Gyűlölt Ellenségeink

Az alkalmazott nemzetkarakterológia vezető szakmai műhelye.
A világ népei hamis előítéletektől mentesen, a tények és összefüggések tükrében. Minden, amit a másoknak és önmaguknak hazudozó, politikailag korrekt szemforgatók sosem mondanak ki.

Komoly? Vagy vicc?
Vagy mégis komoly?
Hát mit fognak ehhez szólni mások?!

Állandóan időszerű

Ha nem egyértelmű, hogy hol jársz, olvasd el a tudományos alapvetést!

A gyűlölködés szakmódszertana

Ha nagyon gyűlölöd bármilyen csoport tagjait, vagy a többi kommentelőt, vagy egy részüket, add ki magadból a személyeskedőposztban!
Gyűlöllek te rohadék...! - személyeskedőposzt

Gyűlölködj a Fácsén!

Innen gyűlölködtök

Friss hozzászólások

  • Gesta9323: Az osztrák Freud! Na, menjetek a p.csáb@… :D (2020.07.07. 20:28) Az osztrákok
  • Zsolt Máté Papp: @Egysenki: NEM, NEM és NEM! Te pont annak a sterilizált, önmegvető, bocsánat hogy élek, tucat-nem-... (2020.06.29. 22:24) A csehek
  • HajdúB: Európa alfele Olaszország. Mondotta egykor a nagy ánglius államférfi. A ki vért és könnyeket ígért... (2020.06.06. 00:32) Az olaszok
  • kaldijozef: @aku99: Sajnos magyar. A szemetek közül emlkedett ki...megérdemelten akasztották föl. (2019.12.01. 19:37) Az örmények
  • Nemvoltjobbötletem: Jöhetne már lassan Afrika, kíváncsi vagyok mit hoztok ki belőle (2019.08.04. 13:08) Mi ilyen Európát akarunk
  • Cardinalis: @Natalie Portman: Respect! (2019.05.24. 02:38) A szlovákok
  • D3D: Most jutott el hozzám a poszt. Én éltem ott, minden szó igaz. (2018.11.27. 18:12) Az ausztrálok

Az ígéret földjének eldorádói - II.

2013.01.14. 06:30 - Kurtz ezredes

20090413234752_041309_kcphotoblog_1999.jpgAz új esztendőhöz illő ajándékkal kedveskedünk nektek amerikai városokat bemutató sorozatunk újabb darabjával. Az év első posztjában kóstoljunk bele ismét a gyönyörök édes kertjébe, amelyet remekül egészít ki a csípős szénfüst és benzinólom mellékíze. Előzetesen megcáfolva minden vádaskodó kommentet, semmit nem tettünk hozzá viccből a látottakhoz. Ami itt van, az a tiszta Amerika... Hányólavórral az öletekben is fogadjátok szeretettel!

Cincinnati

3514533540_bc2d8545e8_b.jpg

Több száz éve halott, mint az köztudott...

Ez a nyomorodott város már képről is megbetegíti a Magyar Embert. Nyomasztó, visszataszító, undorító, szánalmas, gusztustalan. Szemünkkel látjuk, agyunkkal érzékeljük, de Budapesthez, Szegedhez, Pécshez, Egerhez, Sopronhoz, Tatabányához, Kazincbarcikához szokott lelkünk egyszerűen nem akarja elfogadni, hogy ezekben az egymásra hányt, igénytelen kockaházakban emberek élnek és dolgoznak. A Wikipédia szerint: „Cincinnatit 1788-ban John Cleves Symmes és Robert Patterson ezredes alapította. A település végleges nevét 1790-ben kapta Arthur St. Clairtől, aki az Északi Területek kormányzója volt. A várost azután a Cincinnati Társaság után nevezte el, amelynek maga is tagja volt. A társaság George Washingtont egy későkori Cincinnatusnak tartotta. Cincinnatus a patríciusi előjogok védelmezője volt, aki római diktátorként többször szolgálta Rómát. De miután sikeresen megvédte a várost az aequoktól, hivataláról önként lemondott és visszatért a birtokára gazdálkodni, hatalmával nem élt vissza.” Értjük ugye? Ezt a „jóságos Lenin visszadobja a labdát a gyerekeknek”  analógiát nem mi hoztuk, hanem ők maguk, a valaha volt legeslegnagyobb elnöklegendájukra. Persze az egyenlő polgárok csodás társadalmában legalább Neroville-nek nem jutott hely, úgyhogy ez igenis egy szép és előremutató, ízig-vérig amerikai elnevezés, sokkal jobb az olyan begyepesedett, provinciális nacionalizmusoknál, mint például a Csepel, Balassagyarmat, vagy Veszprém.

