenfalva.jpgBetlenfalva (Betlanovce) – A londoni szabadkőműves nagypáholy nagymestere üdvözli a hozzá látogató bécsi páholy-nagymestert, aki azért jött, hogy boldogan elújságolja az örömteli hírt: a falut elcsatolták Magyarországtól.


Búrszentmiklós.jpgBúrszentmiklós
(Borský Mikuláš) – A gumicukor róka éppen felpattant a földről. A mögötte ágaskodó fa fajtájára legalább olyan kíváncsiak vagyunk, mint a falu lakói.Hutás.jpgHutás
(Hutka) – Szlovák partifotó, címerben megörökítve. A hagyományos szlovák üveges-tevékenység köré szerveződött falu megjelenítése legalább olyan hiteles, mintha Bocskai István címere egy terített asztal lett volna. Külön felhívjuk a figyelmet az egy kupica-két flaska arányra, amely híven tükrözi a műveltség és a szesszel való ellátottság arányát. Ebből persze már következtethetünk a szesz minőségére is.


Kapisó.jpgKapisó
(Kapišová) – A ruszin falut elcsatolták a magyaroktól, jelenleg szlovák kézen van, s mivel az eke szarvát nem lehet meginni, így az gazdátlanul maradt.

Kácsánd.jpgKácsánd (Kačanov) – A falubeliek a nagy keveredésben, tévedésből egy Wisconsinnak szánt címert vettek fel, amikor a történelem nélküli népeknek készült címerek körül tolongtak.
Kisborove.jpgKisborove
(Malé Borové) – Aki tévedésnek gondolta az előző hasonszőrű címert, az itt kezd el kételkedni magában.
Kisszeben.jpgKisszeben
(Sabinov) – Michal Handzuš fejét tálcán kínálják fel a szlovák jégkorong-válogatottnak.
Krig.jpgKrig
(Vojňany) – - Te, ez mi a szar?
- Nem tudom, tegyük rá a címerünkre!
- És ez?
- Tudja a rák, tegyük rá ezt is!
- És..?
- Mi a szart kérdezősködsz már annyit?! Tegyél rá mindent amit találsz baszki, úgysincs semmink, ami saját lenne! Kurvára mindegy!


Pozsonyivánka.jpgPozsonyivánka
(Ivánka pri Dunaji) – A görög stílusú városházának csak a homlokzata készült el, mert valójában a címer egyetlen törekvése, hogy a szlovák zászló színeiben pompázzon. Amely egyébként valójában az orosz zászló.


Szúcsgyertányos.jpgSzúcsgyertyános
(Hrabovka) – Fogalmunk sincs, hogy mit ábrázol a Jankovics Marcell-féle Fehérlófia elvont képi világát idéző címer. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy nem áll mögötte olyan vaskos történelem és szakralitás, mint a Fehérlófia mögött.


Tótpróna.jpgTótpróna
(Slovenské Pravno) – A község megfeszített tempójú versenyt vívott Pozsonnyal előbb a koronázóvárosi tisztségért, majd a Volkswagen gyártóegység megszerzéséért, de végül egy facsúsztatóhajszállal lemaradt a lehetőségről.


Tőkésújfalu.jpgTőkésújfalu
(Klátová Nová Ves) – A magyarok által, ezer évvel ezelőtt ültetett fát kivágták. Azóta ennek a tönkje árválkodik ott, mert nincs ötletük, hogy mit lehetne a helyére tenni, építeni, vagy ültetni.


Virava.jpgVirava
(Výrava) – Címerganérakás. Erről talán nem is mondanánk többet.

11) IDEGENEK NAGYSZLOVÁKIÁBAN

A szlovákságnak minden igyekezete ellenére, létezése hosszú évtizedeiben végig meg kellett osztania életterét nem szlovák népekkel is. Ezek a népek nacionalista indíttatásoktól függetlenül is képesek voltak lenyomatot hagyni a szlovákokétól alapvetően elütő jellegükről.

Novoty.jpgNovoty (Novoť) – Jelen kutatómunkánk során először találkozunk olyan címeroroszlánnal, amelyet nem néztünk pestises gepárdnak. Rögtön gyanút fogtunk, hogy ha ebben nem a magyarok keze van, akkor csakis a lengyeleké lehet. És ismét nem tévedtünk.


