Gyűlölt Ellenségeink

Az alkalmazott nemzetkarakterológia vezető szakmai műhelye.
A világ népei hamis előítéletektől mentesen, a tények és összefüggések tükrében. Minden, amit a másoknak és önmaguknak hazudozó, politikailag korrekt szemforgatók sosem mondanak ki.

Komoly? Vagy vicc?
Vagy mégis komoly?
Hát mit fognak ehhez szólni mások?!

Állandóan időszerű

Ha nem egyértelmű, hogy hol jársz, olvasd el a tudományos alapvetést!

A gyűlölködés szakmódszertana

Ha nagyon gyűlölöd bármilyen csoport tagjait, vagy a többi kommentelőt, vagy egy részüket, add ki magadból a személyeskedőposztban!
Gyűlöllek te rohadék...! - személyeskedőposzt

Gyűlölködj a Fácsén!

Innen gyűlölködtök

Friss hozzászólások

  • Nemvoltjobbötletem: Jöhetne már lassan Afrika, kíváncsi vagyok mit hoztok ki belőle (2019.08.04. 13:08) Mi ilyen Európát akarunk
  • Cardinalis: @Natalie Portman: Respect! (2019.05.24. 02:38) A szlovákok
  • D3D: Most jutott el hozzám a poszt. Én éltem ott, minden szó igaz. (2018.11.27. 18:12) Az ausztrálok
  • Frick László Intézet: A pincében lakó osztrák lányról nekem nem az Amstetti Rém áldozata ugrott be, sokak laknak szuteré... (2018.09.23. 08:30) A svédek
  • Albu: indavideo.hu/video/Csibesz_-_Gigolo web.archive.org/web/20110321052930/https://mulatos.blog.hu/201... (2018.07.24. 14:51) Fos zenék egykori gátlástalan kirablóinktól - Vendégposzt
  • Atti Békási: @dr. Trebitsch: Sajnos nem olvastam el hamarabb a hozzászolását,így ugyanerre hívtam fel a figyelm... (2018.06.08. 06:58) A demokratikus Ausztria, ahol már semmi sem emlékeztet a náci múltra
  • Flat Eric / sta prest: @pixelpiréz plüssvitéz: Maraggyá má kiskancsó! Azé bazmeg, mer nemtucc ennyit eccerre elovasni, m... (2018.03.07. 15:49) Az osztrákok

Az ígéret földjének eldorádói - I.

2012.10.26. 17:53 - Kurtz ezredes

1228809707179_us_backyard1_24.jpgKorábbi posztjainkból már betekintést kaphattatok Michigan és Kalifornia szédítően csodálatos és egyedülálló városépítészetébe. Mindkettő volt annyira visszataszító, hogy kötelességünknek éreztük tovább nyomozni az ügyben, és ismét nem kellett csalódnunk. Ez a toleráns, mosolygós, liberális, demokrata ország mutatott még nekünk néhány hasonló metropolist, amelyek végtelen egyhangú, stílustalan rondaságukban arra az egyre biztosan jók, hogy megértessék végre a Magyar Emberrel páratlan értékeit és hatalmas szerencséjét.

Hazánk pazar fekvésű és elképesztően gyönyörű fővárosát minden évben rengeteg amerikai turista lepi el, így muszáj nekünk is viszonozni ezt a kedves vendégeskedést. A repülőjegy azonban drága, a kedves, szövetséges vendéglátó pedig nem biztos, hogy beenged remek kis országába, így jóval egyszerűbb és praktikusabb a mi segítségünkkel megismerni ezt a Csodát. Mélyedjünk hát el kissé az amerikai városépítészet messzeföldön híres megoldásai közt! Ezek azok a szörnyűségek, amelyeket kis szerencsével sosem kell majd élőben látnunk.