Cincinnati 2.jpg

Most próbáljátok magatok elé képzelni a Budapestről hasonló szögből készült képeket! Meg tudnátok mondani, melyik várost lőtték picsára négyszer is? Pedig Cincinnati csak Budapest második picsáralövése után kezdett létezni…

6506046267_d43c2c11a6_b.jpg

És bravúros módon Budapest harmadik és negyedik picsáralövése közt volt toronymagasan a legrondább.

3513722093_7d277e718f_b.jpg

Cincinnati büszke és haladó polgárai a reformkorban megszavazzák, hogy a város állandó kőhidat létesítsen, és annak hídfőjénél tudományos akadémiát autóparkolót emeljen! No, és mi épül még ebben a csodaszép kis belvárosban?

3513718039_7fc249fb1b_b.jpg

Naná, hogy autópálya!

Vessünk egy pillantást a város dicsőségfalára! Ezeket a címeket hódította el az értő amerikai közönség véleménye szerint:

• 1993 A Legelviselhetőbb város-díja.

• 2004 Partnerek egy élhető közösségért-díj.

• 2004 Az American Style Magazine szerint az ötödik az Amerikai Egyesült Államokban a művészetek terén.

• 2004 Az Esquire magazin szerint benne van a 10 legpezsgőbb város között.

• 2007 A Forbes magazin szerint a 18.-adik legjobb város a fiatal tehetségeknek.

• 2008 A 10.edik legjárhatóbb város az Egyesült Államokban.

• 2011 A Forbes magazin szerint az ötödik legélhetőbb város

• 2011 Az Amazon.com a hetedik legromantikusabb város az Egyesült Államokban.

(forrás: Wikipédia)

Nos, a tény, hogy díjazni kell a legelviselhetőbb várost, már önmagában kifejezi az amerikai városi lét minőségi korlátait. A többi kategória is elég vicces, de végső bizonyítékként érjük be azzal, hogy az USA ötödik legélhetőbb városának lakossága az 1950-es 504 ezerről 2010-ben 297 ezer alá csökkent! Van még kérdés?

Kansas City

20090413234752_041309_kcphotoblog_1999.jpg

Csak azért nem teszünk be több képet Kansas Cityről, mert Kansas City-t már láthattátok korábban, mondjuk Minneapolis, Boston, Chicago, Dallas, Pittsburgh vagy Cincinnati álnéven. A Santa Fe ösvénynek nevezett marhahajtó útvonal állatpisiltető pihenőjeként látta meg a napvilágot. Ismerős lehet csapnivaló amerikaifutball-csapatáról, valamint arról, hogy a Kansas államban fekvő Kansas Citynek, van egy Missouri államban fekvő, afféle "Komárno" Kansas City-je is, sőt, tulajdonképpen a belvárosnak nevezett felhőkarcolók ebben a negyedben állnak. Mi azonban nem foglalkozunk most ezzel, hiszen a városnak ennél sokkal fontosabb nevezetességei vannak, jelesül az, hogy világviszonylatban is első a városi területet elfoglaló rendező-pályaudvarok kiterjedésében. 

Itt tekinthetitek meg átláthatóbban, miről is van szó.