Lőcse.jpgLőcse
(Levoča) – Szokásunkhoz híven egy ismerős címerrel búcsúzunk. Lőcse címerében azt láthatjuk, amint a cseh kétfarkú nyúl immár cseh és szlovák nyúlra kettéválva, ám az oroszlánjelmezt megőrizve próbálja szétmarcangolni, vagy legalábbis elmozdítani a magyar kettőskeresztet. Ha nem sikerül nekik, akkor majd kényszerből áthazudják szlováknak.

Felmerült bennünk, hogy mi magyarok adhatnánk szerencsétlen szlovák gyermekeinknek egy karikaturistát a Népszabadságból. Abban már úgysincs nagy jövő, esik a példányszám, biztos van egy szabad. Tótéknál pedig végtelen lehetőségek mutatkoznak ebben a szakmában. Elkészülhetne például egy kardfogú tigrises címer, hiszen kardfogú tigrist csak ősszlovák ember láthatott élőben. Ő mesélte el a későbbi civilizációknak, hogy milyen volt. Gyanúnk szerint viszont ezek a címerek úgy fognak végződni, hogy bejön a magyar Róbert Gida, és elmagyarázza a sarokban pihenő játékainak, hogy mit kéne csinálniuk, ha legközelebb hitelesebben szeretnének címeresdit játszani. Mindenesetre szerencse, hogy a szlovák himnuszt nem Levente Péter és Gryllus Vilmos szerezték.

Címkék: pina béna lopás szlovák zászló tót címer heraldika vexillológia

A bejegyzés trackback címe:

https://gyuloltellensegeink.blog.hu/api/trackback/id/tr24804187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Axel Westhoven 2012.09.27. 10:08:54

Szerintem ezek a települések az óvodai gyermekrajzverseny győztes munkáit tették meg címerüknek. Mindenesetre a tót néplelket mindegyik híven ábrázolja.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2012.09.27. 11:20:02

Jézus ereje, én zokogok a röhögéstől :D

Axel Westhoven 2012.09.27. 13:37:23

@speed: Én a facsúsztatós kompozíciónál röhögtem fel hangosan.

mirigy187 2012.09.27. 16:44:00

Tiszta lár púr lár :))

mirigy187 2012.09.27. 16:48:15

A szlovén favágó iszonyúan dühös, amiért neki csak ilyen piciny ló jutott, és dühében szétveri a szekercéjével a ruhaszárítót.

Kurva jó :))

komplikato 2012.09.27. 16:50:20

Azért a mostanság dúló új magyar címerek és zászlók is megérnek egy misét, kezdve a csepeli fehér ló fiával ...

Matróz Kommandó 2012.09.27. 17:16:37

Divény helyesen Dévény.

"szabad e Dévénynél betörnöm ..."
Ott lép be a Duna magyar területre.
www.hajoregiszter.hu/hajoadatlap/szent_istvan_exvercse_exzita_kiralyne_/52/260

teglagyar4 2012.09.27. 17:18:40

Magyarok!

Nagyon fontos dologban kérem a segítségeteket!
Az országra minden eddiginél nagyobb veszély leselkedik!
A MUNKANÉLKÜLI SZABADSZÁJÚ LIBERÁLIS BLOGGER RÓZSA MIHÁLY ISMÉT MEGPRÓBÁLJA MEGSZEREZNI A HATALMAT MAGYARORSZÁGON!!!
Az ellenség arca:
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg
Gondolom az szdsz 2002-2010 között tartó rémuralmára még mindenki emlékszik!!!
RÓZSA MIHÁLY MOST EZT PRÓBÁLJA MEG ÚJRA VISSZAHOZNI!!!

Tavasszal egy szdsz zászlóval jelent meg!!!!!!
Hogyhogy még mindig nem vetette ki az ország és a nép immunrendszere ezt a mocskot magából?!?!?!???

AMIÉRT PEDIG ÚGY DÖNTÖTTEM, HOGY EZT MEG KELL ÍRNOM A GYURCSÁNY FÉLE ÉHSÉGSZTRÁJK ALATT TÖRTÉNT!!!!!!!!