6136060667_85d10186b5_b.jpg

Illusztrációnak legyen itt a festői Minneapolis madártávlata…

Tisztázzuk rögtön az alapokat! Amerikai városok igazából nem léteznek. Egyetlen amerikai város van, amelyet a szűk 10 millió négyzetkilométeres területen meglehetősen sokszor sikerült felhúzni, garantálva ezen fantasztikusan sokszínű olvasztótégely döbbenetesen kiábrándító egyhangúságát. Kiválóan modellezhetjük azonban ezt a sablont. Gondolatban építsük fel először az aprócska belvárost! A sivár, rácsszerkezetű alapot nevezzük nagyvonalúan sakktáblának. Mivel könnyen előfordulhat, hogy sakktáblát egész államokon vagy tájegységeken át nem találni a tengerentúlon, jóval praktikusabb egy gofrit szerezni valahonnan. Átlósan töltsük fel minden második sor kockáit juharsziruppal, ami a kockaépületeket és felhőkarcolókat szimbolizálja. Az üresen maradt átlókba ezután öntsünk cukorral gondosan elkevert, habosított műanyagot! Ezek a szabadtéri autóparkolók. Kész is. A remek városmakettet pedig ne dobjuk egyből a szemétbe, hiszen bármelyik amerikai szívesen fogyasztja majd ezt a remek desszertet!

6136058369_96515a0f30_b.jpg

…mindez a másik oldalról. Lenyűgöző építészeti megoldások, egységes stíluskép, és olyan épületek, amelyek mellett a Petőfi híd budai hídfőjénél is Firenzében éreznénk magunkat.

Magyarként külön érthetetlen, de az amerikai városok legfontosabb fejlődési tulajdonsága, hogy régen sokkal rondábbak voltak még a mai állapotuknál. Ez a Budapesthez képest fordított történeti sík mindig lebegjen a szemünk előtt! Tömegközlekedésük nincs. Nem kell kommentben okoskodni, hogy de igenis van, mert nincs. Ha egy nyolcmilliós nagyváros járatsűrűségét Paks meg Gyula volánbuszai is meghaladják, akkor nincsen tömegközlekedése, és pont. Ne keresse senki az elővárosokat se, mert ezekről akkor írunk posztot, amikor Érdről útikönyvet. Mindenhol ugyanazok a krepp-papír házak, ugyanazok a zsákutcák, olyan egyediség, hogy egy kínai lakótelepen könnyebb megtalálni az otthont. No, de elég az általánosságokból, hiszen általánosítani szerintük sem szép dolog. Nézzük a konkrét bizonyítékokat! Milyen is a Nagy Amerikai Álom éberen. Idegenbe származott, ékezet nélküli exhonfitársaink ezt próbálják nekünk csodálatosként beadni, Budapest ellenében…

Boston

Ugye emlékszünk még egyik legkedvesebb népünkre, az írekre? A burgonyavész által megtizedelt ír túlélők kénytelen-kelletlen hajóra vonszolták magukat, majd valósággal elözönlötték ezt a hajdan szebb napokat látott kontinenst. Gondolnánk, hogy a terméketlen, élhetetlen szigetüket otthagyva elfelejtik a guinnessmámorban felhúzott esős, hideg, rideg, kietlen és ronda vöröstéglás Dublint.

338814759_fffb984453_b.jpg

Erre mi történik? Az óceán másik felén guinnessmámorban felhúzzák az esős, hideg, rideg, kietlen és ronda vöröstéglás Bostont. Bravó, ezért tényleg megérte hetekig hánykolódni a viharos óceánon, ti kretének…

13.jpg

A régi szép Birm… izé, Boston! Ez itt az ősi városka egykori közepe…

3381963193_9c4a20f62d_b.jpg

A magasvasút, nevéhez méltóan  nagyban emelte a város már eleve magas színvonalát…

3382762764_45494e73d2_b.jpg

Boston, szikrázó napsütés, a vörös, ír frizura még mindig tartja óhazai sütöttségét…

11.jpg

A ronda, régi épületek is elmúlnak egyszer…

12.jpg

Átadják a helyüket a ronda, új autópályának…

tumblr_mbsc8iCWLV1rid0xco1_1280.jpg

A modernizált Boston maga mögött hagyta a nyomort: A régi városháza új épületbe költözött, és erre a huszonöt év múlva megszülető szlovák parlament is felfigyelt.