Az aprócska "downtown"-t körös-körül szegélyezik a szebbnél szebb sínorgiák. Egy rendező fent, egy rendező oldalt, egy másik rendező lent, még egy rendező a másik oldalt, rendező a folyóparton, rendező, amerre csak a szem ellát. Ha nem ismernénk az amerikaiakat, még tudnánk mentegetni valami olyasmivel ezt a perverz és érthetetlen helyzetet, hogy egyes népek jobban vonzódnak a gyors és nagy kapacitású vasúti személyszállításhoz, mint a szép és esztétikus folyóparti épített környezethez, ezért szinte mindent a tömegközlekedés érdekeinek rendelnek alá. Viszont ez ugye Amerika, ahol az egy év alatt szállított személyek számát az egy év alatt szállított ámbráscetek száma is sokszorosan meghaladja. Fel sem merül bennük, hogy üzemanyagfaló autón és üzemanyagfaló repülőn kívül bármi mással is lehet utazni. Vasútjuk kizárólag kínai dömpingárukkal teli konténereket fuvaroz egyik parttól a másikig.

pictures_27482_101_0850_12-2-07.jpg

Denver

Denver_Sky_Line.jpgKövetkezzen a város, amelynek kedvenc gyerekkori dinoszauruszunk nevét köszönhettük! Ezzel el is mondtunk minden jót Colorado fővárosáról. Képileg ugyanaz a helyzet, mint Kansas Citynél, szóval nem akarunk kitenni titeket még egy Cincinnatinek. Ha van olyan kedves olvasó, aki félt a "Kocka" című kiváló horrorfilmtől, az most komolyan kezdhet beszarni, a kocka ugyanis filmvásznon kívül is létezik. Sőt, köszöni szépen, remekül van. Idén lesz 137 éves, és az elmúlt 137 év alatt sok-sok kis alkockát alakított ki magában, melyet kezdetben megyének, majd később városszerkezetnek álcázott. Ne is csodálkozzunk azon, ki érzi igazából prímán magát ebben a szörnyszülöttben.

Végezetül, hogy ne csak a rosszat emeljük ki, Denver büszkélkedhet a világegyetem valószínűleg legnagyobb, majd' két kilométer széles autóparkolójával, amely Denver Puskás Ferenc Stadionja és Papp László Sportarénája köré épült. Gratulálunk hozzá!

Címkék: amerika pina amerikai angol szégyen vasút angolszász igénytelen unalmas frusztráció igénytelenség vörhenyes agyonhypeolt

A bejegyzés trackback címe:

https://gyuloltellensegeink.blog.hu/api/trackback/id/tr254884002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyerek 2013.01.14. 10:19:58

"...mint az közismert."

isail · http://isail.blog.hu 2013.01.14. 15:12:21

Nem tudom, nektek volt-e már szerencsétek hozzá, én most szaladtam bele, ezért írom ez alá a cikk alá. De ugyanezzel az erővel a fejlécbe is tehetnétek:

"Saját sör és légitársaság nélkül nem lehetsz igazi ország. Segít, ha van jó focicsapatod, esetleg nukleáris fegyvered, de a sör minimum feltétel."

Frank Zappa

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2013.01.14. 15:57:34

@isail:
Hidd el Frank, hogy saját nyelv nélkül sem lehetsz...

isail · http://isail.blog.hu 2013.01.15. 09:25:36

@Kurtz ezredes: alkalom adtán átadom neki, hadd tanuljon!

Styxx 2013.01.15. 09:54:02

@Kurtz ezredes:
klassz ez a sorozat, de lehetne egyet K-EU fos városokról is ebben a stílusban. Tudom, Pozsny már volt, ráadásul ezer éve nem jártam arra, errefől a régi emlékek meg a gyülieli poszt után kellemesen csalódtam. Szóval fos K-EU városok ömlesztve, nem keverve please.
@isail:
hát ez nagy. Frank bácsi, Isten nyugosztalja annyira be tudta lőni, hogy mi az amit K-EU sznob értelmisége jófejségnek tart, hogy azt Manhattan közepén se lehetne szebben oktatni. Egyébként lefogadom, hogy K-EU-ban jóval ismertebb, elismertebb, mint USA-ban. Bírtam a búráját.