RÓZSA MIHÁLY A MUNKANÉLKÜLI SZABADSZÁJÚ LIBERÁLIS BLOGGER MEGJELENT A KOSSUTH TÉREN!!!!
kuruc.info/galeriaN/hir/ehesdk02.JPG
Nyilvánvaló, hogy itt akarja ÚJRA megalapítani a királyságát, és minden magyart elpusztítani!!!!!!!!!

Kicsit interneten utánaolvasva kiderül, hogy rózsa mihály a munkanélküli szabadszájú liberális blogger teljesen aktív és a hatalomba készül!!!!!

A leendő kabinet névsora is nyilvános már!
Demszky, retkes, magyar, kóka, fodor, ungár, horváth, mécs, tarján, kuncze!
Remélem ismerősen csengenek ezek a nevek!!

Ezért hívom most fel minden magyar figyelmét arra, hogy állítsatok meg rózsa mihályt a munkanélküli szabadszájú liberális bloggert!!!!!

Sokan kérditek, hogy hogyan?
Pusztítsátok a liberalizmust a mindennapjaitokban! Ne hagyjátok, hogy az emberek elfelejtsék rózsa mihály a munkanélküli szabadszájú liberális blogger 2002 és 2010 közötti ámokfutását!!!

Minden magyar fel a barikádokra, harcoljunk a liberálisok ellen!!!!!!!!!!!!!
Rózsa mihály a legveszélyesebb ember a Földön!

EMBEREK ÉBRESZTŐ!!!!!!!!

Sir Galahad 2012.09.27. 17:29:17

Kíváncsi volnék, mit szólna ehhez a detahó blog tótrajongó csehszlovák kémje :)

scsaba1 2012.09.27. 17:32:20

@Matróz Kommandó:

Hőőj, megjött az első nyelvtannáci.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Dévény

http://hu.wikipedia.org/wiki/Divény

AbuBakr 2012.09.27. 17:39:13

a blog.hu blogszféra messze legnívósabb blogjának egy kimagasló gyöngyszeme ez a poszt!

an hero please 2012.09.27. 17:45:22

Index címlap! Incoming shitstorm in 3... 2... 1...

Ottó Pál 2012.09.27. 17:49:27

Inkább Paul Lendvai dokumentumfilmjével kéne foglalkozni arról, hogy Magyarország kiírja magát a Európából! Az ilyen bejegyzések őt igazolják.

scsaba1 2012.09.27. 17:49:40

Egyébként Virava címere nagyon sokáig versenyben volt mint szlovák állami címer (jól tükrözve a szlovák néplelket), de megijedtek az egyéni gondolatoktól, így inkább a mi címerünk felét lopták el, és festették kék-fehér-pirosra. Tulajdonképpen ez a még a ganérakásnál is jobban tükrözi a szlovák néplélek sajátosságait.

scsaba1 2012.09.27. 17:50:42

@Ottó Pál:

Ezért tart itt a zország...

Styxx 2012.09.27. 17:50:44

megaszkaja lolszkaja. Pöstyén címerét simán kölcsön lehetne adni meglegolimpiához.
Egyébként viccen kívül (tudom, hogy ez is az) hogy születtek ezek a heraldikai remekművek? A kilencvenes évek elején Meciar kibulizta valami spanjának, hogy gyártson le egy sorozatot, vagy korábbra datálhatók eme bűbájos partedli-minták?

nemorino 2012.09.27. 17:54:17

Az első rész telitalálat volt, a 2-3. viszont erőltetett. Nem mondom, vannak gyöngyszemek ebben is, de a túlnyomó többség semmivel nem rosszabb, mint a mieink.

an hero please 2012.09.27. 17:57:03

@Styxx: Eltévedtél ha azt hiszed, hogy vicc blogon vagy.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.27. 18:37:51

@Ottó Pál: Na ne röhögtess. Az ő Európájából minden normális kiiratkozna.