Chicago

Zűrös hírneve és szélviharai ellenére igazi kakukktojás, mert amerikai szinten kirívóan gyönyörű belvárossal büszkélkedhet.

3549320109_2fcc11a48f_b.jpg

Persze azért itt sem feledkeztek meg a valódi szépségről, és a folyópatakpart ügyes kiaknázásáról.

3549323061_198acfe6b6_b.jpg Csodáljuk meg ezt a nagyvárosi hidat, a világ egyik leggazdagabb országában! 1955-öt írunk, még öt évet kell várni, amíg a jóval csóróbb Magyarországon lebontják az ennél sokkalta hosszabb és jóval kevésbé ocsmányabb Kossuth hidat, amiért nem kellően szép.

3552707768_68a667ab03_b.jpg

Na mi lehet egy amerikai nagyváros belvárosi folyópartján? Igen, autóparkoló vagy autópálya. Kellő zsenialitással a kettő összevonható…

eljunction.jpg

Azért Chicagoban nem minden csupa autó, gondoltak a tömegközlekedésre is. Itt éppen szervesen a környezetébe illő módon alkalmazzák ezt a csodás módszert.

4005938057_313267c3ec_b.jpg

Remek lehet itt élni, úgy szégyelljük, hogy nekünk csak béna villamosok jutottak.

Dallas

Szintén üdítő kivétel a sok vöröstéglás borzalom közt. A gyerekkorunkból jól ismert főcímzenére rengetegszer láttuk már ezt a szerteszét hagyott „Hotel társasjátékot”. Annyira nem is ronda, főleg a többihez képest. Na és mit tesznek ezek a szerencsétlenek a nagyon kevés olyan városukkal, amely nem érdemli ki csípőből az ocsmány jelzőt?

Dallas1.jpg

Szépen meghagyják közepén a patakpartot, így ni. Persze annyira kötődnek a természethez, hogy nem viszi rá őket a lélek mesterségesen belerondítani. A kép készítésnek helye nem valami 10 km-re levő ranch volt egy hatalmas teleobjektívvel, hanem a közel hatmilliós Dallas-Fort Worth metroplex élő szíve és legbelsőbb zöldterülete, a Trinity Green Belt River Park.

redevelopment-trinity-river-TrinityAerial-400px.jpg

Nálunk is folyósítani kellene a Rákos patakot és parkosítani az árterét – természetesen mindkettőt csak szóban – és máris lenne egy ilyen pöpec kis közösségi terünk.

Pittsburgh

Üdítő mélypontként ne feledkezzünk meg az Egyesült Államok Ózdjáról! Ez a vállaltan legrondább városok közé tartozó felhőkarcolós ipartelep száz éve úgy nézett ki, mintha Ózdot, Diósgyőrt, Sztalinvárost, Katowicét és Karl-Marx Stadtot egybegyúrták volna a fénykorát élő Liverpoollal és Manchesterrel.

5362580399_76136168e8_b.jpg

Íme, az ipartelep panorámaképe száz évvel ezelőtt…

r013BHSMFortPittPittsburghPointca1945.jpg

A folyók városaként emlegetett Pittsburghben a folyópart Amerikában szokásos, hangsúlyos szerepet kap. A város elvileg legértékesebb területén egy bájos teherpályaudvart figyelhetünk meg, tündéri raktárépülettel.

Az ötvenes években sajnos nem kerülhette el sorsát, lebontották…

PGHV-938-Point-1954554.jpg

…hogy a helyét átvegye...