Hintz ezredes 2013.01.16. 13:42:19

Nem csoda, hogy Amerikában annyi ámokfutó és sorozatgyilkos van. Ilyen épített környezetben bárki becsavarodna.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2013.01.17. 07:05:56

egy osztráknémet vajon mit csinálna egy olyan országban, ahol nem lefelé építkeznek, csinos sötét pincéket kialakítva, hanem az ég felé törnek...? :)

2013.01.19. 15:26:33

Ha már ennyire ragaszkodnak a "római múlthoz" jusson eszükbe Karthágó sorsa: lakóit leölni, a várost lerombolni, felszántani, sóval behinteni! Cincinnatit is.

Amúgy vasútbarát lévén, a rendező pályaudvarokkal nincs gondom egy városban, inkább ezek, mint a kurva autópályák, amik nemhogy egy várost, de országrészeket tesznek élhetetlenné. Európai példa: Ruhr-vidék.

Noked-Lee 2013.01.22. 21:18:58

kellenek ezek az elrettentő posztok, hogy lássuk: a Kárpát-Hazán kívül minden csak egy elcseszett pöcegödör!

KariKa 2013.01.24. 00:09:39

Lassan kéne valami kőkemény, ami címlapra kerül, hogy aztán jöhessen a sok barom, és röhöghessünk rajtuk.

Legutóbbi amcsi utamon a bérautó egy noname toyota avalon volt, ami nagyobb, mint a 7es bömös.
Ketten ültünk a fekete limuzinban, két fehér, kimentem krúzolni egy külső városrészbe, esettanulmányozni a hoodie-kat. Bandázott 6-8-10 fekk a mobilházváros előtt, kapucniban, nézték a két fehért a fekete kocsiban elgurulni, pedig arrafelé fordítva szokott lenni. :)
Minden amcsi város egyforma, mindenhol egyszintes mart-ok, uuuuncsiiiii.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2013.01.24. 02:53:26

@immortalis:
A germán mitológia erre az esetre is bőven ismer megoldásokat. a barlangba és pincébe zárás helyett számos példa akad a toronyba zárásra is.
Sőt, a sajátos germán életvitel efféle reklámozása olyannyira népszerű, hogy a gyermekmesékben is elsődlegesen tornyokba zárják a kiskorúakat.

Noname Watanabe 2013.01.28. 18:15:01

De gonoszak vagytok... egyszerűen arról van szó, hogy szegény jenkik nem értek rá léha, Közép-európai módon szépeket építeni.
Míg nálunk a klasszicizmus és romantika hódított, ők indiánokat öltek rakásra.
Mikor nálunk szecesszió és bauhaus dívott, ők a szakszervezeteket törték le, és ártatlanul elítélték Saccót és Vanzettit.
Az USA fejlettségét mutatja, hogy ők egyből a szocreál korszakba katapultálták magukat.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2013.01.29. 19:12:13

@KariKa:
A címlapot szerintem alapvetően felejtsétek el! Gyanítjuk, hogy valamikor a tavalyi év folyamán a blog.hu-nál már nem csak elolvasták, hanem meg is értették az első oldaldobozban látható bevezető szövegünket. Innentől fogva az Örülünk Csehszlovák Varánusz blogok és a kismamablogok megkérdőjelezhetetlen szakmaisága mellett sajnos nem fér ki a címlapra a hiteles társadalomkutatás.