vmalcsik 2012.09.27. 18:39:46

@nemorino: Magyarországon a címereket csak heraldikához értő tervező tervezhet. Figyelembe kell venni a heraldika 6-700 éves hagyományait. A szlovák " címerek" egyáltalán nem felelnek meg ezeknek az évszázados szabályoknak! Mutass nekem egy 1990 utáni falu címert ami nem felel meg a heraldikai szabályoknak?

komplikato 2012.09.27. 19:21:17

@Sir Galahad: Ez kissé gonosz, pláne annak fényében, hogy elég sok posztja a kamu Szlovákia történelemről, kamu népviseletről és hasonló elmés dolgokról szólt nála. :)

@vmalcsik: Csepel új címere? Kb, pont olyan Móricka ábra mint ezek itt fent.

scsaba1 2012.09.27. 19:40:49

@Styxx:

Ez nekem is eszembe jutott, annak ismeretében, hogy egy városi legenda (vagy nem legenda szerint), a Kádár-papírhúszason terpesztő aligruhás férfialakot is kiválasztotta egy melegszervezet a címerének.

Ez is annyira kínálja magát, ahogy a meztelen, szőke hajú tót legény áttör az előítéleteket jelképező felmosófán.

Beygir Gücü 2012.09.27. 19:47:10

Eddig kellett várnom, hogy megtudjam, hogy a teszkós nejlonacskó alján lévő, a csomagolóanyag környezetbarát mivoltát jelképező ábra valójában Fenyőháza címere. Hiába, holtig tanul az ember.

scsaba1 2012.09.27. 20:13:00

Másrészt csak nekem tűnik fel, hogy nem működik valami jól a szlovák duplagondol, mert a címerek egy jó részében még mindig megfigyelhetőek a magyar nemzeti színek, magyar motívumok, magyar népviselet. Például ugye Biharó címere, ahol ugye világosan látszanak a piros-fehér-zöld alapszínek, ill. a magyar népviseletre jellemző keskeny karimájú kalapot, mellényt és a polgárosodó parasztságra jellemző cipőt visel a címeralak. (A legszebb az lenne, ha csizmát viselne)

Míg ugye a szlovák népviselet legfőbb eleme a széles karimájú Cirbolya-Borboja kalap, meg a szíjas bocskor, amit legjobban Kralovan címerében lehet meglátni.

objekt678 2012.09.27. 20:13:29

Ti soha nem tudtátok, hogy hol kell leállni.
Évezredek óta úgy éltek, hogy beterveztétek a veszteséget.
Legutóbb ez majdnem nagyon nagy volt.
Jelen cselekedeteitekbe nem számítottatok be egy "globális" ellenállást.
Jó, Ti kiszsidó szarkeverők vagytok, nem éritek fel ésszel, hogy a saját vesztetek okozói vagytok.
Aki keresi a bajt, az meg fogja találni.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2012.09.27. 20:14:20

Mivel már két rész volt, nagyot kellett alkotni, hogy mókás legyen ezúttal is. A feladatot sikeresen végrehajtottátok, köszönöm a vidám perceket.

vargánya 2012.09.27. 20:39:56

@Ottó Pál: Paul Lendvait (mi is volt az eredeti neve?) csak a saját gyűlölete "igazolja".

nemorino 2012.09.27. 21:19:58

@vmalcsik: Települések heraldikájával nem foglalkozok, csak középkori családokéval. Elmondanám, hogy a magyar városi/családi címerek nagy többsége nem felel meg a klasszikus heraldikai szabályoknak. De mivel megvan Hoppál Dezsőtől A történelmi Magyarország vármegyéinek címerei, abból a kedvedért lássunk pár klasszikust.

Árva vármegye: www.magyarvagyok.com/media/c_img/1/1/Arva-105-6761.jpg A maci elindult a málnást keresni, de a fenyvesbe tévedt.
Bihar vármegye: www.nemzetijelkepek.hu/pictures/megye/hajdu.jpg (a jobb oldali) Három döglött hal a nádasban, fölöttük lebegő búzakévével és szőlőfürttel.
Fogaras vármegye: lh6.ggpht.com/_aWTFTq88zvQ/SwBindL0yNI/AAAAAAAAAnY/HaeA1ADfekM/Fogaras_v%C3%A1rmegye_c%C3%ADmere.jpg Az csónakban álló magyar vitéz karddal támad a babérkoszorúval védekező törökre.