PGHV-933-Point-from-Grant-Bldg556.jpg

...egy hasonlóan bájos autósztráda, a hozzá illő parkolóval. Húsz évvel később az önkormányzat hirtelen megtalálta a fűmagokat is.

4672242836_d7a58ca181_b.jpg

Kialakítva ezzel Pittsburgh eddigi legvonzóbb arculatát. Ugye látjuk? Ez a mostani itt, a kész állapot. Az abszolút végpont a szépségskálán, amit egy ronda amerikai nagyváros el tud érni. Egyúttal figyeljük meg a város összetéveszthetetlen egyéni látképét, amelynek segítségével könnyedén különböztetjük meg például Dallastól!

4613052419_aba9942c07_b.jpg

Végezetül korzózva egyet a folyóparton, ez a szépség fogad bennünket. A lenyűgöző építészeti kép és kamiondepó mellett felhívnánk a figyelmet a takarékos, toronytalan amerikai templomra.

A képek forrása, és további rémségek: itt

Folyt köv...

Címkék: amerika pina angol proli frusztráció komplexus kilátástalanság kisebbrendűségi komplexus általánosítás szakmódszertan felsőbbrendűségi komplexus sztk rendelőintézet

A bejegyzés trackback címe:

https://gyuloltellensegeink.blog.hu/api/trackback/id/tr384870014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabesz7004 2012.10.26. 18:33:18

A fentiek közül csak Pittsburgben jártam, tényleg tiszta Diósgyőr. Vannak szép amerikai városok, például Keszthely vagy Kaposvár! :D

gabesz7004 2012.10.26. 18:39:13

Ja a gofri nagyon találó, hisz a belgák (ha lennének ugye!) nemzeti (lol) büszkeségéről van szó, már pedig az amerikai városok pont úgy néznek ki mint, Brüsszel, vagy a német Hága és Amszterdam. Vörös téglák, mintha a vakolatról nem hallottak volna.

Electric Sheep 2012.10.26. 18:44:13

Ez jó volt! MÉG! MÉG! MÉG!

Apropó:
"I have just returned from Boston. It is the only one thing to do if you find yourself up there."

Azaz: Épp most jöttem vissza Bostonból. Ha odavetődsz, mást úgysem tudsz csinálni.

(Fred Allen amerikai komikus)

BZ1975 2012.10.26. 19:39:27

Chicago Oak Park-ja, benne Wright préri házaival, na az nagyon tuti. No meg Wright munkássága 1900–1950 között. előtte elcsépelt viktoriánus, utána meg esetlen futurisztikus dolgokat csinált. Szóval ő és köre építészete jó az egyesült államokban, a többi felejthető.

thagy 2012.10.26. 20:13:57

Sírok és nevetek... gyűlöllek és szeretlek.
Kár, hogy pont azokhoz nem jut el az üzenet.

BZ1975 2012.10.26. 20:29:09

ezek igazából ilyen valós Sim City-k : )

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.10.26. 21:41:12

@BZ1975: talán inkább sin city-k.
i have just flown from baltimore, and boy, my hands are tired.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.10.26. 22:01:17

én atlantában voltam, ne fáradjatok képek keresésével, pont ilyen, mint ezek, azzal, hogy a belváros megismétlődik egyszer kb. 20 km-re északra az eredeti belvárostól, lol.

mizrolist 2012.10.27. 18:09:43

Én csak azt nem értem, mit keres az utolsó képen az Erzsébet-híd?

Alexi Borzovan 2012.10.28. 19:51:39

@mizrolist:
Hehe, nekem is ez volt az első gondolatom, mikor megláttam a képet... :DDD

Nekem amúgy az amerikai nagyvárosokkal egyetlen bajom van, hogy ISZONYÚAN NAGYOK! Egyszerűen borzasztóak a méreteik! Miért? Ezek nem tudnak csak nagy, meg még nagyobb dolgokban gondolkodni, a'la Szovjetunió! Nem azt mondom, hogy mindenütt Székesfehérvár (a KEDVENC) méretű városok épüljenek, de ez azért már nagyon sok. El nem tudom, képzelni, hogy lehet élni egy 17 milliós New Yorkban (elővárosokkal együtt), mert szerintem baromira élhetetlen. Szeretnék eljutni az USA-ba, mert érdekel az ország, mint turistát, de ezeket a baromállat megalopoliszokat legszívesebben csípőből elkerülném (nem úszom meg, a gép a Kennedyn száll le, sajnos...)