omron 2013.01.31. 10:39:10

Ich gratuliere for you!
Bár kicsit már unom az amerikaiakat, jóból is megárt a sok, hát még...
Kérdésem lenne: (pálinkát mérnek-e már?) nem lehetne egy linkekből álló tartalomjegyzéket beszúrni az oldalra?
Amolyan tiborukonteo félét, hogy könnyen lehessen keresgélni a posztok között. Ha minden gyűlölködési rohamotokat könyvjelzőzném, avval lenne tele a monitor!
Vagy lehet, hogy nálam van a hiba? XP+ Firefox néha frissítve és nem látom, amit kéne?
Üdv: omron

gabesz7004 2013.02.05. 08:32:20

Na ez a szutyok NFL csak megnyerte ray lewisnak és Baltimore-nak a Super Bowl-t! Amerikára nézve is szégyen, hogy a legputribb város nyert! Kb mintha a Belsőjózsefvárosi FC nyerné a labdarúgó Nb1-et! Szerencsére Mo., egy értelmes ország, ahol ilyen nem történhet meg!

Szeszkó Lackó 2013.02.14. 14:57:34

@gabesz7004: Szerencsére Magyarországon az sem történhet meg, hogy egy olyan buzis dolog, mint az amerikai foci bárkit is érdekeljen.

Kemencés Szittya Buci 2013.02.14. 22:29:27

@Szeszkó Lackó:
Az nem foci, hanem rögbi.

Ez a két eldorádós poszt zseniális lett, csak kár, hogy ha az elsőt elolvasod, már mindet elolvastad. (csakúgy, mint az amerikai városok esetében)

gabesz7004 2013.02.18. 08:47:01

@Szeszkó Lackó: :D Hát persze! ;) Amúgy tudod miért jó sport az am. foci? Mert az okos fehér parancsaira futkároznak a buta feketék! Leszámítva bár elcseszett libsi csapatot. Pl. washington, seattle, tampa.Azt képzeld el mekkora futások lennének, ha nem labdát, hanem banánt dobálnának a QB-k!

omron 2013.02.18. 14:20:35

@gabesz7004: Nem tudom hol lehetnek a posztírók már hetek óta, de majd kaptok az arcotokra Kurz ezredestől, ha meglátja, hogy blamáljátok az am. focit! :)
Azért jó lenne, ha valaki röviden elmagyarázná a JÁTÉK lényegét, mert a laikus csak annyit lát, hogy két csapat egymással szemben gyomlálja a gyepet. Majd néhány másodperc kavarodás és badicsek után a "bíró" magyarázza a történteket...
Néha bele is rúgnak a labdába.

gabesz7004 2013.02.18. 14:53:16

@omron: Tökéletesen látod a játék lényegét, annyi eltéréssel, hogy a meccsek általában műfüvön zajlanak, de ez sem lehet nagyon meglepő, miért pont a fű lenne igazi a zállamokban?!
Amúgy pedig GO PATS! :D

Szeszkó Lackó 2013.02.18. 16:50:18

@omron: Milyen játék? Én csak nagydarab férfiakat (túlnyomó részt niggereket) szoktam látni, akik elasztikus cicanadrágban pucsítanak, válltömést hordanak, és egy tojás alakú labdát dörzsölnek egymás heréihez. Időnként pedig egymásra vetik magukat, és a földön henteregnek.

gabesz7004 2013.02.19. 10:04:36

@Szeszkó Lackó: Menj az állatkertbe, vigyél és dobálj banánt a majmoknak! :) Na az is játék csak nincsenek színes mezek és csíkok a füvön! :)

omron 2013.02.19. 13:50:23

@Szeszkó Lackó: Ahogy elnézem, nem csak engem baxott föl az ezredes, a sport és a testedzés körüli eszmefuttatásával! XD
Hogy is van angolul? Sports and games

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.04.09. 06:26:06

Denver Airport a legnagyobb a vilagon ( teruletre ) mindig ott szallok at ha megyek a keleti partra - ott er veget a Sziklas Hegyseg, rendkivul szep latvany a levegobol.

Az amerikai varosok mind teljessen egyformak, SanFrancisco es Chicago kivetelevel. Ha letesznek az utcan a belvarosban Phoenixben, Dallasban, Salt Lake Cityben, Pittsburgben, Philadelphiaban, stb a sor vegtelen - mindig ugyanazt latod.