És ezek klasszikus címerek, nem új kreációk, mégis elgúnyolódhat rajta egy francia, vagy angol szakértő.

facsig 2012.09.27. 21:46:10

Takarodj a a bárgyú spamoddal te ökör troll!!!

facsig 2012.09.27. 21:47:38

Ja ez a teglagyar4-nek szólt, a többiektől elnézést.

vmalcsik 2012.09.27. 22:03:50

@nemorino: Árvát és Bihart szerintem még könnyű lenne megmagyarázni. Szerintem nagyjából ez igaz mind a 72 (64) vármegyénkre. Fogaras ugyebár újkeletű vármegye. Szászföld része volt 1882-ig. A szászokat kellene megkérdezni, hogy mit alkotott az a szegény török, hogy beemelték címerükbe:) A lényheg, hogy a legtöbb magyar vármegye, város és -mostanában- a falvak is a hozzájuk kapcsolodó történelmi eseményről, korábbi földesuruk vagy a falu valamely jellegzetes épülétéről, termesztett növényéről stb kapják a címerüket. Ilyen szempontból még fényévekkel jobban állunk mint szerencsétlen északi szomszédaink, akik megtagadták a múltjukat és kénytelen kelletlen kitaláltak szép mondókákat.

Sir Galahad 2012.09.27. 23:22:27

@komplikato: Ennyi gonoszság szerintem néha kell :)

butatót 2012.09.27. 23:40:22

Nem igazán érzek igazságot abban, hogy a szlovákok igyekeznek minden heraldikai szimbólumot szlováknak hazudni. Legjobb példa a szlovák állami címer:
hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Coat_of_Arms_of_Slovakia.svg&page=1&filetimestamp=20120912055859
Majdnem minden szlovák rávágja, ha kérdezed, hogy a hármashalom a Tátra, Fátra és Mátra jelképe. Az, hogy a Mátra jelenleg is magyar területen van, pont leszarják. A kettőskereszttel hasonló a helyzet. A vadabbak szerint Szent István vette át (!) a Nyitrai Fejedelemség szimbólumai közül, a mérsékeltebbek szerint ez a kereszt mindig a Dunától északra eső területek jelképe volt Magyarországon belül.

butatót 2012.09.27. 23:42:55

@butatót:
A címer annyiban szlovák, hogy a Szabadságharc ellen ellenforradalmat hirdető "Szlovák Nemzeti Tanács" (voltak vagy tízen összesen), jobb híján ezt választotta címernek, csak előtte a nagyszláv színekre festette át.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.09.28. 15:41:19

@nemorino:
Ezek a címerek közül sajnos egyikben sem látok sáskát, ganérakást, legófenyőt, vagy valami egyéb, hasonlóan nemes dolgot. Ha állat van bennük, az annak az állatnak néz ki, aminek szánták, ráadásul nem egyensúlyoz egymáson koronát, holdat, krumplihámozót, akármit. A lebegés egyáltalán nem vét a heraldika szabályai ellen, sokkal inkább gáz, ha minden alá talpazatot erőltetnek. Kiváltképp, ha aztán az állat (pl. a gumicukor alakú róka) mégse azon áll, hanem inkább lebeg.

@butatót:
A kettős kereszt kb. 6 ezer éves jelkép, így végső soron mindenki a Közel-Kelet első lakóitól vette át. Vitázni legfeljebb azon lehetne, hogy ki hol, mikor és közvetlenül kitől vette át. A mérsékeltebbek rendkívül jól tájékozottak lehetnek, mert a történészek sajnos nem tudnak "a Dunától északra eső területek" közigazgatási egységről Magyarországon belül. És ami nincs, annak valószínűleg jelképe sincs. Habár ez utóbbira a szlovákok 1993 óta próbálnak rácáfolni. Csak az Istenért, legalább ne lengyelül beszélnének!

scsaba1 2012.09.28. 20:16:08

@butatót:

Ennél diplomatikusabban meg sem fogalmazhattad volna a lopás fogalmát.