Sadwick 2012.10.29. 10:41:00

@gabesz7004: Amúgy Pittsburgh eredeti neve Fort Duquesne volt, mérete pedig megegyezett a képeken a két folyó találkozásánál, a hidak között lévő kis facsoportéval, ott volt a francia erőd... Az alaprajza ma is megtekinhtető (Google Maps-en is).

Sadwick 2012.10.29. 10:49:31

...tehát nem igaz hogy nincs történelmi városmagja! Ott van egy 250 négyzetméteres füves terület formájában! :)

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2012.10.29. 13:19:32

Ismét remek írás, köszönöm. Mivel Kurtz ezredes felhívta a figyelmet, hogy kötözködni nem érdemes, azért megteszem: 2 azaz 2 nagyvárosban a több tucatból azért van viszonylag jó hálózatú, de kissé lepukkant tömegközlekedés: Az élhetetlen New York, és a normális emberek által lakhatásra alkalmatlan területen felépített San Franciscóban.
Ez a két kivétel semmit nem von le a cikk szokásos igazságából.

El Hombre Muerto 2012.10.30. 00:17:42

Ha ezeket a városokat porig bombáznák, csak szebbek lennének tőle.

Én_vezettem_? 2012.10.30. 16:41:13

uuu... nagyon epic, én Dallasban voltam, emlékszem nem hittük el amit láttunk... illetve amit nem láttunk.
Azt hiszem mindenkinek látnia kell a híres Kennedy Memorialt, a város egyik turista látványosságát:
workbench.cadenhead.org/news/2882/remembering-kennedy-memorial
A reptérről a kisbuszon beszélgettünk egy kedves helyi lánnyal, hogy mit érdemes megnézni. "Szerettek shoppingolni?" kérdezte lelkesen. "Hááááát, nem igazán..." 5 perc csend :)))))
Dallas tényleg legdurvább, Európában ezt a valamit nem neveznénk városnak, az tuti....

gabesz7004 2012.10.31. 21:33:15

@HZ: Aha, főleg az összevissza tekergő metró, aminek jó ha a fele működik általában. Meg ha el akarsz jutni South Ferrybe, akkor az első 3 kocsiban kell lenned, mert a többi nem fér a megállóba! :D

danesdzsu2 2012.11.05. 11:03:57

@Selkath - Nightwish rulez!: Fehérvár egy élhetetlen, ronda, rüszmeteg kelés a nemzettesten. Talán még Miskloc is megveri. Nem hiszem, hogy létezik ember, akinek komolyan a kedvence lehet.

Ottó Pál 2012.11.08. 17:10:07

Bezzeg a romhalmaz butapest sokkal szebb. Mantrázzátok csak Viktor királyt!

Ottó Pál 2012.11.20. 12:32:05

Látom végre megszűnt ez a blog.

Nigga Boy 2012.11.22. 08:08:06

Happy Thanxgeeveen mothafuckaz

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.12.06. 12:06:09

Már pár éve a családom és barátaim egy része azzal eszik a lelkem, hogy mért nem kötözöm ki a festő Chicagóba? Azt szoktam mondani, azért mert már voltam ott! Nem nagyon értik...

Noname Watanabe 2013.01.28. 18:07:03

Ezzel az erővel maradhattak volna a bőrlegginges-ágyékkötős, bölényhajkurászó indiánok is a kontinens urai, az ő sátortáboruk legalább annyira megérdemelné a "város" jelzőt,mint a fent említett metropoliszok.