Másrészt eléggé nagy szegénységi bizonyítván egy népről, hogy annak népnek az egyik legfontosabb jelképét választják (jobb híján, persze), akikkel _szemben_ kétségbeesetten próbálják meghatározni a saját identitásukat.

Azért elképzelem, ahogy '48-ban Kossuthék kétségbeesetten ötletelnek a tölgyfaasztalnál, hogy mi legyen a osztrákoktól függetlenedő Magyarország egyik jelképe, mire valaki bedobja:
Te, figyeljetek má', mit szólnátok egy kétfejű sashoz? A lába lenne fehér, a teste zöld, a feje meg piros...

butatót 2012.09.28. 20:39:43

@Gudea enszi: @scsaba1:
Ahogy írtam, ez őket egyáltalán nem zavarja. Szó sincs róla, hogy kétségbeesetten próbálnának bizonygatni bármit is. Meg vannak győződve róla, hogy nekik van igazuk.

"Csak az Istenért, legalább ne lengyelül beszélnének!"
Ezt azért ugye te sem gondolod komolyan? A szlovákhoz a lengyelnél még a horvát is közelebb áll.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.09.30. 18:47:55

@butatót:
Aki nem kétségbeesetten bizonygat, hanem meg van valamiről győződve, az nem így néz ki. Az ugyanis konfliktusban nem dühöngő, hanem fölényes, továbbá nem az ellenségéről másolja a címerétől a kormányzati kommunikációjáig az összes dolgát, hanem a saját útján halad.

"A szlovákhoz a lengyelnél még a horvát is közelebb áll."
A nyelvi viszonyok nem alkalmazkodnak ám ahhoz, hogy Horvátországban már jártál kirándulni, Lengyelországban meg nem.
A szlovákok megértik a folyamatos lengyel beszédet, innentől fogva nem indokolt két külön nyelvről beszélni, legfeljebb egyazon nyelv két nyelvjárásáról. A jugoszláv nyelvjárásoktól (pl. horvát) egy picit távolabb állnak, de hát ez szinte olyan, mintha a mezőségi és a palóc nyelvjárás távolságát vizsgálnánk az irodalmi magyartól.

Alexi Borzovan 2012.10.01. 11:40:45

Ó, olyan cukik! Árad belőlük a gyermeki ártatlan képzőművészeten kívül egyfajta benetton-fíling is. Nem mondanám, hogy ezek szarok, mert távolról sem azok. Inkább olyasmik, amit a 12 éves lányom rajzolt volna, ha unatkozik rajzórán. Csakhogy nincs semmilyen lányom (sajnos). És olyan, hogy "szlovák", olyan sincs. Meseország mesenemzetének mesecímerei.

Aureliano Buendía 2012.10.05. 22:51:01

A négy (és fél) éves unokahúgom tényleg ilyeneket rajzol.
De ne feledjük, a néppé(?) bálás rögös ösvényén a tótok még tényleg az első, botladozó gyermeki lépéseket teszik.
A Magyar Ember pedig nem tehet mást, mit jó szülőként elnéző mosollyal nyugtázza az első megbotlásokat.

Majd később jön a nevelő célzatú seggrecsapás, de azt is az ezernél több évünk bölcs tapasztalásával tesszük.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.10.07. 00:32:45

Nem tudjuk, mi történt Onça Pintada hozzászólásával, miért tűnt el, azonban annyira hasznos és érdekes, hogy pótoljuk. Egyúttal köszönjük neki a hiánypótló adatokat! Szinte látjuk magunk előtt a Lajcsi Dáridóra önfeledten mulató 40+-os, házaspárokat, ahogy a faasztalnál ülve, merev kézzel, ütem mellé tapsolva, faarccal szórakoznak ezekre a községi himnuszokra.

Onça Pintada 2012.10.03. 0:10
Szlovákiában léteznek hivatalos községi himnuszok is. Az alkotmányban a címer és a zászló mellett a községi önkormányzatoknak lehetőséget adtak saját himnusz adoptálására is, bár csak néhányról tudok (2888 községből talán néhány tucatnak lehet himnusza). Íme néhány gyöngyszem közülük:

Madunice - Vágmedence: www.madunice.sk/madunicka-hymna.phtml?id3=62018 (videóval)

Radava - Rendve: www.radava.sk/lyrics/hymna.mp3

Vyšný Slavkov - Felsőszalók: www.vysnyslavkov.sk/images/hymna-vs.mp3

Ladomerská Vieska - Ladomérmindszent: www.ladomerska-vieska.sk/files/Hymna%20Viesok%2064kbit.mp3

Vágvörösvár - Červeník: www.cervenik.sk/download_file_f.php?id=112896

A Fehérlófia-címer egyébként ekét vagy csoroszlyát (?) ábrázol, amik egy csomó régi falupecsétben (18-19. századi) szerepeltek, a hagyományokhoz ragaszkodó Szlovák Belügyminisztérium Heraldikai Bizottsága így aztán beleerőltette minden harmadik község címerébe. Ez a hivatal dönt egyébként ezekről a csodás községcímerekről, az önkormányzat csak ajánlást tehet. Egy csomó magyarlakta községet például köteleztek a címerváltoztatásra, ha a választott jelkép túlságosan zavarta őket:

Két példa a Komáromi járásból:

Ekel - Okoličná na Ostrove:
eredeti:
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Ekel-c%C3%ADmer.JPG

jóváhagyott:
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Ekel-c%C3%ADmer_%28%C3%BAj%29.gif

Csicsó - Číčov:
eredeti:
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Csics%C3%B3-c%C3%ADmer.gif

jóváhagyott:
commons.wikimedia.org/wiki/File:Csics%C3%B3001.JPG

979122 2012.10.16. 17:47:36

@Selkath - Nightwish rulez!: hatéves... nekem van. hatéves :-)

gabesz7004 2012.10.26. 09:50:15

Nemesludrova nekem tetszik! Luther rózsa és piros-fehér-zöld színek, igazán szép! Bátyok és Hazslin címerén besírtam. Zseniálisak! Tótprónára lenne egy javaslatom, hogy valós címer legyen: upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/8/83/Pronay.jpg/250px-Pronay.jpg Ugyan ő sem szlovák, de legalább létezett, a szlovák oroszlánnal és gumicukor rókával ellentétban.

Onça Pintada 2012.12.17. 18:33:05

Szlovákiában léteznek hivatalos községi himnuszok is. Az alkotmányban a címer és a zászló mellett a községi önkormányzatoknak lehetőséget adtak saját himnusz adoptálására is, bár csak néhányról tudok (2888 községből talán néhány tucatnak lehet himnusza). Íme néhány gyöngyszem közülük:

Madunice - Vágmedence: www.madunice.sk/madunicka-hymna.phtml?id3=62018 (videóval)

Radava - Rendve: www.radava.sk/lyrics/hymna.mp3

Vyšný Slavkov - Felsőszalók: www.vysnyslavkov.sk/images/hymna-vs.mp3

Ladomerská Vieska - Ladomérmindszent: www.ladomerska-vieska.sk/files/Hymna%20Viesok%2064kbit.mp3

Vágvörösvár - Červeník: www.cervenik.sk/download_file_f.php?id=112896

A Fehérlófia-címer egyébként ekét vagy csoroszlyát (?) ábrázol, amik egy csomó régi falupecsétben (18-19. századi) szerepeltek, a hagyományokhoz ragaszkodó Szlovák Belügyminisztérium Heraldikai Bizottsága így aztán beleerőltette minden harmadik község címerébe. Ez a hivatal dönt egyébként ezekről a csodás községcímerekről, az önkormányzat csak ajánlást tehet. Egy csomó magyarlakta községet például köteleztek a címerváltoztatásra, ha a választott jelkép túlságosan zavarta őket:

Két példa a Komáromi járásból:

Ekel - Okoličná na Ostrove:
eredeti: hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Ekel-c%C3%ADmer.JPG
jóváhagyott: hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Ekel-c%C3%ADmer_%28%C3%BAj%29.gif

Csicsó - Číčov:
eredeti: hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Csics%C3%B3-c%C3%ADmer.gif
jóváhagyott: commons.wikimedia.org/wiki/File:Csics%C3%B3001.JPG